Cirerers en flor a Sant Climent

A escassos 20 minuts de Barcelona, Sant Climent de Llobregat esclata de color blanc cada mes d’abril: hi floreixen els cirerers. Us proposem dues rutes per fer a peu pels camins que rodegen aquest poble del Baix Llobregat, un dels més importants a Catalunya pel que fa a la producció de cireres. L’Ajuntament organitza el primer cap de setmana d’abril sortides amb els pagesos que expliquen com fan el conreu, però també podeu fer la ruta per lliure. Les dues primeres setmanes d’abril és quan els cirerers estan en màxima floració. Els cirerers en flor a Sant Climent no tenen res a envejar als del Japó!
DSC_3329

Per cert, cada diumenge del mes de maig a la plaça de la Vila s’organitza el mercat de pagès on hi podreu comprar cireres!

Ruta llarga dels cireres florits – 5km – 1’15”

Aquesta ruta comença al peu de la carretera entre Viladecans i Sant Boi, d’on neix un camí a mà esquerra (al principi està asfaltat) que s’endinsa direcció l’ermita de Sant Ramon. És el punt on hem situat l’inici de la ruta al mapa que trobeu més amunt. Si decidiu començar des del centre de Sant Climent, podeu agafar un camí que neix darrere la policia local i seguidament puja entre dues cases per travessar la carretera, tot i que els darrers metres sí que s’han de fer pel voral d’aquesta carretera.

P1160705
Inici de la ruta dels cirerers, un camí que neix a la carretera entre Sant Climent i Sant Boi

Calceu-vos bé perquè el primer tram de la ruta fa molta pujada. Ben bé fins que no arribeu al capamunt de la carena no començareu a trobar cirerers. Les vistes de de dalt cap a la ciutat de Barcelona són molt xules en aquest punt.

La particularitat dels camps de cirerers de Sant Climent és que no són camps plans. Antigament tot eren vinyes fins que la fil·loxera les va matar totes i va ser quan van decidir reconvertir el conreu pel cultiu de cireres. Per això trobareu les rengleres de cirerers florits serpentejant amunt i avall la carena. Aquest punt és el més bonic de tota la ruta.

P1160446

Quan arribeu a la intersecció de la creu de Querol, que limita el terme municipal amb Torrelles de Llobergat, el camí ja fa tot de baixada, però ja no hi ha més camps de cirerers. Tot plegat a pas lleuger, en una hora i vint minuts teniu la ruta feta!

P1160462

Si per questions de logística o incapacitat no podeu fer la ruta caminant, podeu acostar-vos en cotxe per veure els cirerers si comenceu la ruta justament pel final, pel camí que comença a prop de l’escola bressol municipal. Amb el cotxe podreu arribar fins una miqueta més enllà de la creu que limita el terme amb Torrelles, però després està prohibida la circulació de vehicles.

Ruta curta dels cireres florits – 2 km – 45″

Aquesta ruta comença al mateix punt que la ruta llarga. La diferència és que superada la primera pujada, quan arribeu a la primera intersecció, en comptes de continuar a l’esquerra heu d’agafar el primer camí que baixa, en direcció a la carretera. Passareu per l’estret de les Roques, per sobre un pont de fusta en forma de passarel·la que creua la carretera entre Sant Climent i Sant Boi. El creueu i passareu del turó de l’Angla a la carena del Montbaig i heu d’agafar el camí més a la dreta. Arribareu a un conjunt de camps de cirerers que s’enfilen fins al capdamunt de la muntanya.

Aquesta ruta és una mica més lleugera i a banda de la pujada inicial, després hi ha poc desnivell en pujada. De fet, una vegada arribeu als camps de cirerers (just al peu de l’ermita de Sant Ramon) a continuació el camí ja fa baixada.

P1160732
P1160713
P1160774

El camí continua fins anar a parar darrere una masia i, creuant la carretera, arribareu al carrer Moll de Sant Climent, que porta al centre. Aquesta ruta és la més recomanada per fer amb nens.

Dinar al restaurant El Racó de Sant Climent

Com que haureu de recuperar forces, us proposem que no aneu massa lluny. A Sant Climent hi ha el restaurant El Racó, que és un d’aquells restaurants de cuina catalana tradicional amb aquella decoració d’encant antic on encara serveixen el vi amb porró. Entre setmana fan un menú molt complert de 10 euros que inclou amanida d’entrant, primer plat, segon i postre. Els dimecres d’hivern fan el menú escudella, que val 20 euros, i et serveixen la sopa i la carn i la verdura de l’escudella a banda (en mooolta quantitat). La paella dels dijous també es molt bona i estan especialitzats en la cuina amb cirera (al maig ofereixen menús especials). I a l’hivern també fan un plat de calçots que ja te’ls serveixen pelats amb salsa de romesco que és boníssim!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Un pensament sobre “Cirerers en flor a Sant Climent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *