El Congost de Mont-rebei és el darrer congost verge que queda a Catalunya. És una excursió que es pot fer amb nens tot i que té alguns trams perillosos. Però amb compte, precaució i a poc a poc, es pot fer amb canalla. Us donem les nostres recomanacions i us expliquem la manera més fàcil per accedir-hi.
- Distància: 10 km (5 anarda i 5 tornada)
- Circular: no
- Pendent: trams molt concrets, però poca cosa
- Amb infants: sí, amb precaució
- Aparcament: 8 euros caps de setmana
- La Masieta: zona de pícnic, punt d’informació i labavos
Com ha arribar a Mont-rebei?
La manera més fàcil d’arribar caminant al congost de Mont-rebei és des del poble de Sant Esteve de la Sarga, a 45 minuts en cotxe de Tremp i de l’hotel Terradets que és el que us recomanem en aquest post si voleu visitar la zona. Una mica més enllà del poble hi ha la zona que es coneix com la Masieta, que és zona d’aparcament i també punt d’informació de la zona. L’espai ha estat molt massificat darrerament així que l’accés els caps de setmana i festius (i també els mesos d’estiu) està regulat. Si hi voleu anar haureu de reservar plaça d’aparcament a través de la seva pàgina web (ho gestiona la Fundació Catalunya la Pedrera). Si hi aneu entre setmana, simplement haureu d’aparcar al voral de la carretera (no hi ha massa espai, aneu-hi aviat si voleu aparcar a propet).
El recorregut
Des de l’aparcament de la Masieta fins a l’inici del congost el camí és fàcil, planer i sense perills. Són 2km que es poden fer en tres quarts d’hora o una hora a ritme de criatures.
Realment el tram polèmic comença després, però no és el tram més llarg. Trobareu penya.-segats amb parets de més de 500 metres, un caminet excavat a la paret amb un passamà per agafar-se. Hi ha trossos protegits per bancs i tanques, però s’ha de vigilar.
Passareu per un primer pont penjant i tot seguit comença el congost. Si travesseu la zona més estreta, arribareu fins a un segon pont pejant i a unes escales que s’enfilen pel penya-segat. Nosaltres no vam arribar fins al segon pont: vam fer un tros del congost i vam tornar i tot i així vam caminar 10 quilòmetres (5 anar i 5 tornar). Si arribeu fins al segon pont compteu que afegireu 2 quilòmetres més al recorregut. Aquí trobareu un mapa amb diferents itineraris.
El riu Noguera Ribagorçana fa de frontera en aquest punt entre Catalunya i Aragó i crea un congost d’aigües tranquil·les. Una altra opció si teniu vertígen és descobrir el congost des de l’aigua: es pot fer en caiac i també en una barqueta elèctrica (ideal si hi aneu amb nadons o nens de menys de 5 anys que no poden fer caiac). Podeu contractar l’activitat a través d’aquest enllaç.
La nostra opinió: és una excursió per fer amb nens?
Una opció perfecta per fer aquesta excursió amb canalla petita és fent servir motxilles de porteig. Cap problema. Però si teniu criatures més grans, no deixeu de fer aquesta caminada per aquest motiu. El camí des de l’aparcament fins a l’inici del congost és planer, fàcil i sense perills i una vegada comencen els penya-segats, és on cal estar alerta.
Nosaltres li vam explicar la situació a en Blai i vam acordar amb ell que aquest tros (perquè només en vam fer un tros) el faríem agafats de la mà i ell al costat de la paret. Si confieu en els vostres fills, endavant! han de ser prou madurs per estar controlats i ser controlables. Nosaltres amb el nostre fill quan tenia només 3 anys i era un cul inquiet, no l’haguéssim fet, per exemple.
Fora d’això, és una caminada molt xula per fer en família, que es pot combinar amb la descoberta de restes de dinosaures al Pallars Jussà. Travessar els ponts penjants és una aventura afegida. També podeu jugar amb l’eco que rebota entre les parets a la part més estreta del congost o amb el fang que hi ha a la llera del riu Noguera Ribagorçana just abans que comenci el congost. A la zona de la Masieta també hi ha rucs catalans pasturant, us informaran sobre les excursions que poden fer, hi ha lavabos i zona de pícnic. Aquesta excursió es pot fer amb gossos però han d’anar sempre lligats (tot i que tingueu present que potser els fa por passar per ponts penjants i no sempre es pot donar la volta per passar per sota el pont en funció de la quantitat d’aigua).
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…