Hem preparat una nova entrada amb propostes per fer a la Cerdanya, en aquest cas a l’estiu. Dos miradors espectaculars, unes muntanyes diferents, una estació d’esquà abandonada i la mÃtica ruta del Tren Groc de la Cerdanya i el Conflent.
Esterregalls d’All
Per trencar una mica amb els boscos alpins de les muntanyes de la cerdanya, us proposem visitar el conjunt de badlands més impressionants del Pirineu. Són els Esterregalls d’All, una formació rocosa formada per còdols per l’erosió de l’aigua.
És un itinerari fà cil per fer a peu, que està recentment acondicionat amb graons per facilitar les pujades, i que està senyalitzat amb marques de color groc. Té tres miradors panorà mics, el més espectacular és el que se situa a l’altre costat d’on comença el camÃ, és el que està més allunyat.
És una excursió fà cil per fer amb nens (o almenys un trosset fins al primer mirador) però alerta que el terreny pot ser relliscós si ha plogut. Encara que té algunes tanques de protecció de fusta, una vegada pugeu als miradors heu de tenir cura amb els petits que no caiguin i sobretot que no sobrepassin el lÃmit de les tanques. El recorregut es pot completar amb una hora a peu. No es pot fer amb cotxet, haureu de portat motxilla portanadons.
S’hi arriba des de la carretera entre Puigcerdà i la Seu, pel trencar en direcció al cementiri d’All. Quan hà giu passat el cementiri veureu que hi ha un aparcament per deixar el cotxe i el camà que comença. Al principi de tot veureu que hi ha una à rea de pÃcnic.
Mirador de la Guingueta d’Ix
Un dels millors miradors de la Cerdanya és el del Pla de Dalt a la Guingueta d’Ix. Hi arribareu per la carretera C-1 entre Bourg Madame i Sallagosa, en un trencar direcció a Cà ldegues (RN 116).
Hi ha vistes de 360º de l’altiplà de la Cerdanya i tots els seus pics, des del Carlit, al Puigmal, la Tossa d’Alp i el Cadà al fons. Hi ha una bonica panorà mica especialment de Puigcerdà , predominat pel campanar de Santa Maria.
Si hi aneu especialment a l’estiu, trobareu els camps engroguits, pel blat assecat. És un molt bon lloc per veure una posta de sol.
El Tren Groc des de MontlluÃs a Vilafranca del Conflent
Una de les excursions més tradicionals a la Cerdanya és el Tren Groc que uneix la Tor de Querol amb Vilafranca del Conflent. és un trenet turÃstic, a l’estiu amb vagons sense sostre, que recorre els petits pobles de la Cerdanya i el Conflent, passant per ponts de principis de segle XX i estacions cuquis.
El problema és que el trajecte des de la Tor de Querol fins a Vilafranca dura ni més ni menys que 3 hores d’anada i 3 de tornada i pot arribar a ser pesat amb nens. Per tant el que us recomanem nosaltres és que aneu en cotxe fins a l’estació de MontlluÃs-La Cabanassa i que l’agafeu allà , ja que el trajecte fins a Vilafranca és llavors de poc més d’una hora. Podeu fer el mateix a l’estació anteior, la de Font Romeu, pe`ro no hi ha tant aparcament disponible pels cotxes. Us estalviareu tot el trajecte de la Cerdanya, però en realitat les vies van en paral·lel a la carretera aixà que el paisatge és el mateix. En tren es triga dues hores i en cotxe 25 minuts. I agafant el tren a MontlluÃs també serà més econòmic: fer-ho a La Tor de Querol costa 44 euros per persona i des de MontlluÃs, 22.
Coses importants: els trens tenen capacitat limitada i no es poden comprar els bitllets online. Per tant, heu de ser a l’estació almenys tres quarts d’hora abans que passi el tren per assegurar-vos seient peruqè clar, els combois comencen a omplir-se a les estacions anteriors. Nosaltres evitarÃem el mes d’agost per fer aquesta excursió, és possible que hi aneu més d’un dia i no trobeu bitllets.
L’altre apunt a tenir en compte és que el preu dels bitllets no és barat (segurament surt més a compte anar fins a Vilafranca del Conflent en cotxe). Des de MontlluÃs el viatge d’anada i tornada els adults costa gairebé 22 euros (els nens paguen a partir dels 4 anys). És una experiència per fer una vegada i ja està .
La veritat és que el recorregut és xulo, ja que passa per molts túnels (el costum és que els nens i nenes cridin al pas dels túnels, ja que en el vagó sense sostre queden completament a les fosques).
Hi ha dos viaductes importants durant el trajecte: el primer que trobareu és pont Gisclard, un pont metà l·lic espectacular a l’estil ruta 66 d’Estats Units. Hi ha un mirador a la carretera per parar a veure’l, us l’hem assenyalat al mapa.
L’altre és el viaducte de Fontpedrosa, passat aquest poble, un pont de pedra també espectacular.
Una vegada arribeu a Vilafranca del Conflent haureu d’anar caminant 10 minuts fins al poble, en un caminet sense asfaltar paral·lel a les vies. Vilafranca del Conflent és un poble emmurallat, un dels més bonics de França, ple de botiguetes i restaurants. Té un castell, Fort Libéria, obra del famós enginyer francés Vauban que es pot visitar. La particularitat d’aquest castell és que la baixada la podeu fer per un túnel subterrani que uneix la fortificació i el nucli de Vilafranca amb 734 esglaons. Amb el bitllet del tren teniu transfer gratuït amb autobús al capdamunt del castell, des de l’estació de Vilafranca. Hi ha altres descomptes inclosos, per exemple a les coves de Canalettes situades als afores de Vilafranca o als banys de Saint Thomas.
Val, doncs, la pena? Si realment us fa molta grà cia viatjar en un tren cuqui és una experiència per fer una vegada. Heu de tenir en compte molt bé els horaris del tren peruqè hi ha poca freqüència i els trajectes són llargs. Els vagons coberts no tenen aire condicionat i són vellets, retros, que té la seva grà cia, però no són còmodes. Si realment el que us fa grà cia és anar a Vilafranca del Conflent, aneu-hi en cotxe.
Els horaris del tren varien en funció de la temporada. Consulteu-los aquÃ.
Parc d’activitats de Prullans
Pla d’activitats en famÃlia. A Prullans, però no al poble, a tocar de la carretera entre Puigcerdà i la Seu, hi ha un parc d’activitats per famÃlies, propietat del Cerdamnya Ecoresort. És un parc-granja on podreu fer jocs en famÃlia (karts, llits elà stics, camà sensorial, laberint, …) i visitar uns quants animals de granja (hi ha cabres, porc vietnamita, un burro, gallines, à necs). Al costat hi ha l’hÃpica i els nens poden fer un tomb a cavall o poni per 8 euros.
Es pot entrar en horari de tarda o de matÃ, però no a les dues franges (s’ha de pagar el doble). L’entrada val 5,90 cada membre de la famÃlia, però fan packs combinats amb restaurant i piscina que poden sortir més a compte.
La veritat és que ho vam trobar una mica car pel que era, ja que hi ha activitats que ens han agradat molt més per fer a la Cerdanya (com la visita a la granja Rialet o les activitats d’estiu a la Molina). Per exemple a l’entrada et diuen que tenen un ‘xiquipark’ i en realitat és una caseta de fusta amb tres jocs per nadons…
I per menjar et recomanem…
Cal Rita Porta (LlÃvia)
A LlÃvia teniu molta oferta de restaurants, però Cal Rita Porta és un clà ssic que fa molt temps que funciona. És al centre del poble i ofereixen un menú de 19,90 euros per persona que està super super bé. Inclou carn a la llosa i a la brasa i té sis plats per triar de primer i sis de segon. A més a l’hivern un podeu refugiar a dins l’antiga pallissa, un edifici alt de biges de fusta molt acollidor. Per a l’estiu, hi ha una petita terrassa tranquila
Preu: menú 19,90
Forn Sant Pierre (Puigcerdà )
Per últim, no us recomanarem un restaurant sinó el forn on fan el millor pa de la Cerdanya. És el forn Saint Pierre situat a Puigcerdà (no al centre, sinó al barri de l’estació, el trobareiu marcat al mapa que hi ha al principi del post). Fan uns pans densos i gegants amb varietats com l’espelta o el sègol. I unes coques i pans de pessic per llepar-se’n els dits. Però de veritat que el millor és el pa.
Pingback: Els 13 millors miradors de la Cerdanya – El món ens espera
Pingback: Imprescindible a l’estiu a la Cerdanya – El món ens espera
Pingback: Excursions fà cils per fer amb nens a la Cerdanya – El món ens espera