Seguint el nostre recorregut per les tres Repúbliques Bàltiques, en el trajecte entre Letònia i la costa de Lituània a Klaipeda vam fer una parada (amb nit inclosa) per visitar dues coses particulars de la zona: el turó de les Creus i el Museu de la Guerra Freda, on hi havia una de les bases de mísils més importants de la URSS.
Visita al Turó de les Creus
Visitar el turó de les Creus és una de les visites més frikis que es poden fer a Lituània. Fins i tot pot ser xocant i tot. No és desagradable, però heu de ser conscients que veureu una concentració de 200.000 creus de fusta.
Què hi fan tantes creus allà? durant l’epoca comunista, va ser un símbol de la resistència a la URSS. El govern rus va intentar treure nombroses vegades les creus d’aquets turonet i, en un gest de resistència, la gent d’allà es dedicava a la nit a tornar-les a posar. L’endemà sempre tornaven a aparèixer. És curiós peruqè Lituània va ser justament el darrer país d’Europa a convertir-se al cristianisme. Va ser un país de cultura pagana fins al 1387 i d efet es creu que aquest lloc, en realitat, tenia justament un origen en els rituals pagans.
Avui ha esdevingut un lloc de peregrinatge per creients critsians i el 1993 el papa Joan Pau II va visitar-lo i consagrar-lo. Ara és un dels punts més turístics del país.
Turó ple de creus del catolicisme: amb els anys va ser un simbol de la resistencia contra el comunisme i la URSS. Mentre Litupania era a l’URSS, els russsos van intentanr treure aquestes creus insistentment amb excavadores i l’endemà sempre tornaven aparèixer creus.
Més tard la creu va passar a ser un dels símbols del país i ara cada regió té la seva. Quan va caure l’URSS, el cristianisme va passar a ser la religió més practicada a Lituània i ara, de les tres Repúbliques Bàltiques, és on més pes té aquesta religió.
La visita és gratuïta i hi ha un aparcament ampli. S’hi arriba caminant, 5 minutets, per un camí planer que es pot fer en cotxet. Per pujar al turó, hi ha una mica d’escales. A l’entrada hi ha una petita botiga de souvenirs, però res més.
Visita al Museu de la Guerra Freda
Durant els anys de Guerra Freda hi van haver míssils a la URSS que apuntaven Europa. Eren missils nuclears i haurien pogut arribar a casa nostra i ser devastadors. Va ser un dels secrets millor guardats de la URSS: una base de míssils sota terra que van intal·lar al nord de Lituània. És el Museu de la Guerra Freda.
Hi van viure, sota terra, més de 10mil soldats russos i ningú no ho sabia. Els Estats Units no van descobrir aquest lloc fins al 1978.
La base de míssils avui és el Museu de la Guerra Freda de Lituània i es pot visitar. Podreu entrar a aquesta ciutat dins la terra, plena de galeries i sales on es vivia, amb tensió, els preparatius per un pòssible atac a Occident.
D’aquella base, a la superfície, només es veuen 4 cúpules. Però per dins, hi havia un forat en vertical de més de 30 metres, on havien col·locat els míssils a punt per fer servir. De fet, la visita permet entrar a un d’aquests forats per veure les dimensions de tot plegat. És una visita que fa posar la pell de gallina, ben recreada i que e spot fer amb nens (si aneu amb cotxet, us recomanem deixar-lo a l’entrada).
L’entrada costa 12 euros els adults (10 si no és juliol i agost) i inclou una audioguia en anglès.
La base de míssils és a dins el parc natural de Zemaitija, una zona plena de llacs. Nosaltres ens vam acostar a un dels punts on es pot fer acampada per posar els peus a l’aigua.
On dormir
A l’anada vam dormir a un hotel als afores de Siaulai, un motel de carretera anomenat Smakus Smakas al mes estil nord-americà. Però per una habitació familiar vam pagar només 47 euros i vam poder sopar al restaurant que hi havia al costat on vam menjar super bé plats combinats de shashlik per 12 euros. Té parc infantil exterior i al restaurant hi ha un raconet de joc interior pels nens amb una tauleta, joguines i papers per pintar.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…