Un recull de preguntes que us poden ajudar a resoldre dubtes per preparar el vostre viatge a Islàndia. Tenim experiència perquè hi hem estat dues vegades, una amb nens i l’altre sense.
Quina és la millor època per viatjar a Islàndia?
La millor època és a l’estiu, però és quan hi ha més gent (juny-agost). Abril i maig hi ha menys gent però us pot nevar. Finals d’agost principis de setmebre o maig/juny és una bona època perquè els dies encara són llargs, ja no hi ha tanta gent (tot i que encara és temporada alta) però no trobareu problemes amb l’allotjament. La pega és que els dies són plujosos a la primavera i la tardor.
Per què recomanem fer ruta en camper?
Fer una ruta en una camper o autocaravana el que dona és llibertat d’escollir on vols dormir, i sobretot improvitzar en funció del temps (cosa molt important a Islàndia). I també és l’opció més econòmica. És difícil trobar allotjament familiar per menys de 300 euros/nit, perquè és un dels països més cars del món i està de moda, hi ha molta demanda. I quan hi ha demanda, els preus pugen.
Un viatge a Islàndia amb camper és un viatge de més aventura, llibertat, emoció i més econòmic. Un viatge a Islàndia en allotjaments com hotels i apartaments us donarà més comoditat però requereix més planificació i perdreu llibertat (a banda que resulta més car). Si hi aneu amb nens grans o adolescents jo faria ruta en camper; si aneu amb nadons, clarament en hotels i apartaments.
Quants dies necessitem mínim per visitar Islàndia?
Si jo hagués de fer un viatge a Islàndia ho repartiria així:
- 4/5 dies: Reykjavík i el Cercle Daurat
- 7/10 dies: el sud, de Keflavik a la llacuna de Jökulsárlón
- 10/15 dies o més: la volta sencera
Si només tenim una setmana, quina zona triem?
Clarament el sud d’Islàndia, de Keflavik a Jokulsarlon, fins i tot sense passar per Reykjavík. La zona del nord és preciosa, però de fiords en podeu veure a altres llocs d’Europa. Però de glaceres, llacs amb icebers i tan accessibles, això només es pot trobar al sud.
És millor que feu la zona del sud anar i tornar, i que els dos trajectes us permetin veure coses diferents a l’anada i la tornada. Encara que sigui fer i desfer el camí, segur que a l’anada passeu per un lloc per visitar però polou, i us ho podeu deixar per la tonara. Si feu la volta sencera, encara que siguin els mateixos quilòmetres, haureu d’anar més a toc de pito i allò que no pugueu veure pel mal temps, no ho podreu recuperar.
Què és millor? fer la ruta en camper o en cotxe?
Si és estiu, la millor opció és llogar una autocaravana o camper recórrer l’illa al vostre aire. Si fa bon temps pots fer vida a fora, als càmpings, i et permet improvitzar la ruta. Però si ja fa fred o és hivern, jo agafaria allotjament en hotel o apartament i cotxe llogat. estareu molt més còmodes, més resguardats de pluja i neu i a més a més podreu fer vida interior quan hi ha menys hores de sol. Això sí, haureu de portar la ruta ben acotada.
A partir de quina edat recomanes el viatge amb nens?
No és que sigui un viatge impossible per fer amb criatures petites però jo no el recomanaria. A Islàndia el temps no és una broma. Pot estar dies i dies fent vent fort, pluja i molta neu a l’hivern. Les condicions poden ser durilles si enganxeu molts dies seguits de temporal. I per mi Islàndia és un país que s’ha de poder gaudir. Per tant, aneu-hi amb criatures petites que estiguin acostumades a caminar una mica (tampoc són grans caminades, però és que a tot arreu haureu d’arribar-hi a peu i el cotxet no és gens viable), que no els importi mullar-se amb la pluja o bassals i rius, que no els importi estar algunes hores de trajecte per carretera, que no els hi importi abrigar-se i desabrigar-se constantment i que suportin bé la pluja (o plugim) i el vent. Per tant, no és que hi hagi una edat en concret sinó unes condicions viables peruqè veieu els vostres fills preparats. També cal ser conscients que a Islàndia el que hi ha és purament muntanyes, cascades, rius i glaceres, piscines d’aigua calenta i parcs infantils guais, però cap activitat exclusiva per a criatures, com podrien ser parcs temàtics o d’atraccions (hi ha alguns museus, pocs, pensats per a ells).
Recomanacions per fer aquest viatge amb nadons
- Portar roba d’abric i impermeable adequada (i de sobres, que es puguin canviar). Hi ha una dita a Islàndia que diu que no fa mal temps a Islàndia, sinó gent mal preparada
- Porteu motxilla de porteig. Pràcticament no hi ha cap visita a espais naturals que es pugui fer en cotxet (ni cascades, ni platges, ni glaceres). És indispensable la motxilla.
- Combineu activitats a espais oberts, on es puguin moure lliurement sense perills (una platja, un camp de gespa…) amb activitats que els facin cansar i relaxar a la vegada, com aigües termnals o piscines d’aigua calenta.
- Utilitzeu escalfadors de mans si pateixen pel fred, funcionen molt bé! En aquest post us expliquem què heu de portar de roba d’abric
- No patiu perquè s‘embruten o es mullen. Islàndia és un país així i s’ha de gaudir així. Roba de recanvi i preparats per assecar-vos i ja està. Calçat bo impermeable i que abrigui
Com ens hem de vestir per visitar Islàndia?
Per capes. Fins i tot si és estiu, una primera capa de màniga curta i una sobre de màniga llarga. Si és primavera, tardor i hivern, una primera capa de malles i samarreta tèrmica (o curta, si es estiu) i la segona capa de pantalons impermeables i jersei de llana. I un bon abric impermeable. En aquest post us expliquem què heu de portar de roba d’abric
Està permesa la pernocta lliure a Islàndia?
No, des de la Covid la pernocta lliure està prohibida. Però trobareu molts càmpings i sobretot campgrounds on podeu dormir per pocs diners. De fet, hi ha fins i tot campgrounds gratuïts o que es paguen amb un codi QR sense recepció. Com que també és un país amb poc habitants, segurament no hi haurà problema si acabeu dormint en un lloc discret alguna nit.
Islàndia és un país car?
El que és car a Islàndia sobretot és l’allotjament i els àpats en restaurants i bars (també alguna activitat molt exclusiva, com expedicions en glaceres). Una cervesa costa 6 euros, un cafè 4 euros i un plat de sopa 15 euros. Per això, us recomanem per fer un viatge el més low cost possible a Islàndia que agafeu un allotjament amb cuina, ja sigui un apartament o una camper o autocaravana. El supermercat és una mica més car? sí, sobretot la carn, el peix i les verdures fresques. Però els aliments bàsics com la pasta, conserves o pa té preus normals (en aquest vídeo t’ensenyem els preus d’un supermercat). Per contrapartida, els paisatges (cascades, platges, glaceres) són d’accés gratuït (només haureu de pagar l’aparcament).
En general és un viatge car. Però no són diners mal invertits. No hi ha cap país igual, amb unes meravelles de tant fàcil accés i a només 4 hores de vol de distància.
Cal que portem menjar de casa?
Un viatge a Islàndia no és un viatge gastronòmic. Heu d’estar predisposats a menjar qualsevol cosa i tirar de pasta, arròs i salsitxes. No val la pena endur-vos coses de casa (de fet. l’embotit envasat està prohibit). Però és que és millor que guardeu espai a la maleta per la roba d’abric, que us farà més falta i si n’haguessiu de comprar, això sí que són productes cars! Nosaltres ens vam endur sopes sinstantanies que ocupen poc i ens salven sopars ràpids i pastilles de caldo que al nord d’europa costa trobar-ne.
Islàndia és un país massificat?
Islàndia és un país massificat a l’estiu i en alguns punts molt turístics (el Cercle Daurat, les principals llacunes i cascades). Però és un país gran i ampli, molt poc poblat i fora d’aquests espais no tindreu una sensació agobiant i podreu trobar raconets sense ningú.
Es pot viatjar a Islàndia al desembre?
Per poder-hi viatjar, sí. Però heu de ser conscients que hi ha poques hores de sol a partir de finals de novembre i que pot nevar molt sovint. I clar, sent un país en què la majoria de coses per visitar són a l’exterior… realment els dies són de mal aprofitar!
Quina temperatura hi fa a l’agost?
Si fa sol, podeu arribar a tenir dies de calor al migdia (podeu anar en màniga llarga). Però això seran unes hores concretes al dia, la resta, quan cau el sol o està ennuvolat, fa fred. Com un hivern suau nostre. Per tant, encara que sigui agost, emporteu-vos abric (tipus anorac impermeable), i fins i tot gorro, bufanda i guants.
És fàcil conduir per Islàndia?
El principal inconvenient de la carretera a Islàndia és el vent (i més si aneu amb campers o autocaravanes). Us podeu trobar sovint que tallen carreteres per perill de vent fort que podrien tombar-vos. Fora d’això, a Islàndia no hi ha autopistes ni peatges. La ring Road és una carretereta que travessa pobles i ciutats, però també grans extensions de terreny on no us creuareu amb ningú en quilòmetres i quilòmetres. Tingueu molt present la gasolina que porteu ia agafeu sempre assegurances de vehicle amb assistència i amb màxima cobertura. Més que res perquè és molt comú el trencament de vidres per la grava.
És lent conduir per Islàndia?
Les distàncies a Islàndia enganyen, justament perquè no hi ha autopistes. De la capital a la llacuna de Jokulsarlon, per exemple, hi ha 380 quilòmetres, però en cotxe són unes 5-6 hores de trajecte.
Quan es poden veure aurores boreals a Islàndia?
La temporada oficial és de setembre a març, però a finals d’agost ja en podeu veure, més petitetes.
Cal reservar campings amb antel·lacio?
Els campings no es reserven, potser alguns concrets molt estratègics sí i en temporada alta. Si no, no cal. El que sí que cal reservar són les excursions guiades i entrades a llacunes d’aigua calenta també (Blue Lagoon, Secret Lagoon), que l’aforament és limitat
És un viatge viable per fer en transport públic?
Rotundament no. És un país sense trens. Només hi ha busos i connecten alguns pobles i ciutats. Però no els principals espais naturals com cascades o glaceres. La millor manera d’explorar Islàndia és amb vehicle propi per anar al vostre aire i arribar a tot arreu. Si no conduiu, l’alternativa és anar contractant excursions organitzades. Tingueu en compte, però, que siguin de diversos dies, ja que és totalment inviable anar i tornar cada dia de Reykjavik a qualsevol punt del sud.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…