Dinamarca (3): Ribe i l’illa de Mandø

Visita al sud est de Dinamarca ideal per fer amb infants, a tocar del mar del Nord. Un poblet petitet, bonic i preciós, el que es considera el més antic del país. I molt a prop, una aventura: una illa només accessible per carretera quan la marea és baixa, incomunicada quan el mar puja. Una illa d’aïllament, se casetes cuquis que els danesos fan servir com a segona residència i un càmping. I platges remotes amb foques.

COP D’ULL RÀPID


Aneu a Ribe si… us agraden els poblets de cases boniques. És una visita imprescindible a Dinamarca

Podeu dedicar-li… almenys 1 dia sencer, si en són 2 i podeu dormir a Mandø molt millor

-Si aneu amb nens heu d’anar al… al Ribe Viking Center

Aneu a Mandø només si… fa un dia bonic i bon temps. És preciós el paisatge del mar reflectint amb el cel fent un efecte mirall quan hi ha marea baixa. Si plou i fa un dia lleig, no val la pena.

-Si us agrada l’acampada… o hi aneu amb autocaravana, quedeu-vos a dormir a l’illa de Mandø i gaudiu de l’illa incomunicada quan la marea ha pujat i els turistes dels tractor-bus han marxat

Ribe

Ribe és un poblet medieval de cases boniques. Un centre que és illa de vianants, antic poble de pescadors, ple de canals. Carrers empedrats, a l’estiu plens de terrasses i cafès, restaurants. La catedral és espectacular.

És la ciutat més antiga de Dinamarca i es conserva molt bé. Les cases competeixen per ser les més boniques.

És un poblet per passejar, prendre alguna cosa i quedar-vos-hi a dormir, si en teniu oportunitat. Amb un matí/tarda està vist, tot i que hi ha un museu dedicat als vikings si us interessa el tema.

Un museu per viure l’època vikinga

Però si hi aneu amb canalla, una de les visites més recomanades és el Ribe Vikinge Center. És un museu/parc temàtic i tot es pot tocar. Hi ha figurants fent artesania, representant escenes de la vida quotidiana i que a la vegada són informadors si vols fer preguntes sobre l’època medieval. És una experiència immersiva total a l’època dels vikings i una de les visites indispensables per fer a Dinamarca amb nens.

És la reconstrucció d’un antic assentament viking que es va trobar a 7 quilòmetres de Ribe i hi trobareu tots els elements: l’església, el taller de construcció de vaixells, la granja, la sala comunal, la zona on es feien els sacrificis, la cuina, els estables amb animals de veritat, el mercat ambulant…

Es pot jugar amb els jocs que jugaven els vikings, tallers diversos i assistir a demostracions d’aus repinyaires o d’espectacles de lluita durant tot el dia. Està concebut per passar-hi el dia sencer. De fet hi ha cafeteria i restaurant i una zona molt àmplia de pícnic (a cobert). Però nosalters vam fer la visita amb un parell d’hores, que també es pot fer, sense veure cap espectacle concret. Les demostracions de vida quotidiana i artesania són durant tot el dia ininterrompudament.

També hi ha un parc infantil inspirat en elements vikings molt bonic.

Preus entrada (estiu 2020)

-adults: 17 euros

-infants (3-13 anys): 9 euros

-gratuït amb carnet de premsa

Altres informacions

-S’hi pot arribar en bici des de Ribe (carril bici)

-Obertura: d’abril a octubre en horaris diferents

-Hi ha tallers i activitats que són de pagament a banda (tenen una activity card que val 8 euros i les inclou totes)

Illa de Mandø

L’illa de Mandø és una illa particular dins el mar del nord, al sud est de Dinamarca. S’hi pot arribar en cotxe quan la marea és baixa i el que hi ha allà són casetes daneses (sobretot segones residències), granges, un càmping, algun restaurant i moltes dunes i platges. I res més.

De fet l’illa en si forma part del parc natural del mar de Wadden (és patrimoni de la Humanitat) i la carretera que l’uneix amb Jutlandia (la part continental de Dinamarca) s’inunda dues vegades al dia. Per tant la millor manera, i més divertida, d’arribar-hi és amb un tractor-bus. És una de les experiències més divertides per fer a Dinamarca amb nens.

Hi ha dues companyies que operen des dels afores de Ribe, tocant al mar. L’empresa dels tractors verds inclou l’avistament de foques a les platges de Mandø mentre que la vermella i blava, només t’acosta fins a l’illa i et recull 2 hores més tard. S’ha de pagar en efectiu, no es pot pagar amb targeta.

Nosaltres per horari vam afagar la companyia vermella i blava (cal dir que la companyia verda et fa pagar el parquing del cotxe i la blava no). El trajecte fins a l’illa dura entre mitja hora i tres quarts i és espectacular. Al matí la marea és baixa i l’aigua del mar queda gairebé estancada, cosa que fa un efecte mirall amb el cel preciós.

Noslatres vam agafar el bus cap a les 11 del matí i a l’illa vam tenir un parell d’hores lliures. A les 15h el tractor-bus tornava cap al continent.

A Mandø hi ha un parell de restaurants bonics i amb la pinta de cars. Si és estiu i fa bon temps, el més segur és que estiguin plens. Però hi ha molt espai per fer pícnics, amb tauletes prop de la platja o a la mateixa platja.

Una de les coses que hi podeu fer és caminar per les platges infiines quan hi ha marea baixa i passejar per les dunes.

A Mandø també hi ha un antic molí rehabilitat del 1832, que servia per fer farina. Tamé hi ha un petit museu, dedicat a la vida quaotidiana a l’illa.

I moltes cases d’estiueig precioses. Veureu que en algunes, a fora a l’entrada, a l’estiu hi col·loquen paradetes amb artesanies com sabons i ceràmica per vendre. També hi ha un parell de botiguetes d’antiguitats i segona mà.

Hi ha un petit supermercat, que és l’entrada del camping. Si teniu l’ocasió, quedar-se a dormir en aquesta illa remota, quan tots els turistes dels tractorbus han marxat, ha de ser una experiència brutal.

Al costat del càmping i la botigueta, hi ha un parc infantil de fusta molt guai.

A primera hora de la tarda, la marea és alta i el mar està més inundat. L’única manera de sortir de l’illa és amb barca o amb el tractor-bus. és una experiència molt divertida travessar el mar sobre un vehicle amb rodes tan grans! Normalment la marea torna a baixar al final de la tarda.

Una molt bona opció per descobrir l’illa amb calma és allotjar-vos al càmping o en algun apartament.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *