Segona part d’alguns dels espais de la Batalla de l’Ebre que podeu visitar entre la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. En el primer post us recomanàvem la visita al poble vell de Corbera d’Ebre, les trinxeres dels barrancs i la serra de Pàndols. En aquest, més trinxeres a les Devees, el memorial de les Camposines, l’exposició permanent de Gandesa i les cases caigudes de Pinell de Brai. I si arribeu al final del post, us espera un regal en un allotjament ben particular a Bot!
Trinxeres a les Devees a la Fatarella
Als afores de la Fatarella, abans d’entrar al poble, hi ha un turonet amb les restes de trinxeres republicanes i el que va servir com a refugi dels soldats. Hi ha un petit aparcament i s’hi accedeix fàcilment caminant pocs metres.
La trinxera original feia 1,80 metres de profundidat. Avui, pels sediments, hi podreu caminar i veureu que fa poc més d’un metre de profunditat.
També podreu entrar per una de les portes del refugi, que servia als soldats per descansar mentre defensaven la Fatarella.
I fixeu-vos en els cràters que hi ha dels obusos que van caure a la zona. Avui tot cobert d’arbres, ens hem d’imaginar aquest turonet ben pelat i amb vistes clares cap al front franquista.
Aquesta visita és gratuïta i sense límit d’horari, ja que es troba a l’aire lliure.
Memorial de les Camposines
Aquest memorial, entre la Fatarella i Corbera d’Ebre, es va inaugurar 2005 i hi reposen restes òssies de soldats dels dos bàndols que s’han trobat, i els seus noms.
També hi una un racó amb un plafó amb el record dels soldats els cossos dels quals no s’han trobat mai.
Les Camposines estava considerat un dels llocs estratègics de comunicació de la Batalla de l’Ebre. Va ser dels primers punts que els republicans van ocupar el 25 de juliol quan va començar el conflicte, punt estratègic entre Corbera d’Ebre i Gandesa i el riu Ebre.
Els republicans van controlar les Camposines durant 4 mesos, fins al novembre, i els va permetre fer arribar subministraments a primera línia de front i evaquar ferits.
Hi va haver fins a 3 ofensives de les tropes franquistes i els republicans van resistir. No van abandonar aquesta posició fins a 5 dies abans d’acabar la Batalla de l’Ebre.
Exposició de Gandesa
Aquesta és una mostra permanent que pertany a una associació de col·leccionistes particulars. És a les antigues escoles de Gandesa, al centre de la vila, un edifici que durant la guerra va ser hospital de sang.
Hi ha 2 audiovisuals, un amb explicacions de part del conflicte i com ho van viure els veïns de Gandesa i un altre amb entrevistes a testimonis.
A les quatre sales d’exposició hi trobareu armes, bitllets dels ajuntaments durant la Guerra, una reproducció de tendes de campanya del front, trinxeres, documents de tota mena i una part dedicada a la farmàcia de guerra, amb una mostra de medicaments. També hi ha material conservat de l’epoca franquista.
L’entrada a l’exposició val 4 euros i és gratuït pels nens. Hi ha una entrada reduïda de 2,5 euros per jubilats, estudiants i carnet de premsa.
Cases caigudes de Pinell de Brai
Pinell de Brai va ser un dels pobles de la rereguarda republicana. Centre d’intendència i descans dels soldats, aquest motiu va fer que fos bombardejat nombroses vegades per les tropes franquistes.
La major part dels 1880 habitants que tenia el poble van marxar i quan van tronar van trobar el poble absolutament destruït.
Avui, si camineu pels carrers costeruts del centre del poble, encara s’hi poden veure les cicatrius de les bombes a molts edificis. L’itinerari fins a les cases caigudes està senyalitzat i el punt principal és el mirador de les cases caigudes.
I per dormir et recomanem…
Un concepte nou d’allotjament ideal per famílies al centre de Bot. Un antic molí d’oli convertit en 5 habitacions dobles, triples i quàdruples (cada una d’elles amb el seu bany privat) que comparteixen espais comuns com la cuina i sala de jocs. Inaugurat recentment, juliol de 2020.
Preu: a partir de 60 euros/nit
És més econòmic que un hotel o apartament però amb totes les comoditats per les famílies, com el fet de poder-te fer el menjar (esmorzar, dinar i sopar) a la cuina. La roba de llit està inclosa i l’únic que heu de portar són tovalloles.
Té també una sala de jocs (amb ping-pong i jocs per infants) i de lectura, amb llibres i revistes sobre les Terres de l’Ebre.
L’estada inclou esmorzar servit en un cistellet amb productes de Bot: torrades, llet, olivada, oli verge extra i casquetes (pastetes típiques de Bot).
El que el fa especial aquest establiment és una sala per netejar, arreglar i guardar les bicicletes, ideal per si feu la Via Verda.
A la visita guiada, en Pau us explicarà com funcionava aquest molí de mitjans del segle XIX, un dels pocs molins de Bot que era dins una finca privada. Se’n conserven la roda i la premsa com a elements més destacats, però també tota la infraestructura que requeria el procés, com la llar de foc i les canals per transportar-lo. El molí de Guillem treballava la varietat d’oliva de l’empeltre, típica de Bot, i sabreu com n’extreien l’oli i com l’emmegatzemaven.
La visita, que dura mitja horeta, acaba amb un tast d’olis verge extra d’olives empeltre i arbequina.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…