Us proposem un cap de setmana complet per fer en família a la comarca del Maresme, ben a prop de Barcelona. Us expliquem algunes activitats per fer-hi tot l’any, llocs per menjar amb nens i un hotelàs per dormir a primera línia de mar espectacular! En aquest post trobareu més propostes per a un cap de setmana amb criatures
Sortida en mini catamarà a la Base Nàutica d’Arenys de Mar
A la Base Nàutica d’Arenys de Mar s’hi poden fer diverses activitats: caiac, paddle surf, patí català o una volteta en mini catamarà que és la que vam fer nosaltres. La gràcia és que justament es pot fer amb nens i nenes molt petits, ja que es tracta de navegar a veles a sobre una embarcació petiteta, sempre que pugueu tenir controlada més o menys quieta la canalla (nosaltres la vam fer sense problemes amb l’Elna de 4 anys). El caiac també és una opció familiar amb canalla petita, ja que són caiacs de 2 places i pots portar els petits a la posició de davant.
- Quan ho fan? tot l’any, fins i tot a l’hivern
- Reserves: INFO@CNARENYS.com


Ens van facilitar neoprens pet tots quatre (per l’Elna també, en tenen a partir de 4 anys). A sota hi portàvem els banyadors. És important portar banyador, xancles i tovalloles. Vam muntar les veles del catamarà i vam sortir a navegar amb el nostre instructor, en Tomeu. En Blai va poder dirigir el timó i la resta ens encarregàvem de canviar el floc (la vela del davant).
Com que el mar estava ben pla, a la tornada en Marc i en Blai van voler provar el paddle surf. En tenen de dues places i també el patí català, on hi caben almenys 10 persones al capdamunt!
A la Base Nàutica d’Arenys, que és a 5 minuts caminant de la riera i al costat del port i us podeu quedar a la platja. Hi ha lavabos, canviadors i dutxes per si us voleu dutxar després.
Taller de melmelades casolanes a Tiana
Una altra activitat que vam fer al Maresme en família és un taller per aprendre a fer melmelades casolanes. El vam fer a l’obrador de la Cristina, Melmelària, que té a casa seva a Tiana. Ens va ensenyar com pelar les maduixes del Maresme, incloure-hi els ingredients (sucre i suc de llimona) i com deixar-ho reposar per elaborar la melmelada.
És un taller que fa per grups de famílies però que també adapta per grups d’amics i amigues (i acaba preparant creps pels participants) o bé com a idea per fer d’activitat per celebrar aniversaris en petit comité.
La Cristina hi té una petita botigueta on podreu comprar les melmelades casolanes que elabora (i n’hi ha de tots els sabors, inclòs de pèsols del Maresme!) i altres productes de la zona com els fomatges de Can Xicoy.
De dimecres a diumenge al matí, de 9 a 12h, podeu anar a esmorzar a l’obrador, on prepara esmorzars saludables, per exemple amb torrades de melmelades casolanes o magdalenes farcides amb les seves melmelades.
- Quan ho fan? tallers tot l’any, obrador i cafeteria obert de dimecres a diumenge de 9 a 12h
- Reserves: tallers a concertar per whatsup
Dinar a Tiana: pèsols i trencadissa al restaurant Avi Mingo
Un restaurant per menjar cuina tradicional catalana a Tiana és el restaurant L’avi Mingo. Si és temporada de pèsols (a la primavera) no dubteui a demanar els pèsols saltejats amb pernil o bé butifarra. Els pelen i cuinen al moment i són una autèntica delícia, com carmelets! Un altre plat que no us podeu perdre és la trencadissa, una versió dels ous estrellats amb patates amb un punt de més mescla sense arribar a la truita. Al restaurant L’avi Mingo també són molt coneguts els plats cuinats amb bacallà.
El local és més aviat estretet i poc espaiós. Si hi aneu amb criatures, porteu alguna cosa per entretenir-los a taula. Nosaltres el que vam fer va ser sortir al carrer a jugar a pica-paret, que per sort és un carrer poc transitat i fa una miqueta de plaça.
Collir verdura ecològica al Pla de Munt, a Palafolls
Una de les activitats per fer els matins de dissabtes al Maresme (i també entre setmana al matí i a la tarda) és anar a collir verdura i fruita ecològica a l’horta del Pla de Munt. A banda d’agrobotiga hi tenen també una petita cafeteria on hi preparen esmorzars saludables (amb els seus productes).
- Quan ho fan? tot l’any, tallers a concertar, cafeteria i agrobotiga oberta de dimarts a divendres de 10h a 14h i de 17h a 20h i els dissabtes al matí de 8 a 14h
- Reserves: per les visites familiars cal concertar hora Miquel 677 44 51 88
Nosaltres vam anar a fer la visita ams camps de la finca amb en Miquel, que ens va ensenyar els hivernacles de la família. Vam poder collir pèsols, raves, pastanagues i també maduixes, una de les fruites més emblemàtiques de la comarca. Des de finals de març fins a finals d’estiu n’és temporada. També vam anar a recollir ous de les gallines. és una activitat familiar que podeu concertar amb reserva prèvia. Els nens van poder participar en el procés de recollida (en Blai va arrencar pastanagues amb una forca i tot!). També vam portar pastanagues als ponis!
Però és que l’espai del Pla de Munt és un lloc ideal per visitar amb família perquè té un parc infantil gran, amb llit elàstic, just al costat de les taules on podeu prendre alguna cosa de la cafeteria mentre els nens juguen.
- La cafeteria i l’agrobotiga estan obertes de dimarts a divendres de 10h a 14h i de 17h a 20h (hi podeu anar a berenar amb les criatures) i els dissabtes al matí de 8 a 14h.
Visita a la Nau Gaudí de Mataró amb nens: la primera obra de Gaudí i taller creatiu
Cada segon dissabte demes la Nau Gaudí de Mataró, el primer edifici que va construir l’arquitecte modernista Antoni Gaudí, obre portes per a les famílies amb un taller gratuït. És un taller que no cal inscripció prèvia i que és a les 18h i recomanat a partir de 5 anys. El taller té una temàtica diferent en funció de l’exposició temporal que hi ha a la Nau Gaudí, sempre amb obres de la col·lecció d’art de Lluís Bassat. Quan hi vam anar nosaltres hi havia una exposició d’art figuratiu, així que primer ens van fer una introducció a l’obra de la Nau Gaudí (era l’embrió del que havia de ser una colònia industrial dedicada al tractament del cotó!) i tot seguit vam fer una passejada pels quadres, on vam buscar elements de la pintura clàssica amagats entre les pintures contemporànies exposades. El taller va consistir, després, en adaptar una obra coneguda i clàssica al nostre propi estil, fent servir els colors, collage, plomes, …. vam estar una bona estona entretinguts!
- Quan ho fan? segon dissabte de mes a les 18h, gratuït
- Reserves: no cal
Dinar a Mataró: Bar Central de la plaça Cuba
Una proposta per dinar al centre de Mataró en família és el Bar Central del mercat de la plaça Cuba. És obert sempre que el mercat obre i és ideal per anar-hi per exemple els dissabtes al matí, on a més a més, el mercat ofereix un servei gratuït de ludoteca per la canalla a canvi de dos tiquets de compra a les parades del mercat.
Al Bar Central fan platets i tapetes amb productes de proximitat. Nosaltres per exemple vam tastar els pèsols amb calamarsets, les croquetes de melòs de vedella i les de calçots i pels nens unes hamburguesetes petites. La gràcia és que pots comprar algun producte fresc a les parades i te’ls cuinen.
La guia d’activitats familiars i el passaport de museus del Maresme
Si necessiteu més idees per fer en família al Maresme, el Consell Comarcal ha editat una guia de La iaia del Maresme, un llibret amb un munt d’activitats per pobles per fer amb canalla i a la seva web podreu consultar agenda d’activitats. El llibret es pot comprar a les oficines del Consorci de Turisme a Mataró.
Una altra eina per ajudar-vos a dinamitzar les activitats al Maresme és el passport de Museus. El podeu aconseguir als museus de la comarca i si aconseguir 6 segells de 6 museus de municipis diferents, podreu aconseguir un petit obsequi. Aquí en donen més detalls
Sortida en el trenet turístic de Santa Susanna
A Santa Susanna hi vam fer nit i al matí vam aprofitar-ho per fer una volteta en el trenet turístic. El recorregut dura una horeta i va de la zona de platja fins a les urbanitzacions interiors i el nucli del poble (on trobareu molts serveis, com ara botigues). Aquí en trobareu més informació
Un hotelàs familiar al Maresme: l’Atzavara de Santa Susanna
Un hotel familiar que us recomanem al Maresme és l’Atzavara de Santa Susanna. És un hotelàs amb vistes al mar (la platja és a 5 minuts caminant) que té un espai amplíssim amb tres piscines exteriors diferents, habitacions àmplies i modernes i el millor restaurant bufet que hem estat en molts anys.
Les habitacions familiars són àmplies totes amb balconada (n’hi ha amb vistes al mar i d’altres a la muntanya) i donen totes a la zona de piscines. És un ampli pati amb tres piscines grans i espai per gandules. Hi ha una tercera piscina exterior en un terrat només per adults i una piscina interior amb spa també amb accés només per adults. L’hotel compta amb miniclub amb activitats dirigides per la canalla. És d’aquets hotels amplis pensats per, fins i tot, no sortir de l’hotel.
Però si per una cosa ens va agradar va ser pel seu bufet restaurant (n’hi ha tres de diferents i un d’ells és bufet). A l’hora de sopar ens van sorprendre amb un bufet lliure de vieires a la planxa, cuinades al moment, i una varietat enorme de plats calents (planxa de carn i peix feta al moment, i també les pizzes). Al bufet del sopar hi ha també una font de xocolata calenta i un bufet de llaminadures.
El bufet de l’esmorzar és enorme: propostes calentes (com ara ous en tots els formats), bikinis de pa i bikinis de croissant a la planxa preparats, gofres, xurros, pancakes al moment.