Si us heu plantejat un viatge a Estònia amb nens, després de visitar la preciosa capital, Tallinn, el país és una molt bona destinació si en busqueu una d’econòmica, sense calor a l’estiu i sobretot, sense massificacions. És dels països menys poblats d’Europa i això ja ho diu tot. A Estònia s’hi pot fer un turisme slow, molt familiar, de museus guais, de molts boscos i una gran illa per desconnectar, Saaremaa. Nosaltres hi vam passar 4 dies, tot i que amb 2 dies (1 nit) es pot veure el més important). Us expliquem els principals punts d’atractiu més enllà de la capital i quina ruta vam fer nosaltres.
Desconnexió a l’illa de Saaremaa
L’illa de Saaremaa és poc més d’una hora i mitja de la capital Tallinn. És la principal illa d’estiueig dels estonians, i és de molt fàcil accés amb un ferri des del port de Virtsu. En aquesta illa hi vam trobar la pau i solitud que buscàvem per acabar de desconnectar: poblets sense massa ningú, allotjaments molt peculiars en forma de bungalous posats en jardins particulars i un parell de propostes per fer amb nens divertides.
Com s’hi arriba?
Al port de Virstu hi ha un parell de vaixells ferris que fan el trajecte entre l’illa i el continent cada 27 minutets. Els bitllets de ferri es poden comprar online (Virstu-Kuivastu) o bé en un peatge que hi ha a l’entrada del port (no s’ha ni de sortir del cotxe). Costen 22 euros 2 adults i un cotxe (nens gratis). En realitat aquest ferri connecta amb l’illa de Muhu (més petita) però l’illa de Muhu i Saaremaa estan connectades per un pont. Aquí trobareu altres opcions per arribar-hi, com bus i avió.
Són ferris xulos: tenen servei de bar, espai de joc per nens i el porcés d’entrada i sortida dels vehicles és ràpida i eficaç.
Activitats per fer a l’illa de Saaremaa
Visita al cràter Kaali
El cràter Kaali és un dels primers cràters de meteorit que e sva descobrir al món. Va caure fa 3.500 anys i va estavellar-se a 20 quilòmetres per segon. No s’ha de pagar entrada per visitar-lo. Podeu aparcar just a la plaça del poble i arribar-hi caminant (són 2 minutets).
Gronxar-te en un gronxador gegant
Trobareu molts parcs i zones de pícnic per tota l’illa, però una de les activitats d’esbarjo preferides dels estonians és gronxar-se en uns gronxadors gegants, on hi caben moltes persones a sobre de peu i assegudes. Són estructures de fusta molts grans, les veureu ràpidament i etsan molt vinculades a les festes del solstici d’estiu. Us deixem assenyalat un mapa on trobar-ne a l’illa de Muhu (Hellamaa kalmistu). Per cert, a Liiva hi ha una de les esglésies més boniques d’Estònia.
Museu de la Vida Rural de Saaremaa
És un petit museu a l’aire lliure Angla on hi ha estructures de fusta xules per nens (cotxes gegants, tipus els dels Picapedra) i també diversos molins que es poden visitar. Expliquen com molien el gra amb la força del vent i és força entretingut. L’entrada és barateta: .6 euros els adults i 3 euros els nens.
Un cafè preciós al no-res: Triigi Sadam
Molt a prop del museu de la Vida Rural, hi ha el port de Triigi Sadam. És el port que té els ferris que connecten l’illa de Saaremaaa amb la de Hiiumaa. Doncs bé, la cafeteria que té aquest petit moll és una cucada. Hi podeu anar a prendre cafè i un rotllet de canyella. És un lloc especial: el mar en calma total, la sol·litud i una gran illa al davant. 2 gelats, 2 cinnamon rolls i 2 cafès ens van costar 15 euros.
Poblat viking de Saaremaa
Aquesta és, segurament, l’activitat destinada a nens i nenes més xula de l’illa de Saaremaa (nosaltres hi vam passar tot un matí fins després de dinar). A Asva s’hi va trobar les restes més importants d’un poblat viking d’Estònia a l’aire lliure. Han recreat com era la gran casa, la fortificació de fusta i és un petit parc temàtic per viure a l’epoca vikinga. Hi ha parc infantil, petits tallers i demostracions, per exemple per fer pa, amulets fets de fang o fer eines i armes amb ferro. També hi ha una fortificació on els nens poden jugar i es pot entrar a la granja amb animals típics d’aquella època, com cabretes, conills i ponis de cama curta. Hi ha un restaurant i botiga on podreu menjar sopa típica vikinga (nosaltres hi vam dinar) i uns hot dog a bon preu, un menjador a cobert enorme i una petita botiga de records.
Algunes de les restes del que hi van trobar s’hi exposen allà. Finalment hi ha una estructura gegant amb ponts penjants i torilines (es paga a banda). L’entrada costa 10 euros i els menors de 4 anys entren gratis. Tenen packs familiars de 4 persones per 30 euros. El circuit de ponts penjants costa 5 euros per persona. Només obre a l’estiu i hi ha dies que van demostracions i espectacles xulos. Aquí en trobareu més informació.
Allotjaments a l’illa de Saaremaa
Nosaltres vam estar un total de 4 nits a l’illa de Saaremaa (una més del previst, ja que vam voler allargar) i us ensneyem els 3 allotjaments on vam estar:
Bungalou per 65 euros sense bany a prop del port
Són bungalous familiars (amb bany compartit en un altre bungalou) pe`ro només n’hi ha 4. Estqan al jardí d’una casa d’unes dones estonianes molt autèntiques. El millor és el pati amb un sorral enorme i una estructura de caseta amb tobogan. Hi ha barbacoes disponibles i taules de pícnic. Preu per nit: 65-75 euros.
Dormir dins un molí: Mardi Farm
Aquesta va ser una de les experiències més divertides del viatge. Vam fer nit dins un molí. Han habilitat l’interior d’un antic molí en 3 habitacions: una per parelles, una per família de 4 i una darrera amb capacitat fins a 5 persones. Són habitacions amb bany complet, amb un finestral gegant amb vistes a les aspes del molí. De cuina n’hi ha compartida en un edifici adjunt a la casa dels propietaris, també amb terrassa i barbacoes disponibles. El millor de tot també va ser l’enorme parc infantil que tenen, casetes a l’arbre, amb llits elàstics, sorrals, casetes amb tobogans, gronxadors, …. A la mateixa finca lloguen cases de camp senceres també. Aquí hi vam fer 2 nits per descansar i no sortir-ne: es pot anar a la “platja” caminant (no són platges de sorra, són accessos a l’aigua com si fos un llac) i vam gaudir de l’espai tan xulo. Sota del molí hi ha una escultura gegant d’un ramat d’ovelles que és una paròdia de la classe política (veureu que figura com a atractiu turístic de l’illa i la gent la visita). L’únic inconvenient és que està a l’altra punta de l’illa (1h en cotxe aprox). Preu per nit: 100 euros. Mira preus i disponibilitat aquí.
Un bungalou en un jardí
El darrer allotjament on vam estar, i que buscàvem que fos econòmic va ser uns bungalous situats al jardí d’una altra casa particular amb bany compartit. Els bungalous i el jardí estaven super bé, amb moltes estructures de fusta pels nens, per jugar sense perills. Gronxadors, llits elàstics i fins i tot una petita tirolina. Hi havia hamaques i llocs per descansar. La cuina comunitària, per això, estava una mica atrotinada i no del tot neta. Hi ha bungalous de diferents mides i capacitat i els labavos són un altre bungalou compartit (si l’allotjament està ple, només hi ha 2 lavabos per tots!). La nit al bungalou ens va costar 68 euros.
Altres propostes d’allotjament
- Caseta de fusta i pedra brutal en una granja: té super bones puntuacions i per les fotografies es veu una cucada. Teniu cuina i esmorzar inclòs. Preu per 1 nit: 250 euros
- Bungalou senzillet en un minicamping amb parc infantil: hi ha cuina però el bany és compartit, però té molt bona puntuació. Preu per 1 nit: 48 euros
- Bungalow amb bany compartit en una granja: té un jardí espectacular amb cosetes per nens i zona de barbacoa compartida. Preu per 1 nit: 105 euros
- Tenda de glamping: és molt xula, però és tenda sense bany propi i la cuina deu ser barbacoa compartida. Preu per nit: 140€
- Matsi cottage: caseta de fusta sencera amb 3 habitacions. Teniu cuina i lavabo. Preu per nit: 195 euros
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…