Una de les activitats imprescindibles per fer si viatgeu als Països Baixos és una passejada en bici pels 19 molins de Kinderdijk. És un entorn preciós, molt holandès, i quina millor manera de fer-ho que amb el transport típic del país, la bicicleta. Us expliquem on aparcar i on llogar les bicis per fer aquesta activitat a prop de Rotterdam.
Tots els posts sobre Països Baixos
- Ruta per dies i pressupost als Països Baixos
- El parc d’atraccions d’Efteling
- Activitats a la zona de Brabant
- Volendam, Edam i Marken
- Els molins de Kinderdijk
- Per què val la pena l’Amsterdam City Card?
- On dormir a Amsterdam econòmicament
- Què fer a Amsterdam amb nens
- Països Baixos en camper: l’experiència de dormir en granges
- Com veure la floració de les tulipes als Països Baixos
Els molins de Kinderdijk
Els molins de Kinderdijk estan protegits per la Unesco i és el conjunt de molins de vent més antics i més grans del mon. Són molt a prop de la ciutat de Rotterdam, així que és una excursió que no us podeu perdre si visiteu la ciutat i la zona del sud dels Països Baixos.
A diferència dels molins de Zaanse Schans, que són molt més turístics i acostuma a haver-hi molta més gent perquè són molt a prop d’Amsterdam, els de Kinderdijk són més tranquils i no es paga entrada. Passejar-se pels camins i veure’ls per fora és gratuït i només s’ha de pagar entrada si voleu entrar als molins-museu que hi ha o visitar-los en els vaixells que fan el recorregut pels canals i van fent parades (tipus bus turístic). Les entrades es compren al centre d’informació que hi ha a l’inici, i també podeu reservar online aquí.
Preus entrades museus molins + vaixell
- Adults: 16 euros
- Infants de 4 a 12 anys: 6 euros
- Gratis menors de 3 anys
El camí que els voreja és planer i asfaltat, així que és viable fer-ho amb cotxet o cadira de rodes. És un espai públic obert permanentment i només hi ha horari de visita establert si voleu entrar als molins (normalment oberts de 9:30h a 17:30h).
Els museus molins que es poden visitar
Els molins de Kinderdijk durant segles han servit per moldre el gra i també per drenar les aigües en la lluita dels holandesos per guanyar terreny al mar. Hi ha tres museus-molins: Blookweer, Nederwaard i Overwaard.
Nosaltres vam entrar a un que té una petita granja, el molí Blokweer. És de 1630 i és el més antic. Recreen molt bé com era la vida de les famílies que vivien al molí, la cuina, el taller, les habitacions i la granja, amb animals de veritat. També podreu entrar al vaixell que tenen amarrat, per veure un documental sobre com drenaven l’aigua. És molt recomanable per visitar-lo amb nens.
L’altre molí és el de Nederwaard que és del 1738 i es conserva tal qual. La peculiaritat d’aquest és que es pot veure com funciona la maquinària per dins.
L’entrada dels dos primers molins inclou també un vídeo sobre Kinderdijk a la sala de màquines de bombeig i a una audioguia. L’entrada del molí Overwaard es paga a banda juntament amb la d’un vaixell.
Si agafeu l’entrada dels molins, podreu agafar també els vaixells que van pels canals dels molins. Hi ha un vaixell que fa 5 parades diferents (es diu hopper) o el que a fa el recorregut ràpid en mitja horeta.
On llogar les bicicletes
Nosaltres vam llogar bicicletes a l’entrada de la zona de molins, abans d’arribar al centre d’informació. Hi ha una botiga de Souvenirs que ofereixen bicicletes per 4€ l’hora i en tenen per a petits (edats a partir de 5-6 anys) i cadiretes per portar nadons.
L’excursió en bicicleta val molt molt la pena: és una zona planera i fàcil per fer amb nens i el recorregut no és llarg. Nosaltres hi vam estar unes 3 hores.
On aparcar per veure els molins
Just al centre de visitant hi ha un petit aparcament, minúscul, de 4 o 5 cotxes que segur que sempre hi arribeu està ple o reservat pels autobusos o transfers. I a més a més, al poble de Kinderdijk està específicament prohibit aparcar si no ets veí de la zona. Així que us recomanem anar a un dels dos aparcaments perifèrics que hi ha a la zona.
El de cotxes està situat al port de Kinderdijk (us ho deixem assenyalat al mapa) i podeu anar caminant fins als molins (són uns 15 minutets). L’aparcament per autocaravanes és una mica més lluny, a un quilòmetre i mig més o menys, a l’aparcament d’un camp de futbol. Per arribar als molins us recomanem fer-ho en bicicleta o en bus. Una altra opció és aparcar al poble de Krimpen aan de Lek, que és a l’altra banda del riu, i creuar amb un ferri que costa 1,5 euros (us ho deixem assenyalat al mapa).
On menjar als molins de Kinderdijk
Nosaltres vam fer una parada per menjar a un restaurant al poble de Kinderdijk que us recomanem molt. És un tipus pub molt estil holandès on hi vam menjar uns panekoeken típics dels Països Baixos molt bons i bé de preu. I uns fish ans chips. Tenen menú infantil. Es diu De Klock i us ho deixem assenyalat al mapa.
On dormir a prop de Kinderdijk
Si aneu a visitar els molins en camper o autocaravana us recomanem l’àrea AC a la granja Farm Nescio. No és ben bé un càmping, és un aparcament a la granja, a la porta, on us ofereixen un lavabo i una dutxa. Es paga en efectiu deixant els diners en un sobre a la bústia. Hi ha connexió d’electricitat. El que més ens va agradar és que vam poder entrara la granja a veure les vaques, les ovelles i els cavalls. Us en parlem en aquest post sobre granges per dormir en camper i autocaravana als Països Baixos.
Com arribar a Kinderdijk
Visitar els molins de Kinderdijk és una de les excursions que us recomanem des de la ciutat de Rotterdam. Podreu agafar un ferri al centre de la ciutat i arribar a Kinderdijk, per exemple. Els bitllets costen 15,50 euros i els podeu comprar aquí. També des de Dordrecht.
També hi podeu anar des d’Amsterdam en una excursió d’un dia en grup amb Civitatis.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…