Una de les zones més peculiars per visitar a Lituània és l’istme de Curlàndia, una de les parades de la nostra ruta de 20 dies per les Repúbliques Bàltiques. Una gran llengua de dunes, estreta i llarga de gairebé 100 quilòmetres, que fa frontera amb Rússia. A banda d’això, Klaipeda és la gran destinació de platja d’estiu al Bàltic a Lituània, tercera ciutat del país, on trobareu més ambient turístic i vida de càmping. Us expliquem què hi podeu fer especialment a l’estiu, que és quan aquesta zona és més interessant!
De Klaipeda a Nida: l’istme de Curlàndia
L’istme de Curlàndia és una de les rareses Lituània més curioses. És una duna de gairebé 100km de llarg, una llengua que separa el mar Bàltic del continent i que fa frontera amb un bolet de Rússia (Kaliningrad), aïllat de la resta de l’imperi per Polònia i Lituània. És un parc natural, lloc de platges si en busqueu, i de poblets d’estiueig d’estil alemany, que són els qui van descobrir aquest indret i el van colonitzar a principis del segle XX, quan aquesta zona pertanyia a Prússia.
Com creuar fins a l’istme
Per creuar fins l’istme de Curlàndia (que només està unit al continent per la banda russa) hi podeu fer des de Klaipeda si ho feu a peu. Al port de la ciutat, al centre, hi ha un trasbordador que per 1,5€ per persona i cada mitja hora, fa la travessa cap a la llengua de l’istme. No cal reservar tiquets, es compren en unes màquines abans d’entrar. Un cop desembarcats (el trajecte dura 5 minuts) allà trobareu un trenet i un bus (el bus és gratis, el trenet costa 2 euros per persona) que us portarà fins a l’Aquàrium i el Centre de Recuperació d’Animals Marins. També hi ha busos fins a Nida. Nosaltres vam fer el trajecte amb un bus privat de l’oficina de turisme, que ens va portar fins a Nida i després fins al port de Joudkranté, però una alternativa per veure l’istme si no teniu cotxe propi, és contractar una excursió organitzada d’un dia amb Civitatis.
Si hi aneu amb el vostre cotxe, la terminal per agafar el ferri està una mica més al sud del centre de Klaipeda (us ho deixem assenyalat al mapa). La veritat és que és una opció que acaba sortint molt cara. Només el trajecte en ferri costa 18 euros (cotxe + 2 persones) i una vegada a l’istme, cal pagar un peatge de 30 euros per entrar al parc natural (i és un peatge que es paga cada vegada que entres, no és un passi perpetu).
La duna de Parnidis
El punt més interessant de l’istme és la duna de Nida. Hi podeu poujar caminant des del poble mateix o arribar-hi en cotxe fins al mirador que hi ha (us ho deixem assenyalat al mapa i a on està l’aparcament). Des d’aquí podreu veure la duna més gran de tot l’istme que, a més, fa frontera amb Rússia (Kaliningrad). Busqueu el panell que ho explica: hi ha una franja de la duna que es pot recórrer caminant però n’hi ha una altra que està prohibida al pas per tothom ja que és la frontera. Abans de la guerra amb Ucraïna i de la pandèmia es podia creuar la frontera a Kaliningrad per carretera, però ara aquest pas està tancat i hi ha policia controlant.
Aquesta duna és l’única de l’illa que encara està en moviment. Es calcula que es mou de 0.5 a 10 metres cada any cap a l’est.
Altres dunes
Hi ha altres dunes amb platges que es poden visitar a l’istme de Curlàndia. Per exemple la reserva natural de Nagliai. Hi ha una ruta de caminets al voltant de la duna coneguda com la duna ‘gris’ per la capa de plantes de colors grisosos.
El poble de Nida
L’altre punt interessant és el poblet de Nida, està protegit per la Unesco. Ha sabut conservar les antigues casetes de pescadors de principis de segle XX i és encantador. Aquesta zona va passar de mans constantment durant el segle passat, especialment d’alemanys a russos però també els primers li van treure punta com a zona d’estiueig.
Un d’aquests va ser l’escriptor Thomas Mann, que s’hi va fer construir una caseta davant el mar i que avui es pot visitar (és un petit museu, amb fotografies i documents, però no massa més). A Nida, no us perdeu el petit museu etnogràfic de la casa dels pescadors, està molt ben conservat i aprendreu com vivien en aquella època. També podeu visitar la galeria-museu de l’àmbar, on trobareu peces amb insectes atrapats dins les pedres ben curioses.
A l’istme hi ha una sola carretera, ja que és una franja estreta que en alguns punts pot fer 400 metres a banda i banda. Hi anireu trobant algun caminet que us porta fins la platja, unes platges super verges, sense construccions, i envoltades de pinedes.
El turó de les bruixes
Al poblet de Joudkrantè podreu visitar el turó de les bruixes, un recorregut ideal per fer amb nens i nenes per un bosc ple de bruixes de fusta, que representen els personatges tradicionals de la literatura infantil lituana, entre ells el gegant de Neringa.
Tornada a Klaipeda
Si heu arribat a l’istme a peu (sense vehicle), sapigueu que podeu agafar un vaixell tant a Nida com a Joudkranté fins a Klaipeda, un trajecte de 30 minuts. Un dels plans que fan els locals és pujar les bicis als vaixells i fer aquests recorreguts per la costa en bicicleta i tornar en vaixell.
Visita al Centre de Recuperació d’Animals Marins de Klaipeda
A l’extrem nord de l’istme de Curlàndia hi ha el museu més visitat de Lituània: un aquàrium. Les instal·lacions estan situades en un antic fortí marítim i la veritat és que és xulo. Hi ha una primera part d’exploració i aprenentatge sobre els animals del mar i una segona planta amb peixeres on podreu veure peixos de tot el món però especialment del Bàltic. De fet, la piscina estrella és plena d’uns peixos enormes molt semblabt als taurons, sense ser taurons, típic d’aquest mar i de Rússia. Hi ha un túnel sota aquesta peixera per veure’ls d’aprop.
A aquest aquàrium també hi ha una piscina amb les foques rescatades que no han pogut ser reintroduides al mar i un grup de pingüins que ja fa 30 anys que viuen en captivitat i que tampoc poden ser retornats al mar.
En aquest museu nosaltres vam fer la visita al centre de recuperació de foques del Bàltic i ens van ensenyar les instal·lacions. És una visita guiada que només fan en lituà, però molt intuïtiva. Recorres una sala de divulgació, la sala on netegen l’aigua de les piscines on els preparen el menjar, … i finalment les pots observar. Ens van explicar com les havien trobat (la majoria eren cries desorientades), com les ajudaven a prendre a alimentar-se per si soles i com les peparaven per tornar-les al mar.
Klaipeda, la ciutat sense esglésies
Klaipeda és una ciutat de costa que durant la seva història ha patit la sort o desgràcia de ser l’únic port marítim del país. És la ciutat més antiga de Lituània i una de les més antigues del Bàltic. Ha estat envaïda per francesos, alemanys i russos, que l’han fet servir com a base d’operacions. D’aquí que l’arquitexctura del seu centre històric siguin casetes amb entramats de fusta i façanes de colors.
És molt agardable per passejar i, sobretot a l’estiu, gaudir de les seves terrasses. Quan fa bon temps es poden llogar patinets d’aigua al canal que va aparar al mar i fins i tot menjar en un restaurant dalt un vaixell.
Precisament per aquest punt estratègic on es troba, Klaipeda ha patit nombrosos bombardejos durant la Segons Guerra Mundial que van destrossar les seves esglésies i, després, els anys d’invasió soviètica es van encarregar d’acabar d’enderrocar les esglésies que quedaven. Així que trobareu un monument amb una campana davant de cada lloc on n’hi havia hagut una. Actualment estan treballant per tornar a construir una de les esglésies i el castell que hi havia. Us recomanem les visites guiades que fa l’oficina de turisme i, si hi aneu amb nens, la ruta de les estàtues de bronze que us portarà a veure un ratolinet, un escura-xemeneies, un gat i un fantasma.
Punts d’interès:
Per cert, us recomanem el restaurant Delano al centre comercial Acropolis. És un self service super baratet amb plats de 4 i 5 euros de menjar típic lituà.
Platges de Klaipeda
Una de les zones de platja que més ens va agadar de Klaipeda és al nord de la ciutat, dins el parc Pajurio Regioninis Parkas. Són platges verges, sense construccions, llargues i delimitades per pinedes altíssimes. Hi ha aparcament en molts punts i s’arriba a la sorra per passarel·les. Us recomanem la zona dels penya-segats de Dutchman’s Cap.
Parc temàtic per anar amb nens: dinosaures i la casa del revés
Una de les activitats que podeu fer a Klaipeda si aneu amb nens és visitar el Dino Parkas Radailiai. És un parc que està als afores, a uns 15-20 minutets en cotxe, en què hi ha diferents atraccions, figures de dinosaures gegant i una casa del revés. L’entrada es paga en funció de l’activitat que vulgueu fer (hi ha un pack de només atraccions, un que combina atraccions i casa del revés i que varia de 19 a 22 euros per persona).
Si ve les atraccions són més avait modestes (un trenet, unes cadiretes voladores), ens va agradar sobretot uns autos de xoc dins un donut inflable que eren molt curiosos, un laberint de miralls, que pots anar en patinet d’aigua, el parc infantil xulo amb tirolines i tobogans i l’exposició de figures de dinosaures gegants.
La casa del revés és, literalment, una casa del revés. Ho veureu des de l’exterior i us ho passareu bé fent fotografies al seu interior.
I si visiteu la zona, quedeu-vos a menjar al restaurant de l’hotel Radailiiu Dvaro. Hi vam menjar super bé, cuina bàltica autèntica amb shashliks i en una terrassa molt agradable, amb parc infantil, és clar. I vam acabar de tancar la jornada remullant-nos a l’spa de l’hotel, on s’hi pot accedir sense ser client allotjat. Costa 15 euros per persona i té jacuzzi i piscineta de poca fondària amb aigua calenta, una piscina més gran amb surtidors d’aigua i sauna i bany turc.
Allotjament a Klaipeda: càmping al parc natural
Si busqueu una opció econòmica ideal per anar en família, us recomanem el càmping Pajuro Kempingas. És a 10 minutets en cotxe del centre de Klaipeda en mig d’una pineda super bonica. Nosaltres ens vam allotjar als bungalous (tenen cuina i lavabo propis) amb un llit doble i llitera. Són austers i li falta zona de descans (sofàs) però com que portàvem una hamaca de càmping la vam instal·lar als arbres del costat. Cada bungalou té una taula de fusta amb bancs a l’exterior pròpia. I just davant, el parc infantil, així que vam fer més aviat poca vida a dins el bungalou, en realitat. La nit al bungalou costa uns 85 euros però també hi ha pacel·les si feu l’estada amb camper o autocaravana.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…