Coves de Can Riera

Les coves de Can Riera són un d’aquells llocs desconeguts que tenim molt a prop de casa (i ara molt de moda) que a vegades busquem a milers quilòmetres de distància. Agafem avions i creuem l’atlàntic, en un altre continent per explorar un lloc que a casa nostra també podem trobar. Si coneixeu el famós Antelope Canyon d’Arizona, als Estats Units, sabreu que és un lloc màgic però ple de gent, en masses. Doncs de coves de roques roges (encara que no tan grans) en tenim a 20 minuts de Barcelona.

ACTUALITZACIÓ MAIG 2019: L’Ajuntament de Torrelles ha decidit prohibir l’accés a les coves de Can Riera i el pas de vehicles pels camins de la zona. La intenció és protegir i regular l’accés a les coves, que bona falta li fa. Podeu llegir més informació aquí.

Com arribar-hi?

Les coves de Can Riera estan a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat). De moment el seu accés no està regulat, però hem de tenir en compte que estan en terrenys privats i que potser en breu en queda restringit el pas d’alguna manera.

Si no teniu un cotxe tot terreny, podeu deixar el cotxe abans d’arribar a la casa de colònies Can Mas, al camí de Torrelles a Can Sala. Allà hi ha una barriada de cases i hi trobareu aparcament. Des d’aquest punt, haureu de caminar un quilòmetre (en una lleugera pendent) fins al que s’anomena Coll de Can Valent, on comença el camí cap a les coves. Si teniu tot terreny, podreu arribar fins al coll de Can Valent i deixar el cotxe allà.

Coll de Can Valent


És fàcil arribar-hi? S’hi pot anar amb nens?

És una excursió molt fàcil, fins i tot si no esteu en forma. Si deixeu el cotxe abans de la casa de colònies Can Sala en total fareu uns 5 quilòmetres caminant. Si deixeu el cotxe a Can Valent, anar i tornar a les coves en total són poc més de 3 quilòmetres. El problema és que el camí des de Can Valent fins a les coves és molt irregular, amb fortes pendents i l’últim tram per exemple s’ha de grimpar per les roques.

Per aquest motiu, no serem nosaltres qui promovem aquesta excursió amb nens. Es pot fer amb nens petits? si els portegeu a la motxilla, poder es pot perquè realment aquest darrer tram de grimpada amb forta pendent és curt. Però no és una zona protegida i està plena de pendents relliscoses, penya-segats a les roques i precipicis perillosos. Per tant si hi aneu amb nens, sota la vostra responsabilitat, heu de tenir-los molt molt molt controlats.

Com arribar a la cova petita?

Doncs bé, des del Coll de Can Valent surt un corriol a mà esquerre (entre dos arbres) que s’endinsa bosc endins, en una mica de pendent de baixada. Aquest és el camí (i no les roques rogenques de Can Valent).

Seguiu aquest caminet uns 10-15 minuts, ja veureu que voreja la muntanya per la vessant sud.

Arribareu fins a un punt, amb un cactus gegant al mig, en què el camí no avança però neix un corriol de forta pendent entre més cactus. Aquest és el camí de grimpada cap a les coves.

Aviat veureu que el camí es bifurca cap a l’esquerra, direcció una enorme roca rogenca. Aquí hi trobareu la primera cova, la més petita i amagada.

La cova petita

Com arribar a les coves més grans?

Per trobar les dues coves més grans heu de desfer el corriol de la cova petita i seguir grimpant muntanya amunt. Veureu que arribareu a un punt que el camí d’alguna manera difusa es bifurca, cap a la dreta i l’esquerre. Anteriorment es veu que podies escollir qualsevol dels dos camins, perquè al de la dreta hi havia una escala metàlica per pujar fins a les coves. Avui no hi és (març 2019) així que trieu el camí de l’esquerre per arribar fins les roques rogenques.

Quan veieu que heu arribat a l’alçada de les roques, neix un caminet a la dreta que us durà directament a les dues cavitats.

La cova 2

I aquí, ja, sentiu-vos lliures d’explorar (respectant l’entorn) aquest lloc tant impressionant. La primera cova és la que té més obertura, és més àmplia.

La cova 3

Però quan arribeu a la tercera, quina meravella!

Les vistes des d’aquí us permetran veure part del parc Natural del Garraf i l’Ordal, el Montbaig i l’ermita de Sant Ramon, i al fons, el mar i la zona metropolitana sud.

Dinar a Can Balasch

Per recuperar energies us proposem un àpat al restaurant masia Can Balasch. Està situat just davant de Catalunya en Miniatura i hi fan cuina catalana. Tenen molta fama els cargols amb salsa. Entre setmana fan menú per 9,90 euros! És molt apte per anar-hi amb nens i té una petita terrassa, però per pendre-hi cafè. És un restaurant d’interior, molt ideal i acollidor per l’hivern.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

6 pensaments sobre “Coves de Can Riera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *