Una de les preguntes que ens fem quan viatgem és si ens caldrà o no agafar assegurança de viatge. En aquest post us expliquem la nostra opinió i experiència, especialment si viatgeu amb nens.
Fora d’Europa, sempre amb assegurança especial de viatge
La primera cosa clara que s’ha de tenir en compte és que si viatgeu fora de la frontera europea (aquí us expliquem els passos per preparar un gran viatge), no oblideu marxar mai sense una assegurança de viatge. Penseu que, si no, us tocarà assumir els costos de qualsevol accident o consulta mèdica que hàgiu de fer. I en països com els Estats Units o el Japó, on els serveis sanitaris no estan finançats públicament, una petita visita us pot costar molts, molts i molts diners (ja no diem una intervenció a l’hospital…). Així que, fora d’Europa no marxeu mai sense una assegurança de viatge, que us anirà bé també per qualsevol entrebanc que pugui sorgir amb els vols i les maletes, també.
En aquest cas us recomanaríem la Iati Básico, la Iati Estándar, la Iati Estrella o la Iati Familia.
I a Europa, cal que contractem una assegurança de viatge?
Per viatjar per Europa i utilitzar el sistema sanitari públic de cada país és suficient en portar la Targeta Sanitària Europea. És un tràmit que es pot fer online aquí i te l’envien a casa en pocs dies. S’ha de demanar per cada membre de la família, com la targeta de la seguretat social. Ara bé, és suficient? Les cobertures que inclou la targeta sanitària europea depen de les cobertures que entrin dins el sistema púbic de cada país. I hi ha països com Finlàndia, Irlanda o Suècia, o sense anar més lluny a França, on hi ha copagament a les visites a l’atenció primària, els ingressos hospitalaris, medicaments i les urgències. El que us podeu trobar és que us facin pagar les visites i potseriorment recupereu els diners o part dels diners. Però amb una assegurança de viatge, no haureu de pagar res per avançat. Però també hem de tenir en compte els països on el sistema sanitari públic és deficient. És el cas de Grècia, Letònia o Hongria, per exemple, tenen llistes d’espera molt llargues i poca garantia de qualitat en l’atenció sanitària pública.
Quins altres factors hem de tenir en compte per decidir agafar una assegurança de viatge?
A banda de tenir en compte el país on viatgem, un altre factor que a nosaltres ens influeix és en quina situació arribem al viatge. No és el mateix marxar amb una mica de mocs, tos i febrícula, que es podrien complicar, que marxar sense virus al nostre voltant. Per tant, una assegurança privada d’aquest tipus ens pot servir a última hora (es pot contractar el mateix dia que comença el viatge) per marxar amb més seguretat i confiança.
Quins avantatges té una assegurança de viatge?
Si viatjar ja porta intrínseca la seva complicació logística, caure malalt o fer-se mal poden convertir-se en un gran problema. Una assegurança de viatge pot facilitar-nos molt la vida i evitar, per exemple haver-nos de desplaçar fins a un centre sanitari si no tenim vehicle propi o estem en algun lloc aïllats. L’assegurança Iati familia, per exemple, inclou l’assistència d’un metge telefònicament i que et visiti a l’habitació de l’hotel o l’apartament on estiguis allotjat. A nosaltres ens va passar això a la República Dominicana. Èrem a un hotel a la zona de platja, ben lluny de la capital. En Blai va agafar febre i molta tos i vam trucar a l’assegurança. Ens van enviar un metge que va venir a atendre en Blai a la mateixa habitació de l’hotel i ens va portar fins i tot l’antibiòtic. No vam haver de pagar res de res.
Són un tipus d’assegurances molt cares?
Si viatgem 3 o 4 dies a Europa, podeu marxar assegurats per uns 20-30 euros. És una despesa molt petita comparat amb tot el que us pot ajudar durant el viatge. Si viatgeu fora d’Europa, el pressupost per a una família de 4 membres a l’altra punta del món durant 2 o 3 setmanes pot costar entre 200 i 300 euros.
Exemples:
- Una assegurança per a 20 dies a diferents països d’Europa, si feu ruta, costa 160 euros per a 4 persones. Nosaltres la vam contractar per fer ruta en cotxe per Letònia, Estònia i Lituània.
- Una assegurança de 10 dies per Països Baixos per a 4 persones: 90 euros
Quina diferència hi ha entre una assegurança de viatge i una de cancel·lació?
Bàsicament, l’assegurança de viatge us cobreix l’assistència mèdica al país que visiteu, robatoris, equipatge malmès o perdut, accidents, … per tant, no és només una asegurança per anar al metge, sinó que va més enllà.
Aquesta assegurança es pot contractar el dia abans de començar el viatge. Per a Europa us pot costar uns 2 euros per persona per persona al dia. Fora d’Europa, uns 3-4.
L’assegurança de cancelació de viatge us servirà per si heu de fer canvis o anul•lar vols, allotjament, entrades, visites que tingueu reservat i pagat. El que fas es contractar un valor per persona determinat, que és el que us pagarien si heu de cancelar el viatge. I els motius per cancelar-lo poden ser personals, per exemple canvis a la feina, malalties o imprevistos. Us el recomanem sempre que hàgiu de fer un viatge costós, per exemple quan els bitllets superen els 1.000 euros.
És una assegurança que només és valida si la contracteu 7 dies després de fer la primera reserva, que normalment son els vols.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…