En aquesta etapa del viatge per Eslovènia us proposem tres activitats per fer a l’interior. Nosaltres les vam fer de camí cap a la costa i es poden fer en un sol dia, o en dos. Són la visita a les coves de Postojna (les més grans d’Europa), l’icònic castell de Predjama i el museu militar per visitar l’exposició sobre la guerra dles 10 dies d’Eslovènia.
Índex de posts sobre Eslovènia
Les coves de Postojna
Les de Postojna són les coves més grans del món o, almenys, les més grans del món descobertes fins ara. A dins hi ha sales on hi cap una catedral. Hi ha més de 24 quilòmetres de galeries i per arribar-hi, es fa servir un trenet elèctric molt divertit. A més a més hi viu un drac-humà. Per aquests tres motius us recomanem molt la visita en aquestes coves, sobretot si hi aneu amb nens.
La primera cosa que heu de tenir en compte és que heu de visitar les coves abrigats. Fins i tot a l’estiu. Passareu dels 30 graus a l’exterior als 8-10 a l’interior de la cova. Per tant abrigueu-vos amb jersei i pantalons llargs, si en teniu.
També cal que sapigueu que és un lloc molt turístic. Ja veureu que la infraestructura que hi ha muntada al voltant és exagerada: restaurants, hotels, botigues, … per tant, la nostra recomanació és que feu la visita de tarda, a última hora, que hi trobareu menys gent.
La visita dura una 90 minuts. Primer es fa el primer tram de la cova amb el trenet elèctric que recorre 3 quilòmetres fins al centre de la cova. És un trajecte molt divertit. Després baixeu i feu un tram d’1,5 km a peu en una visita guiada (hi ha audioguia en castellà). Aquest recorregut es pot fer amb cotxet perquè no hi ha escales. Després de fer aquest recorregut, tornareu a agafar el trenet per tornar a la superfície. A dins de la cova hi ha lavabos i una petita botiga.
Passareu per la sala dels espaguetis, una galeria on hi cap una catedral i formacions que tenen més de 2 milions d’anys, tan antigues com les piràmides d’Egipte. I podreu veure el peix humà, un èsser viu únic que viu en aquestes coves que pot viure fins a 100 anys i en pot passar 10 sense menjar. Es diu Proteus Anguinus i també hi ha una exposició a l’exterior per aprofundir sobre aquest tema, si us interessa (pagant entrada a banda).
Preus
- Adults: 25,8 euros
- Menors de 5 anys: 1 euro
- Infants de 6 a 15 anys: 15,50 euros
- Estudiants (16-25 anys): 20,60 euros
- Fan una miqueta de descompte amb el carnet de premsa
- Si feu la reserva online us estalviareu cues a les taquilles i hi ha flexibilitat per canviar el dia
- Hi ha packs d’entrades amb combinacions amb el castell de Predjama i l’exposió del peix humà (Vivarum)
Horaris
- consulteu els horaris aquí que varien segons el mes de l’any
Altres serveis:
- La visita es pot fer amb cotxet (al trenet us el posaran en un vagó especial)
- S’ha de pagar per l’aparcament i hi ha molt aparcament habilitat i senyalitzat
- Hi ha àrea d’autocaravanes per pernoctar amb serveis de pagament
El castell de Predjama
A 15 minutets en cotxe de les coves de Postojna hi ha el famós castell de Predjama, el més icònic d’Eslovènia. Té la particularitat que està construiït dins la roca i abocat a un penya-segat perquè fos impossible conquistar-lo. És del segle XVI i és el castell més gran del món construit dins una cova. El podreu visitar per fora i per dins (nosaltres no vam poder entrar perquè era mes de juny i tancaven a les 16h, però ens han dit que val la pena). A prop hi ha diversos restaurants i es poden comprar les entrades aquí.
El museu militar d’Eslovènia: l’exposició sobre la guerra dels 10 dies
Del 26 de juny al 4 de juliol de 1991 Eslovènia va estar en guerra. Era la guerra dles eslovens per defensar les seves fronteres de l’exèrcit de Iugoslàvia, de qui s’havien independitzat unilateralment. Tot va començar amb la mort de Tito i el socialisme que havia sostingut els països bàltics es va esmicolar en 10 anys. El 1989 els eslovens van redactar una declaració per proclamar un estat propi, la van votar i el 88,5% hi va estar a favor. El govern eslovè va deixar un marge de 6 mesos per negociar la seva sortida de Iugoslàvia i un dia abans que expirés aquest termini, van muntar un acte davant el parlament i van declarar la independència. Tenien l’exèrcit armat, la policia de la seva banda i la benedicció de l’església. Van defensar el país bloquejant les fronteres i l’aeroport. La realitat és que a la Iugoslàvia de Milosevick li preocupava més la independència de Croàcia que la d’Eslovènia, perquè relament no hi havia comunitat sèrbia. En 10 dies d’alguns enfrontaments a les fronteres (especialment al nord, a Holmec) i una cinquenatena de morts, les tropes iugoslaves es van retirar.
El seu quarter general, a Pivka, avui acull el museu militar d’Eslovènia, que té una exposició super interessant sobre la guerra dels 10 dies. Veureu imatges i vídeos dels enfrontaments d’aquells dies a de principis dels 90, una recreació del menjador d¡una casa eslovena i tot una exposició de vehicles militars, tancs i helicòpters que es van utilitzar aquells dies per part de l’exèrcit eslovè.
El museu té també una part dedicada a la primera i segona Guerra Mundial, amb una exposició de tancs, submarins, i altres vehicles enormes utilitzats. En aquesta part de l’exposició fan molta bandera d’haver estat aliats militarment d’Estats Units, i fan una mica d’apologia militar. També tenen un gran submarí i un parell de simuladors. Però la part de la guerra dels 10 dies és molt molt interessant.
Preus
- Adults: 12 euros
- Pensionistes i estudiants: 9,50 euros
- Militars: 7,50
- Infants de 6-18 anys: 6 euros
- Menors de 6 anys: 0.50 euros
- Tiquet familiar: 29 euros
- Gratuït amb el carnet de premsa
Horaris
- Generalment de 10 a 16h però consulteu els horaris aquí que varien segons el mes.
Altres serveis:
- Hi ha aparcament gratuït
- La visita es pot fer amb cotxet
- Hi ha un restaurant / cantina
- Hi ha botiga de coses militars
- Hi ha aparcament per autocaravanes
- Hi ha un petit parc infantil
- Es pot visitar amb gossos ja que disposen d’un lloc per deixar-los lligats amb aigua per poder entrar a les sales d’exposició
Al Museu Militar hi ha una de les poques àrees d’autocaravana d’Eslovènia. Cal pagar 10 euros a la recepció del museu, però realment no fan un control de l’accés a l’àrea. En relaitat, si posteriorment feu la visita al museu, l’accés a l’àrea és gratuïta. és una àrea que esta molt bé perquè disposa d’electricitat gratuïta, aigua i buidat d’aigües, wifi del museu i vistes a una colla de burrets que viuen a la vora. És molt traqnuil·la i resguardada, no és un lloc de pas. Nosaltres hi vam fer dues nits, una de les quals no vam pagar perquè el museu estava tancat.
Altres activitats per fer a l’interior d’Eslovènia
- Coves de Skocjan: diuen que també són molt espectaculars perquè hi passa un riu per dins. Són més profundes que les de Postojna
- Vall de les coves de Rakov Skocjan: un conjunt de coves naturals que es poden explorar en una caminada de 8 quilòmetres
- llac de Cerknica: un llac envoltat de muntanyes
- castell i muralles de Hrastovlje: un poble pintoresc
- Museu de les mines d’Idrija: és l’única mina al món on hi ha mercuri en estat líquid
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…