La ruta del ferro
L’extracció, transformació i comercialització del ferro va ser una de les principals activitats econòmiques d’Andorra entre els segles XVII i XIX. Aquesta excursió és una de les més fàcils per fer amb nens a Andorra i parteix d’una de les mines d’on extreien el ferro i ressegueix el camí que feien els traginers amb el mineral fins a les fargues.
La caminada no és circular però us proposem un camí planer d’uns 2 km des de la mina fins a les estàtues dels homes de ferro, que és un terç de la caminada total de 4km que porta fins a la farga Rossell.
Podem deixar el cotxe a l’aparcament a la mina de Llorts (vegeu-ho al mapa) on hi ha un espai habilitat pels vehicles. Des d’allà podem fer la visita (prèvia concertació) a la mina i fer la caminada fins a les escultures dels homes de ferro, riu Valira avall. És un caminet estret i no és apte per fer amb cotxet, però és molt fàcil.
A l’hivern és possible que trobeu aquest tram nevat però no calen raquetes si no en teniu: amb un calçat impermeable de muntanya podreu arribar-hi bé. Passareu per una font de ferro (està senyalitzada) i un pont que homenatja als traginers. Just després, arribareu al grup d’escultures dels homes de ferro, un homenatge als homes que van treballar en aquestes valls a la indústria siderúrgica.
I si heu aparcat el cotxe aquí a la mina de Llorts, just a l’altre costat de la carretera hi ha el restaurant braseria La Neu que us recomanem molt per menjar després de la caminada.
I per menjar et recomanem…
Braseria La Neu
És d’aquells restaurants al peu de carreterea on no pararies sense conèixe-ho… no és la típica borda però ofereix una cuina de muntanya excel·lent. Està decorat amb un estil alpí que li dona molt caliu: parets i mobles de fusta, llar de foc, … No hi ha menú, la carta ofereix entrants variats des d’amanides, sopa, o plats de cullera com ara guisats i de segons carns a la brasa i al forn. Us recomanem molt la parmantier de patata amb ou poché i el garrí al forn. Els plats són molt complets i van acompanyats de verdures al forn.
Preu per 3 persones: 72 euros
El Tamarro d’Ordino
Seguint carretera amunt anem a la recera del Tamarro d’Ordino. Alerta que passareu per un pont romànic preciós (indicat al mapa) i tot seguit arribareu a un dels tamarros de més fàcils accés.
Podeu aparcar a l’aparcament del Planell d’Encodina (us ho deixem indicat al mapa de més amunt) i caminar 5 minutets fins a trobar-lo (està senyalitzat).
La zona del planell d’Encodina és una de les més idelas per anar-hi a tirar-se en trineu a l’hivern, ja que hi ha una zona àmplia i amb baixades.
Ordino, un poble bonic
Ordino és dels poblets més bonics d’Andorra. Té un cas antic de casetes de pedra i l’església parroquial. Hi ha dos museus importants: el de la miniatura i la casa museu Areny-Plandolit.
Pujant cap a les pistes d’esquí, trobareu dos punts d’interès: el pont romànic del Serrat i l’església de Sant Martí de la Cortinada.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
1 thought on “Andorra a l’hivern: la ruta del Ferro i el Tamarro d’Ordino”