Transilvània (Romania)

Si busqueu inspiració per una destinació europea, barateta i poc explotada turísticament, el que esteu buscant és Transilvània. És la regió que hi ha al centre de Romania i es pot recórrer fàcilment amb cotxe durant 4-5 dies. El punt de partida és la capital, Bucarest, i després el pla és visitar els preciosíssims poblets de Brasov (on hi ha el famós castell de Dràcula), Sighisoara i Sibiu. Hi ha vols directes a Bucarest des de l’aeroport de Barcelona amb companyies com Tarom i Wizz Air.

Brasov i  Rasnov

DCIM100GOPROG0372375.

La ruta per Transilvània parteix de Bucarest i la primera parada és el castell de Peles a Sinaia (però tant aquesta visita com la de la capital, Bucarest, l’abordarem en el proper post). Brasov, doncs, és la seguent parada d’aquest primer tast de Transilvània, una ciutat petiteta situada a uns 170 quilòmetres de la capital. Heu de comptar que si marxeu de Bucarest al matí, feu parada al castell de Peles al migdia, arribareu a Brasov a la tarda. No patiu, Brasov és una ciutat petiteta, amb ambient i aviat està vista. Està presidida per unes lletres sobre la muntanya a l’estil Hollywood i el centre és molt agradable per passejar. Asseieu-vos a un dels graons de la plaça major, la Piata Sfatului, plena de cafès.

Anant en dirección al Castell de Bran, hi ha un altre poblet molt curiós que es diu Rasnov (és a uns 18 quilòmetres de Brasov) que a banda de tenir també unes lletres a l’estil Hollywood, té un castell al damunt d’una muntanya. Nosaltres vam dinar en aquest poblet a un restaurant pintoresc i després vam pujar al castell en cotxe. La visita és ràpida, però val la pena la vista a la plana i els Carpats nevats. Aquí també hi ha un museu de la tortura…

A Rasnov vam menjar molt bé en aquest restaurant, molt peculiar.

DCIM100GOPROG0862641.

El castell de Bran

IMG_7531

És el castell de Dràcula, o almenys és el castell en que l’autor del llibre Dràcula es va inspirar. Perquè en realitat no hi va viure cap comte a qui li agradés la sang… És a una mitja horeta de Brasov. El castell emergeix d’un turó sobre el poble de Bran i a la part de baix està ple de paradetes de souvenirs típics de Romania, com ara jerseis de llana autèntica i coses relacionades amb vampirs. El castell es va construir l’any 1382 pels saxons que estaven establerts a Bran però la majoria de mobiliari que es conserva és de l’època de la monarquia romanesa de principis de segle XX. Hi ha un museu de la tortura, que és una cosa que els hi agrada molt en aquest país, però no hi vam entrar ja que es pagava a part. Si sou fans dels castells com nosaltres, aquest és un imprescindible.

Sighisoara

portada
portada 2

Sighisoara és un dels pobles més bonics que hem vist mai. La guia Lonely Planet diu: ‘És un lloc tant preciós que l’haurien de multar’. Doncs això. El casc antic s’enfila per un turonet i desfila per un recinte emmurallat que, a dins, guarda carrers empedrats, cases de pedra de colors i cafès a l’estil bohemi. El centre històric està protegit per la Unesco i és un dels millors conservats d’Europa, sobretot per les seves torres de la muralla. A Sighisoara hi va néixer Vlad Tepes, el príncep de Valàquia que va inspiar el mite de la llegenda del comte Dràcula.

Una visita obligada és l’església de Biserica din Deal, que está situada al punt més alt de la ciutat. S’hi puja per unes escales que estan cobertes. És una esglèsia luterana però el que mola més és el cementiri alemany que hi ha al voltant. Un altre escenari de la película del comte Dràcula!

A Sighisoara us hem de recomanar molt el lloc que ens vam allotjar. És una pensió just a l’entrada del centre històric, una casa antiga convertida en pensió regentada per una noia molt amable. L’habitació ens va costar uns 25 euros la nit i l’esmorzar (uns bikinis boníssims) valia 3 euros i mig per persona. Brutal!

Transilvània rural

El camí de Brasov a Sibiu està ple d’esglèsies saxones fortificades. Són esglésies sobre turonets en poblets rurals on la gent encara va en carro i cavall. Feu aquest trajecte amb temps i fent les parades que faci falta, que val la pena. Biertan i Viscri són els poblets més bonics.

Si hi aneu a l’estiu, no us heu de perdre la carretera Transfagarsan, és una de les carreteres més espectaculars del món. Puja el coll a les muntanyes de Fagaras, les més altes de Romania, i normalment està tancada entre octubre i juny, quan hi ha neu. La carretera comença a Pitesti i acaba a Curtea de Arges, en total són 118 quilòmetres. La podeu utilitzar per anar de Sibiu a Bucarest, per exemple, de nord a sud. Passes per un llac glaciar, cascades i penya-segats però l’atractiu principal són les corves!

Transfagarasan.jpg

Sibiu

IMG_6384

Sibiu és un altre poble encantador. També de carrers empedrats i cases amb façanes de colors. Té un caire bohemi però és més senyoral que Sighisoara, per exemple. A Sibiu hi va haver el primer hospital, la primera escola i la primera farmàcia de Romania. Com a curiositat, algunes cases tenen les finestres en forma d’ull!

La plaça principal es diu Piata Mare. Les vistes des de dalt la torre de l’església evangèlica valen molt la pena. La ciutat antiga també està situada dins la muralla.

A Sibiu us recomanem que mengeu al restaurant Crama Sibiul Vechi. Tot i que els cambrers són una mica bordes (però en general a tot el país) la cuina típica de Romania és molt bona. La particularitat és que el restaurant està situat a dins un celler, per tant s’hi accedeix baixant les escales d’un soterrani!

ALERTA! Tingueu en compte que a Romania NO HI A EURO!

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

2 pensaments sobre “Transilvània (Romania)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *