Madrid (I): Lavapiés

Aquest post no és una guia turística de Madrid sinó que el que volem compartir aquesta vegada són els llocs més autèntics per menjar a la capital espanyola (recomanats per madrilenys!) i una ruta pel barri de Lavapiés. També us explicarem com comprar bitllets d’AVE baratets per plantar-vos-hi per menys de 100 eurets!

Avantatges de viatjar amb AVE amb nens

L’AVE és un mitjà de transport perfecte per fer servir amb nens: et plantes del centre de la ciutat de Barcelona al centre de Madrid (t’estalvies els 45 minuts de metro de l’aeroport al centre), pots portar un volum de maletes més o menys il·limitat i els nens poden passejar-se pel tren amb certa llibertat de moviments (hi ha l’opció de seure en una taula de 4 per fer puzzles, pintar o planstilina i a més no s’han de cordar el cinturó!).

Com comprar bitllets barats d’AVE?

La clau per fer aquest viatge fàcil i econòmic és aconseguir un bitllet d’AVE de la tarifa PROMO de la seva web. Per 40/50 euros per trajecte us podreu plantar a Madrid i els nens menors de 4 anys no paguen. Per tant, per 200 euros 2 adults podeu fer aqust viatge. I com aconseguir una tarifa promo? doncs 1 mes o 15 dies abans que vulgueu fer el viatge heu d’anar a la web de Renfe per comprar els bitllets (aquesta tarifa no es pot comprar amb més antel·lació). Per cada trajecte surten un nombre de places limitades de la tarifa PROMO (així que heu de ser ràpids!), que és una tarifa barateta (40-50 euros) que no us permetrà ni reembolsament, ni fer canvis. I, això sí, us farà matinar ja que aquests bitllets barats acostumen a ser pels AVE que surten entre les 6 i les 8 del matí. Però penseu que a les 9 ja sereu a Madrid i que tindreu tot el dia per endavant!

La tornada a Barcelona nosaltres vam aprofitar el tren de les 14:30h que també té tarifes de 40/50 euros i així ens asseguràvem que aprofitariem el viatge perquè en Blai fes la migdiada. I així va ser! 2 hores i mitja de viatge en tren dormint!

Una altra molt bona opció si aneu més de 4 persones, és comprar la tarifa MESA 4 que també podreu trobar a la web. Es tracta de comprar 4 seients amb taula i cada seient costa 40 euros. És una molt bona opció de pack familiar!

On esmorzar a Lavapiés

Lavapiés és el barri on nosaltres ens hem estat allotjant els 3 dies. És un barri que a Barcelona podria equivaler al Raval… Si agafeu l’opció hotel, nosatres us recomanaríem que no escollíssiu l’esmorzar que us puguin oferir i que aprofiteu per explorar les cafeteries madrilenyes i els seus xurros i porras. Per 3 euros i mig o 4 podreu prendre cafè i un ració de xurros!

Cafè Barbieri

La primera cafeteria que us recoamanem és el cafè Barbieri, molt cèntric al costat de la plaça del metro de Lavapiés. Té més de 100 anys d’història, i a banda d’esmorzar, hi podreu menjar, fer el vermut i fins i tot copes a la nit. Xurros, porras i torrades amb pa amb tomàquet per esmorzar.

Restaurante Peyma

Just davant del mercat de San Fernando. Cafès, xurros, porres, torrades i ració de truita de patata. No és tant bonic com el cafè Barbieri però també és molt autèntic. Un esmorzar complert pels 3 ens va costar 9 euros.

Passejada per Lavapiés

La primera cosa que heu d’anar a veure a Lavapiés són les corralas, els antics blocs de pisos típics de Madrid que es construïen amb unes balconades que donen a un pati interior i que han immortalitzat moltes vegades els grans escriptors de la literatura espanyola. Bé, la més emblemàtica i fàcil d eveure potser és la del Sombrerete (al carrer Sombrerete), però també hi ha la Miguel Servet, o la del Centro Cultural La Corrala (que ja és a la Latina).

A Lavapiés també hi ha el cinema Doré, que és un edifici preciós, i és l’equivalent a la Filmoteca.

Passegeu pels carrerons, amb molts grafitis, fins a la plaça de Lavapiés on hi ha el teatre de Valle Inclán.

Hi ha diversos Centres Culturals amb activitats per a nens, com La Casa Encendida (hi ha una terrassa on hi fan concerts) i el teatre Circo Price (especialitzat només en circ!). Molt a prop de Lavapiés hi ha el barri de Las Letras, una de les zones més boniques de Madrid. Els carrers estan dedicats als grans escriptors castellans i a l’avinguda d’Atocha podreu trobar el monument dedicat a l’atemptat dels advocats laboristes.

Una altra visita cultural en aquest barri és a l’antiga Tabacalera, una fàbrica de tabac que han mantingut fins ara (va ser una de les primeres que va tenir sindicat de dones a Madrid). A les seves sales hi fan ara exposicions. Val la pena només entrar-hi per veure les antigues instal·lacions, per exemple els banys i les dutxes que feien servir les dones que hi treballaven.

On fer ‘picoteo’ a Lavapiés

Bar el Boquerón

Molt cènric, just a la plaça de Lavapiés. La seva especialitat són les racions de seitons en vinagre i les gambes cuites salades. Baratíssim! L’amanida de tomàquet amb seitons, anxoves i olives també està boníssima.

Casa de Asturias

Menjar típicament d’Astúries i sidra. El més típic és un txuletón que té molta fama, que fan a filets. Nosaltres vam provar els bolets amb formatge Cabrales. Buuuaaaaaa!!!! Ara, pica de preu una mica més.

Mercat de San Fernando

Si hi ha una cosa que han fet bé a Madrid (i també a França, per exemple) és reconvertir les parades dels mercats municipals en llocs per anar-hi a menjar. Tenen molta fama a la capital espanyola (el mercat de San Miguel, per exemple) però nosaltres vam fer-ho al de San Fernando de Lavapiés. Molt autèntic! hi trobareu des d’una parada que fa paelles i arrossos i pots comprar racions per 4 euros, a d’altres amb marisc, menjar mexicà i veggie. A la parada japonesa vam menjar un dels millors sushis que hem tastat mai (i en som molt fans!).

Botiguetes ‘cuquis’: Kling

I una última recomanació en aquest barri: una botiga de roba de noia que vam descobrir just a la plaça de Lavapiés: Kling. Roba atrevida i divertida, diferent a bons preus!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *