La Terra Alta: Bot i els cellers de Gandesa i Pinell de Brai

Som molt fans de la comarca de la Terra Alta i especialment en temps de verema. Per això us indicarem 3 punts per viure la recol·lecta del raïm de prop: dos cellers modernistes de visita obligada i un poblet encisador on trepitjarem la cooperativa.

La catedral del vi a Pinell de Brai

El més espectacular dels cellers modernistes de la Terra Alta és el de Pinell de Brai. És obra de l’arquitecte César Martinell, deixeble de Gaudí, i en destacala façana, amb ceràmiques amb motius vinícoles obra del pintor Xavier Nogués , i l’interior amb les seves voltes de rajola vermella.

El celler cooperatiu data dels anys 20 del segle passat, i va ser un dels més productius de la Terra Alta. A la nau hi ha 46 dipòsits de ciment de 30.000 litres cadascun i 25 trulls: entre tots podien guardar més de 2,5 milions de litres de vi. Actualment la producció és a mans del celler Pagos de Hibera.

Normalment fan visites guiades, però amb la Covid, la visita és per lliure seguint audioguia amb codis QR que us podreu descarregar al mòbil.

I és una visita per fer amb nens? i tant! al principi del recorregut hi ha un túnel d’aromes, un joc que consisteix a endevinar un total de 12 olors relacionades amb l’elaboració de vi. I al final de la visita, podreu degustar una mica de vi amb pa i oli, i els infants, most. L’entrada pels menors de 6 anys és gratuïta (i inclou el most).

Preus de la visita

La visita es pot fer tranquil·lament en una hora i no es fa pesada. Teniu diferents opcions, des de la més bàsica que consisteix a la visita amb el tast d’olis i vins (5,5 euros), fins a la que inclou aperitiu d’embotits (7,5 euros) o el dinar al restaurant (obert només dissabtes i diumenges al migdia) que hi ha al mateix celler i que és del xef amb estrella Michelin Fran López (36 euros). És un molt bon regal per un adult! Tenen opció de xec regal. Hi ha també preu especial per jubilats (4,90), estudiants (4,20) i els nens de 6 a 14 anys paguen 2,90 euros.

També sapigueu que hi ha botiga on podreu comprar vi, oli i altres productes de la zona com formatges, embotits i mel.

El celler modernista de Gandesa

Aquest és també un celler obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. Coincideixen en època amb el de Pinell de Brai: es va inaugurar el 1920. També tenia ceràmiques de Xavier Nogués, però amb la Guerra Civil es van fer malbé.

Hi podreu veure exemples de la volta catalana, el totxo vermell i rajoles. Però la façana del de Gandesa està recoberta amb ciment i pintada de blanc.

En aquest celler sí que és obligatori la visita guiada, no per lliure. S’ha de fer reserva prèvia, costa 8 euros per persona i dura una hora i mitja. Fan també tastos maridats amb altres productes, com la xocolata.

La cooperatova agrícola encara està a ple funcionament i téuns 250 socis. Podreu comprar oli, vi i altres productes a l’agrobotiga que hi ha a l’entrada.

Bot

Finalment la visita a la Terra Alta que us proposem és al poblet de Bot. Hi heu d’anar si el que voleu fer és caminant o en bicicleta la Via Verda, per exemple, que recorre diferents pobles dels Ports. Hi heu d’anar per les festes de Sant Blai, al febrer

També podeu aprofitar a finals d’agost i principis de setembre, per la verema, i anar a comprar oli, vi i olives a la cooperativa Sant Josep.

Una altra visita que es pot fer és al celler del Menescal. A més de vins i olis, hi fan un vinagre que té una mica d’alcohol que el fan servir les cuines dels millors restaurants de Catalunya. Una delícia! a més, tenen un petit museu sobre la vida rural a la Terra Alta, amb objectes quotidians com joguines o parament de la llar.

Si hi aneu a l’estiu també podreu anar-vos a refrescar a les Olles, unes piscines naturals a 10 minuts del poble, als peus dels Ports.

I finalment com a punt estratègic, acosteu-vos fins al Mirador de Sant Josep a contemplar els Ports. Des d’aquí podreu accedir a l’antiga estació de Bot, de la qual us en parlem en aquest post. La va fer servir l’exèrcit franquista durant la Batalla de l’Ebre, com a última parada per fer arribar municions a les seves tropes.

I per dormir et recomanem…

Alberg rural Lo molí de Bot

Un concepte nou d’allotjament ideal per famílies al centre de Bot. Un antic molí d’oli convertit en 5 habitacions dobles, triples i quàdruples (cada una d’elles amb el seu bany privat) que comparteixen espais comuns com la cuina i sala de jocs. Inaugurat recentment, juliol de 2020.

Preu: a partir de 60 euros/nit

És més econòmic que un hotel o apartament però amb totes les comoditats per les famílies, com el fet de poder-te fer el menjar (esmorzar, dinar i sopar) a la cuina. La roba de llit està inclosa i l’únic que heu de portar són tovalloles.

Té també una sala de jocs (amb ping-pong i jocs per infants) i de lectura, amb llibres i revistes sobre les Terres de l’Ebre.

L’estada inclou esmorzar servit en un cistellet amb productes de Bot: torrades, llet, olivada, oli verge extra i casquetes (pastetes típiques de Bot).

El que el fa especial aquest establiment és una sala per netejar, arreglar i guardar les bicicletes, ideal per si feu la Via Verda.

ATENCIÓ! si feu una reserva i dieu que veniu de part d’El món ens espera, us regalaran la visita guida al molí i el tast d’olis!

A la visita guiada, en Pau us explicarà com funcionava aquest molí de mitjans del segle XIX, un dels pocs molins de Bot que era dins una finca privada. Se’n conserven la roda i la premsa com a elements més destacats, però també tota la infraestructura que requeria el procés, com la llar de foc i les canals per transportar-lo. El molí de Guillem treballava la varietat d’oliva de l’empeltre, típica de Bot, i sabreu com n’extreien l’oli i com l’emmegatzemaven.

La visita, que dura mitja horeta, acaba amb un tast d’olis verge extra d’olives empeltre i arbequina.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Un pensament sobre “La Terra Alta: Bot i els cellers de Gandesa i Pinell de Brai

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *