Dinamarca (4): Grenen, la punta nord del país

Un dels fenòmens naturals que més ens ha sorprès és veure com batallen dos mars. Onades que xoquen les unes contra les altres quan es troben a Grenen, la punta més al nord de Dinamarca. Us expliquem com fer una de les visites que no us podeu perdre a Dinamarca, en aquest espai natural, el poblet de Skagen i la ciutat d’Alborg.

Grenen

Una de les visites més imprescindibles que podeu fer a Dinamarca en família és la punta de Grenen, al nord del país. No només per observar aquest fenòmen natural del xoc de dos mars sinó també perquè, si teniu sort, és un dels llocs on es poden observar foques en llibertat.

Grenen és el punt on s’uneixen el mar del Nord amb el Bàltic i les onades, cada una en una direcció oposada, xoquen les unes amb les altres. És el punt on conflueixen l’estret de Kattegat (entre Suècia i Dinamarca) i l’estret de Skagerak (entre Noruega i Dinamarca).

Si teniu sort, és una platja molt fàcil per veure-hi foques en llibertat de ben a prop. És un dels millors moments que vam viure a Dinamarca: veure-les, curioses, prendre el sol, desplaçar-se graciosament fins a l’aigua, nedar, … Per veure foques en llibertat també podeu anar a l’illa de Mando, de la qual us en parlem en aquest post.

Per arribar a la punta de Grenen haureu de deixar el cotxe a l’aparcament de pagament i des d’aquí teniu dues opcions: o bé caminar per la platja fins a la punta (són uns 3 km anar i tornar) o bé arribar-hi amb el tractor-bus super divertit que fa el trajecte en uns 5 minutets. Nosaltres vam optar pel tractor només pel fet de pujar al tractor, que tenia embogit a en Blai! El viatge costa 5 euros cada adult i la canalla no paga. Si voleu pagar en metàl·lic (corones daneses) ho podeu fer al tractor mateix, si voleu pagar amb targeta hi ha una màquina a la caseta de l’aparcament. Els mesos d’estiu hi ha un parell de tractors que van fent viatges constantment, no fa falta reservar. A la tornada, quan veus que un tractor està disponible, l’agafes.

La punteta es pot visitar en una horeta o dues depen de com d’entusiasmats estigueu, però Grenen és un lloc per venir-hi a passar el dia. Hi ha rutes a peu i en bicicleta senyalitzades de 6 i 8 km i excursions per fer per les dunes i la platja.

A més a més, està ple de bunquers de la Segona Guerra Mundial. Els bunquers es poden visitar pels seus voltants però n’hi ha un que s’ha museitzat i han reconstruit un centre de comandament de les tropes alemanyes, que es van fer amb la zona per controlar els dos estrets.

Hi ha fotografies, material recuperat. El museu és privat i l’entrada costa 4 euros (només hi ha descomptes per pensionistes, no per periodistes, per exemple).

Skagen

Skagen és el poble pijo del nord de Dinamarca. Ple de iots, restaurants i artistes. És molt bonic, tot s’ha de dir, i hi ha molt ambient a l’estiu, ja que hi ha moltes segones residències i botigues de decoració. Nosaltres hi vam fer una parada per fer un passeig i menjar alguna cosa. I perquè fos barateta, vam acabar fent un frankfurt!

Hirtshals

Buscàvem un lloc remot per fer una nit al nord del país. Vam acabar a Hirtshals, un poblet de pescadors amb molta vida perquè des del seu port surten els ferris que uneixen Dinamarca amb les illes Feroe, Islàndia, Norguega i Suècia.

Hi trobareu molts restaurants i marisqueries i botiguetes. Els establiments són cars: nosaltres vam menjar-nos 2 plats de fish and chips i una hamburguesa amb patates i ens va costar 64 euros (sense begudes!).

Ara bé, el que val la pena és el far i les platges de Hirtshals. És als afores però s’hi pot arribar caminant des del centre. El far està permanentment obert i et conviden a deixar 3 euros en una bústia com a entrada.

Hi podreu pujar, les vistes són molt molt xules! També hi ha un petit museu on expliquen que és un far de 1860 i que durant la Segona Guerra Mundial va ser ocupat pels alemanys.

Tan ocupat que els seus voltants hi van construir búnquers de vigilància i defensa davant la costa que també podreu visitar gratuïtament.

La tornada, la vam fer caminant per la platja fins al poblet per la platja, gaudint de la posta de sol.

Alborg i el cementiri viking

La ciutat al nord de Dinamarca més gran és Alborg. És bonica per donar una volteta però no té res més.

El que ens hi va portar a nosaltres va ser el cementiri viking més ben conservat d’Escandinàvia que hi ha als afores.

A Lindholm Hoje hi ha més de 700 tombes de l’any 400aC. Els vikings feien uns cercles amb pedres que cobrien amb troncs i hi estiraven els morts i els cremaven.

Les tombes triangulars eren dels homes i les ovalades, de les dones. El cementiri és una gran esplanada plena de pedres, on hi pasturen ovelles. Aquest turonet és un dels punts més alts de Dinamarca (és un país planíssim).

La visita al cementiri és gratuïta i al costat hi ha el museu, on s’hi explica la història del cementiri i de la prehistòria a Dinamarca. L’entrada costa 5 euros i és gratuït per a menors de 17 anys i amb carnet de premsa.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *