La Cerdanya a l’estiu (IX): coll de la Creueta i dolmen de Paborde de la Molina

Dues excursions fàcils per fer amb nens. Bé, la primera més que una excursió és una passejada a la recerca de Teletubbielandia, o el que és el mateix, un prat verd immens. L’excursió al dolmen de Paborde és super facileta, ideal per a nens que comencen a caminar i que podran fer solets…

Coll de la Creueta

El coll de la Creueta, que uneix la Molina amb Castellar de n’Hug, és una de les carreteres més boniques de Catalunya. El primer tram, tocant al domini de la Molina, sembla Teletubbielandia: muntanyes rodones verdes verdes plenes de turonets, bonys i sense vegetació. Així que aquest és un lloc on us recomanem una passejada.

Nosaltres vam agafar una pista forestal que neix just passat el parquing d’Alabau a la Molina (us ho deixem assenyalat al mapa del principi del post). És un camí de terra que porta a Toses. Segurament el trobareu amb un filat elèctric, que es pot retirar per fer passar el cotxe. Podeu aparcar el cotxe al pla i fer una caminada cap al fons de la vall (hi trobareu cavalls i vaques pasturant) o fer un tram de camí en cotxe.

Nosaltres vam buscar una ombra (hi ha molt pocs arbres!) i vam fer un dinar pícnic amb aquestes magnífiques vistes un dia molt assolellat!

Excursió al dolmen de Paborde de la Molina

Aquesta passejada és super senzilla, ideal per si busqueu una excursió per fer amb nens que caminen des de fa poquet. Per arribar al dolmen només són 5 minuts de caminada des de la Molina, encara que el primer tramfa una mica de pujada.

Per començar la ruta podeu aparcar als voltant de l’estació de la Molina o, si ho voleu escurçar més, al voltant del pont de la via del tren que hi ha al al final del poble, direcció les pistes d’esquí. El caminet està senyalitzat amb una senyal en forma de fletxa, de fusta, al costat esquerre de la carretera direcció les pistes (ho trobareu assenyalat al mapa que hi ha al principi del post).

El primer que us trobareu és un filat d’animals que haureu de treure per passar i tornar-lo a posar. Des d’aquest punt, està indicat que es triga 5 minuts a arribar al dolmen. Aquí és un tram que fa pujada, fins dalt del turó on ja veureu les vistes a la vall de la Molina i les Pletasses. Quan arribeu a dalt al fons ja veureu el dolmen.

És una construcció d’entre els anys 2.000 i 1.800 aC. Com la majoria, orientada al sud per fer passar els raigs de sol entre les pedres durant el crepuscle. Des d’aquí podeu cotinuar l’excursió per aquesta vall o tornar a la Molina.

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Un pensament sobre “La Cerdanya a l’estiu (IX): coll de la Creueta i dolmen de Paborde de la Molina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *