Us hem fet un recull de preguntes que us podeu plantejar si esteu pensant en fer un viatge a Rovaniemi per conèixer el Pare Noel. Són sobre logística però també que us aniran bé per preparar-ho tot plegat, per exemple quina és la millor època de l’any per anar-hi.
Val la pena anar-hi si no celebrem el Pare Noel?
Nosaltres tampoc celebrem el Pare Noel, però és un personatge que en Blai coneix i sempre ha tingut molta curiositat. Li va fer molta il·lusió conèixe’l tot i saber que no passa per casa a deixar regals la nit de Nadal, però en altres cases sí. Sempre li hem explicat que nosaltres celebrem el tió i que altres famílies no. Si la màgia del Nadal encara els hi fa xup-xup, aneu-hi que és molt bonic. I d’altra banda, Rovaniemi val la pena més enllà del Pare Noel. L’Àrtic, aquestes latituds, té una màgia especial: pel tipus de llum, els boscos, la boira, les nits negres i les aurores.
Quina franja d’edat recomanaries dels nens per visitar el Village?
Jo crec que entre 4 i 10 anys és molt bona època, però també depen de cada nen i de com visqui la màgia del Nadal.
Quants dies de mínim es necessiten?
Jo diria que 3 o 4 complets és ideal per veure bé el Santa Claus Village, fer algunes activitats i un dia al Santa Park si ja el trobeu obert. Nosaltres vam fer la seguent planificació:
- dia 1: visita al Santa Village i el Santa’s Fosrest
- dia 2: Visita al Santa Village per fer activitats + visita al museu Artikum
- dia 3: caminada per l’Artic Circle Hiking Area + Museu Pikle
- dia 4: volta a Rovaniemi i tornada
Quan és la data més ideal per visitar Rovaniemi?
Cada època de l’any té les seves coses bones i dolentes. Més o menys seria això:
- Setembre: ja és tardor i els boscos estan preciosos de color marronós. Dura poc, perquè a finals d’octubre el paisatge ja és d’hivern total. Ja podreu veure aurores boreals i de fet és quan hi ha més possibilitats, perquè encara no hi ha dies molt ennuvolats.
- Octubre-novembre: ja és hivern però fa fred rigorós, és suportable, al voltant dels 0 graus. Hi ha forces hores de sol per aprofitar el dia (fins les 16h) i els preus són econòmics. A partir de l’1 de novembre ja hi ha la majoria d’activitats nadalenques i us ho podeu trobar nevat completament.
- Desembre i Gener: és temporada alta, altíssima. Els preus es disparen però clar, hi trobareu l’encant de la neu, és època nadalenca total i es pot visitar el Pare Noel el mateix dia de Nadal. Ja trobareu el Santa Park obert (obre a finals de novembre). Ara bé, el fred pot ser molt intens (-20 graus) i hi ha menys hores de sol (unes 4-6 al dia).
- Febrer – març: hivern total. Nevadíssim. És temporada baixa al Santa Claus Village perquè el paisatge és molt nadalenc, però el Nadal acaba de passar.
- Abril-agost: L’estiu a Rovaniemi té moltes hores de sol (hi ha sol de mitjanit) i no fa calor. És època de caminades pels boscos (super fàcils per fer amb nens, perquè és una zona molt planera), acampades, banys als rius i llacs, excursions en bicicleta, …
Val la pena anar-hi al desembre?
Jo no pagaria el que costa aquest viatge al desembre (ni passar el fred que hi fa) perquè nosaltres no celebrem el Pare Noel ni és una tradició importantíssima per nosaltres. Al desembre els preus són elevadíssims, és quan hi ha més gent i en canvi hi ha menys hores de sol. A l’octubre-novembre ja és hivern sense estar a -20 graus, pot nevar, la majoria d’activitats ja es fan i els preus són raonables. Si voleu viure una experiència àrtica més enllà del Pare Noel, crec que octubre-novembre és molt bona època.
Quina època és la més econòmica?
Segurament entre febrer i maig. Però també és la més llunyana del Nadal. Jo recomanaria setembre-novembre.
És fàcil veure aurores boreals?
La temporada d’aurores comença a finals d’estiu, a partir de setembre i fins al mes d’abril més o menys. Però veure aurores no és tan fàcil com sembla. D’entrada perquè el cel ha d’estar clar, i això en una latitud on acostuma a nevar constantment és complicat. Nosaltres hi vam estar 4 nits de principis de novembre i el que vam enganxar va ser boira, cada dia. Al matí ens llevàvem emboirats, es dessolia al migdia amb el sol, però de seguida que el sol s’amagava tornava la boira. Potser si haguéssim agafat el cotxe per buscar un lloc elevat n’haguessim trobat, però acabàvem el dia molt cansats com per agafar el cotxe de nit i dedicar-nos a buscar aurores. Un viatge a Rovaniemi no és garantia de veure aurores boreals i, per tant, jo no pagaria una activitat guiada per veure’n fins que no estigueu segurs que el temps us és favorable.
Quan hi ha neu per fer activitats?
La primera nevada sol caure a finals d’octubre i a partir de llavors ja pot nevar qualsevol dia i deixar-ho tot blanc (i també es pot fondre la neu l’endemà… fins a finals d enovembre diguem que no hi ha neu permanent). Tot i això, hi ha activitats com les motos de neu o les passejades en trineu que es poden fer perquè procuren mantenir la neu acumulada i generar-ne. Aquí podeu consultar quines activitats es poden fer a Rovaniemi segons l’època de l’any.
Quan és millor reservar els vols i allotjament per anar-hi?
Jo sempre recomano 6 mesos abans, si hi aneu en temporada baixa potser una mica menys.
S’hi pot anar per lliure o només en viatge organitzat? Això dels viatges organitzats és el que sempre ens han fet creure… però a visitar el Pare Noel s’hi pot anar en un viatge per lliure i és la manera de fer-lo econòmic. Recordeu que si us fa cosa organitzar-ho, tenim un servei per ajudar-vos!
Quantes hores de sol hi ha?
Al novembre hi ha unes 8 hores de sol, des de les 8 del matí a les 16h. Al desembre es pot reduir fins a 6 hores i fins i tot 4, ben entrat el gener. El sol no escalfa i al desembre es poden arribar als -27 graus.
Hi ha diferència horària?
Sí, una hora més que a Catalunya
Es pot fer aquest viatge a l’agost?
Sí, i tant! els dos Pares Noels que es poden visitar al Village hi són cada dia de l’any, sense interrupcions. A més el Village està decorat de Nadal tot l’any i sempre sonen cançons nadalenques per megafonia. Les botigues de regals de Nadal també estan sempre obertes. Les activitats sí que s’adapten en funció de la temporada, però per exemple anar en trineu de huskies i rens es pot fer tot l’any perquè tenen trineus amb rodes. Consulta les activitats que es poden fer tot l’any en aquest post.
S’ha de reservar cita per veure el Pare Noel?
No, els dos pares Noels que hi ha al Village atenen les visites cada dia de l’any de 10 del matí a 17h. És una visita gratuïta (només s’ha de pagar la fotografia si la voleu) i no s¡ha de reservar. Si hi aneu en època de molta afluència, us recomanem que feu cua abans de les 10 del matí i ja està. Es pot fer la visita al Pare Noel i no comprar la fotografia.
Què ens hem d’endur d’equipatge a l’hivern?
El més important tant si hi aneu a la tardor com a l’hivern és portar roba tèrmica: malles i samarreta tèrmiques. També és bàsic uns pantalons d’esquí per quan sortiu a fer activitats exteriors, un bon anorac, gorro, guants i bufanda i unes bones botes de neu. Al novembre si no ha nevat és possible anar amb texans, però quan cau el sol fa fred. En aquest post us en donem més detalls.
Pots entrar a veure la seva oficina i no veure el Pare Noel?
Sí, si ja heu fet una visita amb el Pare Noel i no voleu liar la troca amb els nens, podeu entrar a l’oficina i veure la decoració però no pujar al pis de dalt on hi ha el Pare Noel.
És un destí turístic?
No és una zona massificada: és una de les zones menys poblades d’Europa. Però sí que el Santa Claus Village està fet i pensat de cara al turisme. Hi ha restaurants, botigues, etc. Jo m’ho esperava amb una mica més d’encant en aquest sentit, amb paradetes de fusta on comprar vi calent com als mercats nadalencs d’Europa.
És viable anar-hi i no llogar cotxe?
Totalment. Hi ha un bus llançadora que uneix l’aeroport, el Village, el Santa Park i la ciutat de Rovaniemi. Del Village a Rovaniemi hi ha un trajecte de 10 minuts.
És difícil conduir per aquesta zona del Cercle Polar Àrtic?
No excessivament. Els cotxes de lloguer tenen pneumàtics d’hivern, que això és com portar les cadenes posades sempre. S’ha d’anar en compte i ja està. Les carreteres són molt rectes i llargues, en bon estat i ben conservades.
És indispensable saber anglès?
Sí, si voleu tenir una conversa amb els pares noels. Diuen alguna coseta en català i castellà (hola, bon dia, com esteu, etc) però no com per tenir una conversa sobre regals i la vida. Amb què el parleu una miqueta és suficient.
Hi ha algun supermercat a prop del Village?
No, dins del Village no hi ha supermercat. Hi ha gasolinera a l’altra banda de la carretera qe no sé si tenen alguna cosa per menjar. El supermercat més a prop és a uns 8 minuetts en cotxe, que si us fa cosa conduir hi podeu anar en taxi. És un centre comercial amnb un supermercat gran i un LIDL abans d’entrar a Rovaniemi.
El temps d’escala de 40 minuts de la connexió a Helsinki és massa just?
Si no hi ha retardas en els vols, és molt viable. Finneir és una companyia especialitzada a fer transfers arreu d’Europa cap a Rovaniemi. Les portes dels dos avions acostumen a etsar ben a prop a dins l’aroport i no haureu de córrer. A més tenen molta freqüpència de vols a Rovaniemi així que si perdeu el vol us podran recol·locar. Us recomanem baixar-vos l’app de Finnair ja que actualitzen molt bé les portes d’embarcament, molt millor i ràpid que el mateix aeroport!
Hi ha roaming?
Sí, podreu fer servir internet al mòbil amb el servei de la vostra companyia sense cost extra.
Necesitem una targeta per pagar a l’estranger tipus Revolut?
No, Finlàndia opera amb euros per tant no s’apliquen comissions per pagar amb targeta. De totes maneres, sempre us recomanem viatjar amb una targeta internacional com la Revolut o Wise per no tenir problemes per pagar i treure diners si en necessiteu.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…