Protegit des de 1986, el Parc Nacional de Garajonay ocupa el 10% de l’illa, el centre de la Gomera. Aquí hi podreu fer excursions i caminades de tota mena de dificultats, també per fer amb nens i nenes. Aquí podreu descobrir antigues xemeneies de volcans i el bosc de laurisilva més ben conservat. Us fem una llista de miradors i excursions fàcils per fer al Parc Nacional de Garajonay i un parell de recomanacions de llocs per menjar-hi molt bé.
El mirador de los Roques
És el millor mirador que té la Gomera i un dels primers que trobareu venint de la capital, San Sebastiàn de la Gomera. Us hi espera l’imponent roque de Agando, una antiga xemeneia de volcà que no va arribar mai a emergir i que amb el pas del temps es va anar erosionant amb l’aigua i va quedar al descobert.
En aquest mirador podreu deixar el cotxe a dos aparcaments (un situat a peu de carretera a la part baixa i l’altre, pujant la carretera quedant més elevat). A la part alta camineu fins a una plataforma amb les vistasses del mirador.
Per cert, es poden consultar tots els miradors que hi ha a l’illa en aquest enllaç.
Recordeu que, si voleu fer senderisme amb un guia local, una bona opció és fer una reserva a través de la web de Civitatis.
Mirador de Tajaqué
El seguent mirador que trobareu és el de Tajaque. Hi ha un petit recorregut que us portarà fins a les vistes de la part sud de l’illa.
Si creueu la carretera i agafeu el petit corriol, podreu caminar fins a un turonet amb unes vistasses al Teide. Si fa bon dia i el Teide no té núvols al voltant, és un molt bon lloc per contemplar-lo!
Excursió al mirador del Bailadero
Aquesta és la primera de les caminadetes que vam fer al Parc de Garajonay. Us recomanem que us descarregueu l’app Senderos de la Gomera on els trobareu tots senyalitzats. El recorregut són 900 metres anar i 900 metres tornar i es poden fer en 30 minuts cada trajecte. També podeu contractar una ruta de senderisme guiat en aquest enllç.
El de Bailadero és un mirador que hi ha a la carretera direcció la Hermigua. Hi ha un petit aparcament (ho deixem senyalitzat al mapa). Veureu vistes de la part nord de la xemeneia de Los Roques i més endavant, la panoràmica del barranc d’Hermigua.
La caminada és fàcil, amb una lleugera pendent, per un corriol que travessa un bosc de laurisilva. Hi trobareu diferents panells amb un codi QR on podreu descarregar-vos una audioguia.
Imprescindible tastar…
Escaldón de gofio
És una espècie d’hummus però fet amb farina de gofio. Es pot menjar sucant amb pa o vegetals. Té un gust fortot.
Preu: 4.5 euros
Excursió al mirador Risquillos de Corgo
El parc de Garajonay és l’extensió més gran i ben conservada de laurisilva canària. Aquí no hi plou mai: es a la mateixa latitud que el desert del Sahara. Però al nord de l’illa els boscos són verds. La vegetació viu xuclant l’aigua de la condensació de la boira que sobint impregna els cims del parc. A la Gomera, els arbres sobreviuen recoberts d’una molsa molt característica. Si voleu aprendre moltes més coses, podeu contractar una ruta de senderisme guiat en aquí.
L’excursió fins al mirador de Risquillos de Corgo és on millor podreu observar aquests boscos de laurisilva i veure de prop com la molsa recobreix els arbres. És una caminada planera de 900 metres d’anada i 900 metres de tornada fins a un dels miradors més imponents, una balconada al nord de l’illa. Hi ha un aparcament i la ruta a peu està senyalitzada (us ho deixem indicat al mapa).
Si fa boira, aquests boscos agafen un tarannà misteriós que us recordarà un bosc de fades i follets i tota mena de criatures.
I per menjar et recomanem…
És molt mític entre la gent de la zona. Hi fan dinars, sopars i esmorzars i té una terrassa amb vistes al mar. Nosaltres hi vam sopar a la fresca veient com es ponia el sol. Molt bona relació qualitat preu.
Preu: amanida de mango (6 euros), carn estofada de cabra (6 euros).
Excursió a Las Creces
I un altre de les excursions més mítiques de l’illa és fins a la zona de Las Creces. També hi ha un aparcament i és molt accessible.
Ja veureu que és un camí una mica més ample, que fa una lleugera baixada i arriba fins a un enclotament al cap d’uns 2km. Hi ha una zona de pícnic en aquest punt i des d’aquí comença una ruta circular de 4,5 km (unes 2 hores de caminada) fins a Las Hayas i Arure. Nosaltres no la vam fer per falta de temps, però com que és una zona molt humida, és també un bon lloc per veure els boscos de laurisilva.
En aquest enllaç trobareu un mapa de l’illa i amb les excursions que es poden fer senyalitzades segons el nivell.
Mirador del Palmarejo
Un dels miradors més xulos de l’illa a peu de carretera és direcció a Valle Gran Rey. Hi ha un panell panoràmic de vidre amb vistes al barranc de Valle Gran Rey. Una mica més avall, el mirador del Palmarejo té una petita zona enjardinada obra de César Manrique i encara més avall, la bonica església blanca de Sant Antonio de Padua.
Els pobles de Vallhermoso i Chipude
Dos dels poblets més bonics de l’illa no són precisament els més turístics, són dos poblets on hi viu gent de la Gomera.
El primer és Vallhermoso, que hi podreu arribar des d’Hermigua. Hi ha ambient de poble habitat, perquè ens entenguem: una plaça amb molta vida, terrasses de bars i restaurants, supermercats, … Una esglesieta bonica i casetes de colors. Ideal per anar-hi a prendre alguna cosa una tarda.
L’altre poblet bonic és Chipude, on hi ha una plaça molt bonica amb una esglesieta blanca amb vistes al mar. Aquí només hi ha un restaurant a la plaça i una terrasseta per prendre alguna cosa i poca cosa més. També podeu arribar fins als peus de ‘la fortaleza’ que és una roca grossa de forma rectangular que es coneix amb aquest nom i que sempre ja tingut un valor sagrat pels gomeros. Hi ha unes vistes genials al mar i a l’illa del Hierro.
I per menjar et recomanem…
És el restaurant més conegut i mític de l’illa, impulsat per la senyora Efigenia que és tota una institució a l’illa. Només hi fan dinars i esmorzars amb plats típics de la Gomera, amb menú de potaje de berros. Nosaltres hi vam esmorzar i és molt contundent (sucs naturals de papaya, ous ferrats, pa torrat, …). Té un jardí interior i una rebotiga antiga tipus museu molt bonics. També tenen habitacions.
El mirador d’Alojera
Aquest mirador està a peu de carretera. Hi ha un aparcament força gran i no s’ha de caminar gairebé. Hi ha una balconada circular amb vistes a les 3 illes veïnes: el Hierro, la Palma i Tenerife.
El poble d’Alojera
Si us agraden les carreteres panoràmiques, la més bonica de l’illa és la que porta al poblet d’Alojera. Corbes poblades de palmeres amb vistes a l’oceà i el poble blanc d’Alojera al fons. Molt bonic.
Nosaltres hi vam anar a passar el dia. Heu d’arribar fins a la platja d’Alojera (hi ha un primer nucli amb cases a la part alta del poble). És complicat aparcar a la platja, aneu-hi aviat per agafar bon lloc. Si baixeu fins a la platja, veureu que hi ha unes quantes casetes blanques de pescadors (no és precisament un lloc accessible per anar-hi amb cotxet, per exemple, perquè haureu de baixar escales i moltes rampes).
La platja és de pedres grosses (tipus còdols) i molt onatge. Fatal pel bany. Però a l’extrem dret de la platja hi ha una altra de les piscines naturals que us permetrà el bany i un espigó del port amb escales per baixar fins a l’aigua (protegit de les onades). Aquesta piscina és de mot poca fondària, ideal per la canalla (no us oblideu els escarpins!).
I per menjar et recomanem…
Restaurante Prisma
És un restaurant molt modest però té una terrasseta en un carreró estret amb vistes al mar. Quan arribeu, reserveu taula que n’hi ha poques. Fan peix del dia a la platja i papas arrugàs. Vam menjar un pop a la brasa brutal per 7 euros.
Preu: plats de peix per 5-10 euros
San Sebastian de la Gomera
San Sebastian de la Gomera és la capital de l’illa. Té un nucli de cases molt colonials, de colors i teulades de teula i és molt agradable per passejar. Trobareu la concentració més gran de comerços de l’illa, fins i tot alguna franquícia de roba. Té una de les poques platges de sorra negra de l’illa. I també alguns punts d’interès com la casa de Colon, la Torre del Conde, l’església, la Casa Bencomo i el Museu Arqueològic de la Gomera. Nosaltres us recomanem un lloc per menjar al centre: El Pajar. Molt bé de preu, encara que sembli una mica cutrillo. Proveu les lapes. Vam menjar els 3 per 30 euros.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…