Les 3 esglésies gòtiques de Barcelona

Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi i la menys coneguda, Sant Just i Pastor, són les 3 esglésies gòtiques de Barcelona. I totes 3 es poden visitar i tenen accés a les terrasses com a miradors. Us les comparem en aquest article!

COP D’ULL RÀPID


 • L’església amb el mirador amb les millors vistes és… Santa Maria del Pi
 • L’església amb un interior més espectacular és… Santa Maria del Mar
 • L’església amb el preu de la visita més econòmica és… Sant Just i Pastor
 • Les visites a les terrasses NO es poden fer amb nens

Santa Maria del Pi

Santa Maria del Pi és la millor visita si el que busqueu és el millor mirador. La torre del campanar fa 54 metres i és el campanar gòtic més alt de l’estat espanyol. S’han de pujar 258 esglaons, la majoria en escala de cargol, i no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda ni nens i nenes menors de 8 anys. La visita al terrat es fa en grup, cada mitja hora, tutelada per un guia i dura mitja horeta. La resta de la visita a la basílica és per lliure.

El primer mirador és el replà de les campanes. La de Santa Maria del Pi és una de les poques esglésies de Barcelona on els campaners poden tocar manualment les campanes. Aquí hi podreu veure també les restes que queden de les antigues cases dels campaners, que feien vida a la torre per complir amb la seva feina de tocar les hores. S’hi havien construït una caseta de fusta.

Dalt de tot de la torre hi ha el mirador. És ampli i de murs baixos, així que teniu unes viestes fantàstiques del barri gòtic de Barcelona, 360º. Des del port, a les Rambles, la catedral i la Sagrada Família, el Tibidabo i més enllà, el Montseny.

La basílica de Santa Maria del Pi és del segle XIV (es va començar a construir el 1320) i és la primera que es va construir fora les muralles de la ciutat. Hi trobareu la típica volta de creueria del gòtic català i la rossassa gegant (la més gran de Catalunya i una de les més grans del món), que es va haver de reconstruir després de l’incendi de l’assalt anarquista del 1936.

L’entrada també dóna accés a visitar el jardí (petitonet), la cripta , un audiovisual i el museu, amb peces com ara projectils de la guerra de 1714.

La visita al mirador NO està permesa als nens (menors de 8 anys), però en canvi a l’entrada de la basílica (sense haver de pagar entrada) podreu veure els gegants originals del Pi, del segle XVIII. Aquests originals del Mustafà i l’Elisenda pesen tant que només surten a ballar a la plaça del Pi 2 vegades l’any.

Preus de la visita

 • Visita completa (tota la basílica + torre campanar): 8 euros
 • Visita sense el campanar: 4’5 euros

Sant Just i Pastor

Sant Just i Pastor és la millor visita si voleu veure un dels pocs altars barrocs que es conserven originàriament a la ciutat. Es va salvar de la revolta anarquista del 1936 perquè els feligresos, en veure l’assalt a la resta d’esglésies de la ciutat, es van abançar i van cremar els bancs a la plaça de fora l’església, així que els anarquistes es van pensar que ja estava cremant.

La visita a l’església és gratuïta. Només s’ha de pagar (2 euros) per pujar al campanar, que fa 35 metres d’alçada. S’han d epujar 179 esglaons per una escala de cargol molt molt estreta, no és accessoible per apersones amb mobilitat.

El mirador del campanar és força reduït i té els murs alts (és més segur pels nens que els altres). Té vistes al barri gòtic, prop de Via Laietana, i especialment la plaça Sant Jaume (i els edificis de l’Ajuntament i la Generalitat) i la catedral, molt a prop.

Preus de la visita

 • Entrada a l’església: gratuïta
 • Pujada al campanar: 2 euros (de dilluns a dissabte d’11 a 14h i de 17h a 20h)
 • Visites guiades: 10 euros amb reserva prèvia a visitsantjust@gmail.com.

Santa Maria del Mar

Santa Maria del Mar és la millor visita si voleu veure una de les esglésies amb un interior més bonic de Catalunya. La visita a les terrasses permet accedir a llocs que habitualment no es visiten, com les cantories, la gran rosassa o les torres amb vistes al Born barceloní. Visita no apta per a nens i nenes menors de 6 anys. Sobre aquesta visita podeu llegir un post complet aquí.

La basílica de Santa Maria del Mar es va construir entre 1329 i 1383, un temps récord per l’època de només 50 anys. Una de les zones exclusives a les quals podreu accedir amb aquesta visita és a les cantories, les tribunes on es col·locaven els cantaires dels cors. Des d’aquí veureu una altra perspectiva de l’interior de la basílica gòtica i en especial de les columnes que boregen l’altar.

La visita a les terrasses no és accessible a persones amb mobilitat reduïda. S’han de pujar unes escales de cargol molt estretes, uns 100 graons en total.

Des d’aquí, tindreu vistes de 360º de Barcelona, les dues torres de Santa Maria del Mar i el mar.

Preus de la visita

 • Visita completa 10 euros adults / 8,5 estudiants, majors de 65 anys i grups / 9 euros amb carnet docent i carnet de Biblioteques de la Diputació de Barcelona
 • Gratis: nens de 6 a 8 anys. PROHIBIDA la visita a menors de 6 anys
 • Es pot fer la visita guiada només als terrats (dura 40′, es pot fer només de 13h a 17h i val 8,5 euros)

I per menjar et recomanem…

Espai Quera

Una llibreria d’excursions i viatges situada al carrer Petritxol, molt a prop de Santa Maria del Mar, convertida en un restaurant de platillos. Braves, amanides, aperitius, truites, fustes d’embotits, mandonguilles… genial el menjar i genial el local. I no és un lloc turístic al barri gòtic…

Preu: plats entre 5-9 euros

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Les 3 esglésies gòtiques de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *