A escassos 20 minuts de Barcelona, Sant Climent de Llobregat esclata de color blanc cada mes de març i abril: hi floreixen els cirerers. Us proposem dues rutes per fer a peu pels camins que rodegen aquest poble del Baix Llobregat, un dels més importants a Catalunya pel que fa a la producció de cireres. L’Ajuntament organitza sortides amb els pagesos que expliquen com fan el conreu, però també podeu fer la ruta per lliure. Els cirerers en flor a Sant Climent no tenen res a envejar als del Japó!
Ruta curta dels cireres florits – 2 km – 45″
Aquesta ruta us portarà per la vessant nord de la muntanya de Sant Ramon (Montbaig), on hi ha nombrosos camps de cireres. És la ruta marcada de color taronja al mapa que teniu al principi del post i la que mñes us recomanem per fer amb nens. Podeu començar el camí des del centre de Sant Climent i anar fins a la masia de Can Molins. A la riera veureu que hi ha un pont per a vinanants, el creueu, i enfileu el camí que voreja la masia, i al revolt, el camí cap a l’esquerra. A partir d’aquí només heu de seguir el camí que s’enfila cap al Montbaig i just quan sigueu a la falda, ja veureu que s’omple de cirerers.
Alerta que hi ha un tram que fa molta pujdada i el camí és pedregós. Una vegada hàgiu arribat als peus de l’ermita de Sant Ramon, podeu agafar un dels camins de la dreta fins arribar a l’ermita, però si continueu recte el camí us portarà fins a l’estret de les Roques (i el pont que travessa la carretera entre Sant Climent i Sant Boi). Alerta que a mà dreta topareu amb una barraca de pedra seca! Si creueu el pont, continueu el camí cap a dalt la carena i agafeu el recorregut que us quedarà a mà esquerre, tornareu cap a Sant Climent.
Aquesta ruta és una mica més lleugera i a banda de la pujada inicial, després hi ha poc desnivell en pujada. De fet, una vegada arribeu als camps de cirerers (just al peu de l’ermita de Sant Ramon) a continuació el camí ja fa baixada.
Si voleu aprofundir amb més rutes al voltant de Sant Climent, podeu consultar aquest post i fer una visita a la granja d’animals de Can Colomé.
Ruta llarga dels cireres florits – 5km – 1’15”
Aquesta ruta comença al peu de la carretera entre Viladecans i Sant Boi, d’on neix un camí a mà esquerra (al principi està asfaltat) que s’endinsa direcció l’ermita de Sant Ramon. És la ruta de color blau marí al mapa que trobeu més amunt. Si decidiu començar des del centre de Sant Climent, podeu agafar un camí que neix darrere la policia local i seguidament puja entre dues cases per travessar la carretera, tot i que els darrers metres sí que s’han de fer pel voral d’aquesta carretera.
Calceu-vos bé perquè el primer tram de la ruta fa molta pujada. Ben bé fins que no arribeu al capamunt de la carena no començareu a trobar cirerers. Les vistes de de dalt cap a la ciutat de Barcelona són molt xules en aquest punt.
La particularitat dels camps de cirerers de Sant Climent és que no són camps plans. Antigament tot eren vinyes fins que la fil·loxera les va matar totes i va ser quan van decidir reconvertir el conreu pel cultiu de cireres. Per això trobareu les rengleres de cirerers florits serpentejant amunt i avall la carena. Aquest punt és el més bonic de tota la ruta.
Quan arribeu a la intersecció de la creu de Querol, que limita el terme municipal amb Torrelles de Llobergat, el camí ja fa tot de baixada, però ja no hi ha més camps de cirerers. Tot plegat a pas lleuger, en una hora i vint minuts teniu la ruta feta!
Si per questions de logística o incapacitat no podeu fer la ruta caminant, podeu acostar-vos en cotxe per veure els cirerers si comenceu la ruta justament pel final, pel camí que comença a prop de l’escola bressol municipal. Amb el cotxe podreu arribar fins una miqueta més enllà de la creu que limita el terme amb Torrelles, però després està prohibida la circulació de vehicles.
Per cert, cada diumenge del mes de maig a la plaça de la Vila s’organitza el mercat de pagès on hi podreu comprar cireres!
On aparquem?
Hi ha diverses opcions d’aparcament per fer les rutes dels cirerers de Sant Climent de Llobregat. Us els deixem assenyalats al mapa de l’inici del post.
1-Aparcament públic del darrere l’Ajuntament, a la plaça de la Vila (aquest és només aparcament de dia)
2- Descampat de la masia de Can Bonet (és molt a prop si voleu començar per aquí la ruta curta als cirerers)
3- Aparcament de l’escola (és el més gran, però el més allunyat de l’inici de les rutes)
Acompanya-ho amb un llibre
Fruits i fruites, de Gerda Muller. Editorial Animallibres
Una altra joieta de Gerda Muller, com tots els seus contes. Aquí fa una radiografia dels fruits i les fruites que podem trobar al bosc i als camps al llarg de totes les estacions: les castanyes, les mores, les maduixes de camp, les cireres, les llimones, … Explica com són les llavors, com creixen i les seves característiques. Molt ideal per explicar les cireres, ja que explica com els ocells i les abelles contribueixen a escampar els pinyols i la pol·linització.
Visita al museu d’eines de pagès de Sant Climent
Per acabar de complementar la visita als cirerers us recomanem una visita al Museu d’Eines de Pagès que trobareu a la rectoria, just darrere l’església. Només obre els diumenges i festius al matí, d’11 a 14h. Hi trobareu una representació d’eines i la recreació de la cuina d’una masia catalana tradicional. L’entrada costa 2 euros.
I per menjar et recomanem…
És un d’aquells restaurants de cuina catalana tradicional amb aquella decoració d’encant antic on encara serveixen el vi amb porró. Entre setmana fan un menú molt complert de 12 euros que inclou amanida d’entrant, primer plat, segon i postre. Els dimecres d’hivern fan el menú escudella, que val 20 euros, i et serveixen la sopa i la carn i la verdura de l’escudella a banda (en mooolta quantitat). La paella dels dijous també es molt bona i estan especialitzats en la cuina amb cirera (al maig ofereixen menús especials). I a l’hivern també fan un plat de calçots que ja te’ls serveixen pelats amb salsa de romesco que és boníssim!
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
1 thought on “Rutes per veure els cirerers en flor a Sant Climent de Llobregat”