Islàndia és un país caríssim. És cert. Però l’avantatge és que la major part de les activitats que hi podeu fer són a l’aire lliure i, també, gratuïtes: trepitjar platges, cascades, glaceres, camps de lava…. Tingueu en compte que el que sí que es paga és l’aparcament, però! Us fem un llistat de 10 experiències gratis que podeu fer a Islàndia.
Trobar la cascada perfecta
N’hi ha d’amples, de cabaloses, d’estilitzades, de primetes, de filets, de gruixudes, fent escaleta, … si una cosa té Islàndia són moltes, mooooltes cascades. Cada caseta, de fet, té la seva cascada al fons, com si fos un element més del seu jardí. Dettifoss (al nord) es considera la cascada més gran d’Europa (per cabal). Seljalandsfoss (al sud) és la divertida, ja que es pot passar per darrere. I Skógafoss (al sud) és, per nosaltres, la cascada perfecta: llarga, ampla, ordenada i rodejada de molsa verda. Aturar-se a contemplar les cascades és gratuït (ara bé, segurament us faran pagar l’aparcament!). Però també n’hi ha de menys conegudes, com Kvernufoss
Banyar-se a una piscina natural
Cada poble a Islàndia té una piscina municipal d’aigua calenta. És el seu punt de trobada. La clau és que l’accés a aquestes piscines és molt econòmic (4 o 5 euros per persona i els nens gratis). Però teniu opcions de piscines naturals d’accés gratuït. Per exemple, una de les més emblemàtiques és la de Landmannalaugar (s’hi accedeix en cotxe 4×4) després de travessar un paisatge com si fos la lluna. Però n’hi ha d’altres, com les de Seljavallalaug, Laugarfell,
Parar-te a un camp de lava
Trepitjar lava és possible i molt fàcil a Islàndia. Una fantasia per a qualsevol amant dels volcans. Us deixem assenyalat al mapa algunes zones del sud de l’illa onn es poden fer parades, com ara el Gönguleið um Eldhraun.
Observar les ovelles: van de tres en tres!
Es diu que a Islàndia hi ha més ovelles que persones i us donarà la sensació que n’aneu trobant pel camí, soles i perdures. Però fixeu-vos que sempre vande tres en tres. Normalment és la mare amb dues cries. Però en qualsevol raconet, a un penya-segat d’una muntanya o a la roba d’un riu amb molt cabal, sempre hi ha alguna ovelleta islandesa.
Travessar algun riu
Si disposeu d’un vehicle 4×4 per recórrer l’illa, indagueu més enllà de la carretera número 1 d’Islàndia, la que dona la volta a l’illa. Segur seguríssim que uis tocarà creuar algun riu. Treieu-vos les sabates, camineu per l’aigua per comprovar la profunditat del riu i saber si el vostre vehicle hi pot passar. N’acabareu creuant tants que us tornareu uns experts!
Buscar un far taronja
Per què a Islàndia els fars són de color taronja? segurament hi té molt a veure que la meitat de l’any el país és cobert de neu i un far blanc no seria útil. Així que van escollir el color taronja! En trobareu tant al nord com al sud, us en deixem assenyalats alguns al mapa. Per exemple al sud, hi ha els Selvogsviti Lighthouse i Stafnesviti Lighthouse.
Posar un peu a cada continent
Islàndia és un país en moviment. Volcans en erupció, géisers, glaceres que avancen cap al mar i una bretxa entre dues plaques tectòniques: l’euroasiàtica i la nordamericana. A la península de Keflavik podeu creuar un pont entre dos continents (us ho deixem assenyalat al mapa) i a Tingvellir podeu nedar entre uns penya-segats plens d’aigua que porten al centre de la terra (aquesta activitat és de pagament).
Trepitjar el primer parlament del món i veure un géiser
A Tingvellir, també, podeu fer la visita al primer parlament del món. En aquesta vall l’any 930 s’hi va fundar la primera asamblea, i eren vikings! Completar el Cercle Daurat també és una activitat gratuïta: la cascada Gullfoss i l’únic géisir que tenim al continent europeu.
Caminar fins als peus d’una glacera
Una de les imatges que més sorprèn quan arribes al sud d’Islàndia són le senormes glaceres. Es poden apreciar perfectament les llengues de gel, com fan un descens des de la muntanya i van a morir pràcticament al mar. Són immenses, silencioses i fàcils de visitar. Us recomanem especialment el llac de Fjallsárlón i la glacera Svínafellsjökull.
Veure com el gel va a morir al mar
Si des de la llacuna de Jokulsarlon seguiu el curs del riu fins al mar, sobretot a finals i principis d’estiu veureu com el gel es fon al mar. És l’anomenada ‘Platja dels diamants’ ja que grans blocs de gel van baixant pel riu, navegant lentament, fins a arribar al mar.
Esperar un arc de Sant Martí
A Islàndia el temps és canviant i és fàcil que després d’un bon ruixat surti un esplendorós sol. I com que d’aigua n’hi ha amb abundància i de cascades també els en sobren, és molt fàcil veure un arc de Sant Martí en algun moment o altre. És qüestió d’esperar el moment i estar al punt adequat.
Veure foques
Una última parada imprescindible en Islandia és per veure foques i balenes. El millor lloc per veure-les és al nord, a la península de Vatnsnes, però al sud també és fàcil veure’n a la llacuna de Jokulsarlon i a la platja dels diamans.
Trepitjar una platja de sorra volcànica
N’hi ha moltes a Islàndia però una de les més conegudes és la de Reynisfjara a Vik. Són platges de còdols negres, creades per l’erupció volcànica fa anys i panys.
Esperar una aurora boreal
Segurament no hi ha un espectacle més màgic i tant econòmic a la vegada com aquest. Només s’ha de tenir una mica de sort (una miqueeeeeeta) perquè veure-les tampoc és tan fàcil. S’han de conjurar molts astres: que el cel estigui clar (i no és cosa fàcil a Islàndia), que hi hagi una tempesta solar i prou foscor perquè la puguem captar a simple vista. El que us recomanem és fer servir algunes app com Aurora Forescast per tenir controlades le spossibilitats i llocs per veure-les (i poder-vos moure a zones més remotes i favorables). Paciència, abrigueu-gos i meravelleu-vos!
Trobar un esquelet
Veure balenes en llibertat és una excursió cara, però val la pena. Ara bé, si feu una passejada per la costa, de ben segur que us trobareu restes d’animals enormes. Nosaltres vam topar amb un esquelet de cetaci i va ser brutal!
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…