El cel de les muntanyes de Prades és un dels més bons i estables de Catalunya per contemplar estrelles i planetes. I la Via Làctia. Les astrònomes i astrònoms del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ens hi van convidar el dia que Saturn era més a prop de la Terra. I vam poder veure els seus anellls de gel des d’un dels seus telescopis. Us expliquem l’experiència familiar com una de les millors coses que es poden fer si visiteu Prades i aquesta zona de les comarques de Tarragona.
Conferència i planetari
Des del 2015 el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades treballa per la protecció del cel d’aquesta zona de les comarques de Tarragona. És un dels cels més foscos de Catalunya, amb menys contaminació lumínica i amb una elevada estabilitat de la imatge. És Espai de Medi Nocturn Protegit per la Generalitat de Catalunya i està en procés de rebre el certificat Destinació Turística Starlight, apte per dur-hi a terme activitats turístiques d’aquesta temàtica. Aquí en podreu llegir més informació.
La primera part de la visita familiar consisteix en una projecció al planetari 360º Full Dome amb simulacions i explicacions sobre la formació dels planetes. Els guies, certificats amb el distintiu Starlight, també projecten imatges gegants del cel de Prades en format 360º al planetari per explicar-vos les constel·lacions que hi veureu segons l’època de l’any. És una activitat que es fa assegut al terra, recolzats en coixins i fins i tot estirats.
Tot seguit, assistitreu a una xerrada sobre les darreres novetats científiques del món de l’univers. A nosaltres ens la va fer l’Aleix, un apassionat de l’astronomia. Aquesta part no està específicament adreçada a criatures petites, però com sempre, considerem que no hi ha una edat fixada per fer activitats sinó interessos. Així que si teniu criatures apassionades per l’univers, aprendran moltes coses! Per exemple… sabíeu que l’estrella polar queda fixa al cel i ens indica el nord i que la llum que veiem avui és la que projectava al segle XVII, que triga 400 anys a arribar-nos a la terra?
Aquesta part de planetari i xerrada té una durada d’una hora i mitja. Tot seguit tindreu dues horetes lliures per sopar i us citaran al mirador de l’ermita de Sant Roc quan ja s’hagi fet fosc. Una altra opció és fer directament l’observació del cel de nit sense fer la sessió del planetari.
La nit al mirador de l’Abellera
La part més especial de l’experiència és quan tot allò que t’han explicat es fa realitat. Per arribar a l’ermita de l’Abellera us indiquem el camí en aquest post (alerta que Google Maps t’envia per una pista forestal que surt del poble i no és el camí més fàcil).
La nostra nit, de principis d’agost, tres joves guies astrònomes, la Georgina, la Núria i la Marina ens van fer de guies del cel. Amb uns potents làsers poden assenyalar els estels que es veuen de nit. Una de les coses que més ens va sorprendre, especialment a en Blai, és veure clarament el munt de satèl·lits que es mouen ràpidament (il·luminats pel sol just abans que es faci fosc del tot). També ens van guiar pel cel buscant les constel·lacions i explicant-nos la història mitològica que hi ha al seu darrere.
I finalment, vam fer ús dels dos potents telescopis de l’entitat. Vam poder veure el planeta Satrurn i les seves anelles de gel. Un moment brutal. I també vam veure dues estrelles que tenien una lluminositat vermella i blava. En ser principis d’agost, també, vam poder veure super bé les llàgrimes de Sant Llorenç (o perseides, o estels fugaós). La veritat és que el cel de Prades és fascinant i es pot observar molt bé la nuvolosa de la Via Làctia.
Cada dia l’experiència és diferent perquè el cel és diferent!
És una experiència per fer amb nens? Nosaltres som dels que pensem que aquest tipus d’activitats culturals no tenen edat, sinó interessos. Si teniu infants fascinats per l’univers, encara que tinguin dos anys, és clar que és una bona opció! A la nostra nit d’agost al mirador de l’Abellera vam coincidir amb una parella d’avis de més de 90 anys i el rang d’edat era tan variat com 80 anys de diferència, perquè amb nosaltres hi havia, dormint al fulard, l’Elna, de 4 mesos.
Preus i horaris
El preu de l’activitat familiar és d’entre 10 i 16 euros (trobareu tota la informació aquí i es pot fer la reserva online). Els menors de 6 anys no paguen però sapigueu que teniu l’opció de fer només la visita exterior, l’observació del cel amb telescopis. És, també, una molt bona experiència per regalar!
L’activtat sencera dura 2 hores i mitja però hi ha dues hores entremig (després de la sessió de planteari) per sopar. El planetari comença a les 18:30h o les 19:30 i dura una hora i mitja. L’observació del cel, una horeta a partir que es fa fosc (i l’hora depen de l’època de l’any però juliol i i principis d’agost, el primer passi és a les 22:30h).
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…