Ohrid (Macedònia)

La segona part del nostre viatge a Macedònia va ser visitar el llac d’Ohrid. És un llac que pertany 3/4 parts a Macedònia i 1/4 part a Albània i fa, doncs, frontera entre aquests dos països. És un poblet conegut per tenir, abans, 365 esglésies, diuen que una per cada dia de l’any. Era el centre turístic de l’antiga Iugoslàvia als anys 80. És Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Com arribar-hi i on allotjar-se?

Ohrid és a 170 quilòmetres de distància de Skopje. Noslatres vam llogar un cotxe a la ciutat i vam trigar unes dues hores a arribar. Heu de tenir en compte que la meitat del trajecte és per autopista (però una autopista on hi ha venedors de maduixes al voral i ramats d’ovelles). Hi ha peatges, això sí, però valen un euro (si pagueu amb dinars macedonis és més barat). La segona part del trajecte és pujar i baixar un coll d’una muntanya i després hi ha un petit tram d’autovia. El camí ressegeuix tot un conjunt de poble que fan frontera amb Albània, per això no és estrany trobar-hi banderes albaneses i moltes mesquites.

Ohrid

P1150912
P1160060

És un poblet a la riba del riu Ohrid que té dues parts: la més actual, que és lletjota i el barri antic, que és on hi ha la majoria d’esglésies. Us recomanem que us allotgeu a la part antiga, que toqui al llac, per exemple al voltant del port, ja que és on hi ha la majoria de l’oferta de restaurants i bars. A la part més actual hi ha l’antic basar, el carrer de Sant Climent d’Ohrid, que és on hi ha totes les botigues. Aquest carrer va a parara a la plaça de la font d’Ohrid, que seria el centre principal del poble. En aquesta plaça hi ha una mesquita i al seu darrere, el mercat de productes frescos. La part més antiga d’Ohrid queda just a l’altre costat, al voltant de l’església ortodoxa de Santa Sofia. Alerta que són carrers que fan pujades i baixades, de carrers empedrats, així que carregueu piles! Escales no n’hi ha, així que podreu anar-hi amb cotxets.

Sant Joan de Kaneo

P1150742

Sant Joan de Kaneo és la fotografia d’Ohrid, la imatge que més el representa. És una petita església ortodoxa al peu d’un penya-segat que dóna al llac. És imprescindible anar-hi. Per arribar-hi us hem marcat al mapa el camí més fàcil que es po fer des del centre i que no té escales, així que és fàcil fer-lo amb cotxet.

Si a la tornada us fan mandra les pujades, podeu optar a l’alternativa que vam buscar nosaltres, que és tornar en barca. Sota del penya-sengat de l’església hi ha un petit moll on van i venen moltes barques des d’Ohrid. Pregunteu a algun dels vaixells si us portarien i negocieu el preu. A nosaltres per 6 euros un pescador (amb l’ajuda del eu gos capità Max) ens va fer una volteta als voltants d’Ohrid per veure les vistes des del mar i ens va tornar a Ohrid en una barca per nosaltres sols.

Sant Climent

P1150969

Sant Climent d’Ohrid és un antic monestir ortodox situat al capdamunt d’un dels turons del poble. Els seus voltants estan en fase de recuperació, encara, però l’església està intacta. L’entrada val 100 dinars (un euro i mig més o menys) però si hi aneu quan ja estigui tancat podeu entrar igualment al recinte (sense entrar a l’església). La posta de sol des d’aquí dalt és espectacular.

Passeig martítim

P1150944

Una passejada agradable si fa bon temps és al voltant de la riba del llac. Hi ha una mica de passeig, cap a la banda contrària del poble vell, que és on hi ha els hotels d’estiueig i residències. Al principi del passeig hi ha un parc infantil molt bonic i amb molts tobogans!

Des del port surten diversos vaixells que et porten als poblets d’Albània i especialment al monestir de Saint Naum. Nosaltres no hi vam anar però és un lloc molt recomanable perquè està just a la riba del riu. També hi podeu anar en cotxe, és  a uns 30 minuts.

Silvovo

El trajecte d’Skopje a Ohrid passa per Macedònia més rural. Hi ha diversos pobles que estan semi-abandonats… nosaltres vam aprofitar una dormida del Blai al cotxe per desviar-nos del camí una estona i explorar Silvovo, un d’aquests indrets caiguts en l’oblit… Escola tancada, església tancada, cotxes abandonats, cases enderrocades, … Us hem marcat al mapa el punt on està aquest poblet!

→Descobreix més Macedònia i la seva capital, Skopje, en aquest altre post

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *