Fem el recorregut històric del llegat de Guifré el Pelós: des del Monestir de Ripoll al monestir de Sant Joan de les Abadesses, un viatge als origens de Catalunya. Última parada a Camprodon: creuar el pont nou i comprar dolços i embotit. I us recomanem un hotel familiar que és tota una institució a la Vall de Camprodon: l’hotel Grèvol.
Ripoll: monestir de Guifré el Pelós
A Ripoll es poden fer dues visites importants: el monestir de Santa Maria de Ripoll i al museu Etnogràfic. L’entrada conjunta són 9 euros (gratuït amb el carnet de premsa).
El monestir de Ripoll el va fundar Guifré el Pelós, comte de Barcelona, l’any 879 i és un dels monuments romànics més important de Catalunya. El més destacat és la portalada, del segle XII, que encara batalla la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Dins podreu visitar la tomba de Guifré el Pelós i passejar-vos pel claustre, de dos pisos, preciós.
Al costat del monestir hi ha el Centre d’Interpretació on podreu aprofundir en la història del monestir. És una visita que amb una hora es pot fer.
Sant Joan de les Abadesses: el monestir i el Palau de l’Abadia
El monestir de Sant Joan de les Abadesses va ser el primer monestir amb una abadessa dona: Emma, la filla de Guifré el Pelós. És un dels monuments més importants del romànic català i és de l’any 885. Té un claustre preciós i la comunitat de monges va funcionar fins al 1017, que va ser dissolta pel papa Benet VII i substituïda per una de canonges.
A l’església hi ha una placa commemorativa a l’abadessa Emma, que a més de dirigir el monestir, va ser l’encarregada de repoblar diversos municipis del Vallès Oriental, Osona, la Cerdanya i el Ripollès.
La visita inclou un petit audiovisual sobre la història del monestir i al petit museu amb peces religioses. L’entrada val 3 euros i és gratuïta amb el carnet de premsa.
Al costat hi ha el Palau de l’Abadia, que és posterior al monestir, del segle XIV. Era el palau on vivia l’abat i també es pagaven tributs i servia se seu judicial. En destaca el pati interior quadrat. Ara és una sala d’exposició municipal.
Al Palau de l’Abadia hi ha el centre d’interpretació del mite del comte Arnau. Mite nascut de rondalles i cançons populars del Ripollès, que escriptors com Joan Maragall, Josep Maria de Segarra o Joan Brossa, i més tard compositors, van fer seves en nombroses obres. En aquest petit museu veureu, amb representacions d’ombres xineses i escenificacions, la màgia que envolta la figura del comte Arnau. També hi ha dos audiovisuals: un dedicat al mite (si va existir o no) i l’altre sobre com s’ha representat aquest personatge a la música i la literatura.
La visita conjunta al Palau de l’Abadia i el monestir costa 8 euros, gratuïta amb el carnet de premsa.
Camprodon
La imatge més famosa de Camprodon és el seu Pont Nou (del 1315-1360) que servia per fer camí de la Cerdanya a la costa de Girona. El 1428 va ser greument destruït pel terratrèmol de la Garrotxa. No us perdeu tampoc el monestir de Sant Pere i el passeig Maristany.
Passeu per la plaça de Santa Maria. Els plataners de la plaça encara els veureu cremats. Durant la retirada, i abans d’entrar a França, els exiliats abandonaven moltes de les seves pertenences aquí, que acabaven al foc. En aquesta plaça hi ha també el Museu de la Retirada.
Però si hi ha una cosa que ens va agradar de Camprodon són les seves botigues antigues, que han sabut conservar mobiliari original. Pareu, per exemple, a la pastisseria Pujol i compreu el seu famós pa de pessic (3,5 euros) esponjós com cap! Pareu també a la carnisseria Can Pairó, Cal Xec o la pastisseria Sant Roc, especialistes en galetes, coques i carquinyolis.
I per dormir et recomanem…
Hotel Grèvol (Llanars)
Hotel de fusta amb piscina interior (spa) climatitzada. És hotel gastronòmic, amb una excel·lent oferta de restaurant, i familiar. Obert tots els dies de l’any.
Preu: a partir de 100 euros/nit
Pots regalar un sopar + accés a la piscina i spa amb jacuzzi a través dels vals de regal de Fent País. Amb el codi NORMALS5 tindràs 5% de descompte
Les habitacions són àmplies, algunes de les quals tenen finestres al sostre per veure les estrelles. Pels nens hi ha detalls especials, com bombes de sabó, un detallet dolç sobre el seu llit i barnús de la seva talla. A l’hotel hi ha servei de lloguer de bicicletes i sala de jocs, amb futbolí, piscina de boles, billar i ping-pong. Hi ha fins a 6 habitacions aptes per anar-hi amb mascotes.
A l’spa hi poden entrar els nens en un horari determinat al matí i a la tarda i té un cost a banda de l’estada. Hi ha una piscina gran climatitzada, un jacuzzi amb hidromassatge, sauna, gimnàs i bany turc. Hi ha servei també de massatges i en fan també per nens!
L’esmorzar és excel·lent. Bufet calent i fred amb truita de patates, ous fregits, salsitxes i bacó; pa de nous, de cereals i rústic; melmelades diverses, pastissos com brownie i pa de pessic de taronja i llimona, dònuts amb xocolata, croissants i cereals diversos. Hi ha també embotits de la Vall de Camprodon i iogurts, formatges, petit suisse i formatgets pels nens.
Altres coses per fer a Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon
–Ecomuseu del Molí Petit a Sant Joan de les Abadesses. En neixen dues caminades molt fàcils des d’aquí: el sender de la Mallarenga i la Volta al Puig de les Tres Creus.
–Museu Isaac Albèniz de Camprodon
–Museu de la retirada de Camprodon
-Excursions al Ripollès de NaturaLocal
-Si teniu pensat visitar aquesta zona, us proposem altres activitats per fer amb nens i en família ala comarca del Ripollès. Una de les més emblemàticuqes és pujar en tren cremallera fins al santuari de Núria. Allà hi ha activitats infantils i animals a l’estiu i es pot esquiar a l’hivern. Us en parlem en aquest post.
-I per últim, una altra proposta per fer tot l’any és la visita al parc d’animals de Molló Parc i aprofitant que esteu a la zona, visitar els pobles bonics de Molló, Prats de Molló i Beget. Us en parlem en aquest post.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
3 thoughts on “Què fer al Ripollès en família a l’hivern”