Perpinyà i la Catalunya Nord

A dues hores de Barcelona hi ha la primer gran ciutat dins l’estat francès: Perpinyà. Capital de la Catalunya nord, de la sardana, de l’exili, del Canigó, i una gran oblidada pel turisme davant la massa a Colliure o Carcassona. No li feu lletjos, Perpinyà és molt agradable, plena de cafès i terrasses i a tocar de casa. I us proposem tres visites històriques als seus voltants: Rivesaltes, Argelès i la Maternitat d’Elna.

Els carrerons de Perpinyà

Un bon lloc per aparcar quan arribeu a Perpinyà és al Boulevard Wilson. En concret al Cours François Palmarole (a l’alçada de l’hotel Mercure) hi ha un aparcament de pagament prou gran (però dissabtes a la tarda i diumenges i festius no es paga).

En aquest passeig preciós al voltant del canal del riu Tet, sovint hi ha parades d’antiquaris i brocanters.

L’entrada al centre històric de Perpinyà és pel Castellet. A partir d’aquí, perdeu-vos pels seus carrerons estrets i plens de terrasses i cafès quan fa bon temps.

No us perdeu els carrers que van a parar a la plaça de la República, la plaça de la República, els carrers que van a la catedral i la plaça de la catedral i sobretot l’Ajuntament al palau gòtic de la Llotja de Mar. Hi podeu entrar gratuïtament per veure la sala que va ser el primer tribunal marítim del món.

La plaça de la República és un molt bon lloc per fer un vermut, un moscatell muscat de Robeslates o un vi dolç de Banyuls.

A prop del centre també hi ha el palau dels reis de Mallorca, tot i que el camí fa pujada! Aquest castell el van construir els reis de Mallorca quan Perpinyà en va ser la seva capital fora de l’illa. Hi ha bones vistes i es poden visitar les estances.

El Castellet

Al centre, però, us recomanem sobretot la visita al Castellet, que és l’emblema de la ciutat. Era l’antiga porta de la ciutat i data del 1368. A dins hi ha un petit museu sobre les arrels, arts i tradicions de Perpinyà i Catalunya, sobretot centrat en la sardana. Entreu-hi peruqè l’entrada és molt econòmica (4 eurets) i us permet pujar fins al mirador i veure les vistes de la ciutat des del seu edifici més conegut. El Castellet alberga la flama de Sant Joan, la flama del Canigó.

Vistes des de les galeries Laffayette

Però si el que voleu són bones vistes del Castellet, heu de creuar el canal del Tet i entrar a les galeries Lafayette. A la darrera planta hi ha un cafè amb terrassa on hi ha molt bones vistes (no cal consumir si no voleu). A la terrassa hi ha taules i gandules.

Per dinar: galettes bretones i sidra

Per dinar al centre de Perpinyà, així amb accent francès, us recomanem la creperia Bretonne. Hi podreu menjar galettes bretonnes boníssimes i sidra a molt bon preu.

Gelat a Amorina

I una gelateria boníssima al centre de Perpinyà és l’Amorina, que fan gelats en forma de rosa!

Camp de Rivesaltes

La primera de les visites històriques a prop de Perpinyà és al camp de Rivesaltes, al nord de la ciutat. Va ser un camp d’internament on hi van anar a parar moltes espanyols exiliats de la guerra. L’any 2015 en van obrir un memorial i ara és un museu on hi podreu veure moltes fotografies de la retirada i part dels barracons que encara es conserven. El camp va funcionar com a zona militar fins al 2007.

L’entrada val 8 euros i és gratuïta amb el carnet de premsa.

Platja d’Argelers de la Marenda

Una visita que podeu fer al sud de Perpinyà és al memorial del camp de concentració d’Argelers de la Marenda. Va ser el camp d’internament on van anar a parar la majoria d’exiliats espanyols i que va funcionar entre 1939 i 1941. Va ser un camp construït amb barraques i tendes sobre la platja, per tant no se’n conserva res ni n’ha quedat cap rastre. El que podeu fer és trepitjar la sorra, passejar pel passeig del barri de la platja (està ple de restaurants, bars i hotels a l’estil coster) i després anar fins al centre del poble, que és a uns quilòmetres cap a l’interior, i visitar el Memorial del camp d’Argelers.

És un memorial petitet, l’entrada val 2 euros per persona (no hi ha descomptes ni carnet de premsa i s’ha de pagar en metàl·lic). Hi ha una exposició fotogràfica sobre la retirada, documents i fotografies del camp i un petit audiovisual. Vigileu els horaris de visita que són francesos… de 10 a 12 i de 14h a 17h…

La veritat és que Argelers de la Marenda és un poblet molt agradable, amb un centre històric molt cuidat i bonic! Podeu optar per menjar tant a la zona de platja com al centre!

La Maternitat d’Elna

I una última parada històrica a aquesta zona: la maternitat d’Elna. La trobareu als afores del poblet d’Elna, molt a prop d’Argelers de la Marenda. En aquest edifici la infermera Suïssa Elizabeth Eidenbenz va ajudar a néixer més de 600 nadons de mares refugiades al camp d’Argelers. Si voleu conèixer més sobre aquesta història us recomanem aquest article de la historiadora Assumpta Montellà. Tingueu present també els horaris de visita al seu web.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *