Un viatge a LituĂ nia Ă©s ideal per aquelles escapades de 4-5 dies. Si n’heu dedicat 2 a recĂłrrer VĂlnius, el que us proposem ara en aquest post Ă©s veure els seus voltants, per xemple el castell de Trakai. Si disposeu de mĂ©s dies (5-6 dies) us animem a anar fins a la costa on hi ha l’istme de CurtlĂ ndia, una formaciĂł de dunes al mar BĂ ltic que fa frontera amb Kiliningrad. Però Ă©s un paĂs petit, sense autopistes, i trigareu 3 hores d’autovia de dos carrils en arribar al mar, aixĂ que si no teniu suficients dies, els voltants de VĂlnius tambĂ© tĂ© moltes coses per veure!
Castell de Trakai
Trakai Ă©s el poblet mĂ©s turĂstic de LituĂ nia (de vegades mĂ©s fins i tot que la capital!). És a 30 minuts en cotxe de VĂlnius i hi podeu arribar en bus de lĂnia (des de l’estaciĂł central), en un tour organitzat, en tren o llogant un cotxe. Es pot veure perfectament en un dia i tornar.
El castell de Trakai Ă©s una bonica fortificaciĂł medieval situada al mig d’un llac, que es va construir al segle XIV durant el gran ducat de LituĂ nia. La visita a l’interior del castell val 8 euros els adults però nosaltres no la vam fer (es veu que Ă©s mĂ©s espectacular per fora que per dins).
El que sĂ que podeu fer Ă©s fer una passejada pel perĂmetre de la fortalesa, al voltant del llac, i aixĂ veure tota l’estructura. Al llac veureu que ofereixen sortides en vaixell (5 euros per persona) i lloguer de patinets d’aigua.
Al llac a l’estiu us hi podreu banyar i a l’hivern es congela completament i s’hi pot caminar per sobre!
Trakai
A banda del castell, val la pena fer una volta pel poble bonic de Trakai. El va fundar a l’edat mitjana una minoria ètnica jueva i es caracteritzen per construir cases de fusta de colors amb tres finestres.
És un poble petit, dos carrers principals i la vora del llac Ă©s plena de restaurants turĂstics i paradetes de souvenirs. Una de les tradicions que han conservat fins l’actualitat Ă©s la de la cuina i els seus famosos kibinai.
I per menjar et recomanem…
A Trakai el lloc mĂ©s tradicional per provar els kibinai Ă©s la finda Senoji KibinnĂ©. És una casa de fusta (per dins tĂ© una decoraciĂł rĂşstica que Ă©s una passada) i a l’estiu tĂ© una terrassa molt agradable. Els kibinai valen 2 euros i n’hi ha de molts tipus. Proveu tambĂ© la sopa de pollastre i bolets, que la serveixen en un plat fet de pa (els lituans no es mengen el recipient, però es pot fer!). Proveu tambĂ©, si en tenen, els pancakes de patata, un altre dels plats traicionals.
Preu: 10 euros/pax (kibinai+sopa+beguda)
Imprescindible tastar…
Kibinai
No podeu marxar de Trakai sense provar els seus kibinai. És una pasta farcida (tipus empanada) de diferents gustos: pollastre, ceba, bolets, espinacs … i dolç tambĂ©, amb matĂł (aquest Ă©s bonĂssim!).
Preu: 2-3 euros
Laberint de blat de moro a Trakai
Us fem una proposta familiar als afores de Vilnius, a mig camĂ de Trakai. Es tracta del parc Kukuruzu Kaimas, un parc de jocs per a nens i adults dedicat al blat de moro. L’atracciĂł principal Ă©s el laberint gegant de blat de moro que hi ha a la plantaciĂł, que canvien cada any i que funciona nomĂ©s els mesos d’estiu (de juliol a ocubre). El laberint ocupa 3 hectĂ rees, el camĂ per sortir-ne tĂ© 3 quilòmetres de llarg. Hi ha un altre laberint mĂ©s petit, de mitja hectĂ rea.
A banda del laberint hi ha mĂşltiples propostes de joc per compartir en famĂlia. Des de tobogans gegants fets amb materials reciclats, jocs amb aigua, un spa banyera plena de blat de moro, jocs de punteria, d’equilibrismes, … Hi podreu passar un matĂ o tarda sencera jugant!
El millor de tot Ă©s el preu: els nens no paguen fins als 5 anys i l’entrada a partir d’aquesta edat sĂłn 5 euros per persona (inclou el laberint i totes les activitats complementĂ ries)
TurĂł dels Ă ngels a Trakai
Una de les coses estranyes que fan els lituans Ă©s omplir turons de creus i temes religiosos. Al voltant del llac de Trakai hi ha un turonet ple de creus amb angelets. SĂłn creus de fusta i la gent hi ha anat a dipositar els seus Ă ngels. Una cosa semblant hi ha al nord del paĂs, anomenat al turĂł de les creus, que va acabar sent una manera de protestar els lituans contra els soviètics, que es van empènyer a treure-les i l’endemĂ tornaven a aparèixer totes col·locades.
El parc d’atraccions abandonat d’Elektrenai
Elektrenai Ă©s una petita ciutat a una mitja horeta de Trakai que va ser fundada arran de la construcciĂł d’una central elèctrica (de fet, Elektrenai vol dir ‘electricitat’). Doncs bĂ©, aquesta petita ciutat alguns atractius.
El primer de tots Ă©s el parc d’atraccions soviètic abandonat que Ă©s on hi van gravar la sèrie Chernobyl (Ă©s als afores, a tocar de l llac, us el deixem assenyalat al mapa). Arran d’això, els visitants es van començar a multiplicar i ara han barrat el pas al parc amb balles metĂ l·liques. Però es pot resseguir pels voltants i veure les atraccions atrotinades: una muntanya russa i us autos de xoc, per exemple. Abans hi havia fins i tot la nòria, nosaltres la vam trobar ja al terra. Es veu que estan desmuntant el parc a poc a poc…
A Elektrenai tambĂ© hi ha llac i una miqueta de platja amb tobogans. És un passeig agradable i us portarĂ tambĂ© a la pista de gel coberta mĂ©s antiga del paĂs. Un bolet comunista de l’any 1977 que Ă©s impressionant per dins. Si estĂ obert coleu-vos a veure algun partit o entrenament de patinatge o hoquei gel!
Els turons de Teletubbies a Kernavé
Molt a prop d’Elektrenai hi ha un poblet petitet petitet que es diu KernavĂ© (on hi ha una esglĂ©sia preciosa) però el principal atractiu sĂłn uns turonets pelats soberts de gespa verda (que no saben com s’han format ben bĂ©) però que sembla el paĂs dels Teletubbies. Fins ara no es pagava entrada per visitar-los (es poden pujar i baixar i passejar pels voltants) però quan hi vam anar estaven començant a instal·lar una taquilla per cobrar entrada…
I per menjar et recomanem…
A mig camĂ entre Trakai i KernavĂ© hi ha un restaurant amb unes vistes estupendes al Parc Nacional Neris. A l’estiu hi ha una terrassa amb taules de fusta cara al riu i un parc infantil amb varietat de gronxadors de fusta, parc de sorra, pistes de bĂ squet i altres jocs.
Preu: Correcte. Plats per 5-10 euros
Si no voleu dinar podeu parar igualment al mirador. Unes vistes espectaculars al parc natural i al riu Neris, amb unes escales de fusta infinites que arriben prĂ cticament a l’aigua.
Imprescindible tastar…
Cepelinai
És una espècie de dumpling fet amb purĂ© de patates i carn a l’interior. L’acostumen a acompanyar de salsa de formatge o bolets. Ă©s contundent. S’anomena aixĂ perquè tĂ© forma de zepelĂn.
Preu: 5,50 euros
Què més es pot fer a Lituà nia?
Penseu que LituĂ nia Ă©s un paĂs encara poc explotat turĂsticament (el que menys estĂ desenvolupat en aquest sentit de les tres repĂşbliques bĂ ltiques). A mĂ©s sĂłn una comunitat tancada de carĂ cter en general (no patiu si trobeu que sĂłn una mica esquerbs, no estan enfadats, Ă©s la seva manera de ser). Per aquets motiu tambĂ© sĂłn molt d’estar a casa i sobretot menjar a casa. AixĂ que fora de VĂlnius (que Ă©s una ciutat universitĂ ria molt jove) a la resta del paĂs hi trobareu pocs allotjaments i restaurants en general. Els lituans no tenen costum de menjar fora de casa. Trakai Ă©s una altra excepciĂł, on sĂ que trobareu establiments i oferta turĂstica.
AixĂ que si teniu temps de recĂłrrer la resta del paĂs, on hi ha mĂ©s de 6.000 llacs, planifiqueu-ho bĂ©. Us deixem un llistat d’altres coses que podeu conèixer de LituĂ nia:
–Kaunas: la capital del bĂ squet, l’esport macional. Hi ha el pavellĂł del Zalguiris, al centre de la ciutat, i encara que Ă©s mĂ©s petit que VĂlnius, l’old town tambĂ© Ă©s molt bonic.
–L’istme de CurlĂ ndia: Ă©s a 3 hores en cotxe de VĂlnius. És una de les dunes mĂ©s grans d’Europa i Ă©s patrimoni de la UNESCO. TĂ© la particularitat que la duna separa LituĂ nia del mar BĂ ltic deixant una llacuna entremig. I a mĂ©s fa frontera amb RĂşssia (Kaliningrad) al sud. S’hi a de travessar amb un ferri des de la ciutat de Klaipeda, un trajecte de 2 minutets. La principal zona turĂstica en aquests 50 quilòmetres de dunes Ă©s el poblet de Nida. Hi ha el museu de l’escriptor Thomas Mann. Us en parlem en aquest post
–Treetop Walking Pad: És una de les poques infraestructures turĂstiques que tenen en aquest paĂs. SĂłn unes passarel·les per sobre els arbres, a 20 metres d’altitud, a un dels boscos mĂ©s famosos i bonics de LituĂ nia. EstĂ situat al nord de VĂlnius.
–Base de mĂssils de la URSS: Molt a prop de Klaipeda hi han descobert fa poc una base de mĂssils de la URSS, un dels punts mĂ©s amenaçadors de l’antiga UniĂł Soviètica per atacar Europa. L’han museitzat fa poquet i es pot visitar com a Museu de la Guerra Freda (Cold War Museum). Us en parlem en aquest post.
–El turĂł de les creus: Ă©s un lloc que sembla macabre, un turĂł ple de creus de fusta i de tot tipus, crucifixos gegants, rosaris, … els lituans hi van com si fos un peregrinatge i cada vegada col·loquen mĂ©s creus i talles de fusta fins a convertir-.se, avui, en un lloc friki. Però en realitat tĂ© un orĂgen reivindicatiu, dels lituans catòlics contra el poder rus que dia rere dia s’empenyia a treure les creus d’aquell turĂł. I l’endemĂ , els lituans les tornaven a col·locar i van persistir. Us en parlem en aquest post
-Parcs nacionals de Labanoras i Druskininkai: són dos dels parcs més importants. A Druskininkai hi ha el parc Grutas, que és un zoològic i on a més hi conserven les està tues soviètiques, i el Druskikinkai Aquapark, un altre parc aquà tic molt gran.
Hi han mooooltes coses per veure a LituĂ nia. Podeu consultar aquesta pĂ gina web de l’oficina de turisme lituana amb moltes mĂ©s idees!
Pingback: Viatges per Setmana Santa – El mĂłn ens espera