Un recull d’activitats i excursions fàcils per fer amb nens a la subcomarca del Lluçanès, a Osona. Són ideals si feu una estada als apartaments de turisme rural Ca l’Estamenya de Perafita i que podeu combinar amb altres activitats per fer a Osona.
Pujar al santuari dels Munts
El santuari dels Munts és el mirador més alt i espectacular del Lluçanès. És el punt més alt de la comarca, 1.100 metres i hi veureu des del Montseny al Pedraforca. S’hi pot pujar en cotxe i, de fet, hi ha una mica de santuari, un parc infantil i aparcament. Però també podeu pujar a peu des de Sant Boi de Lluçanès, que són uns 9 quilòmetres.
Pujar al mirador de Santa Llúcia de Sobremunt
És un altre dels miradors del Lluçanès al qual s’hi pot arribar en cotxe. Es pot aparcar als peus de l’ermita i acabar de pujar caminant els 50 metres que queden (escales). Hi ha vistes des del Pirineu, el Pedraforca, el Monteny i Montserrat, i tota la plana de Vic. És un molt bon lloc per veure la posta de sol.
Visita al roure de la senyora
Hi podeu arribar per pista forestal des del mateix santuari dels Munts, és a 10 minutets en cotxe. És un roure monumental i centenari enorme, preciós, de més de 15 metres d’alçada. Un espai de tranquil·litat on els nens poden jugar a enfilar-se als marges per tocar les branques, fer cabanes als arbres. És un lloc fresc a l’estiu per l’ombra del roure.
Descobrir el monestir de Lluçà, l’únic amb les pintures romàniques in situ a Catalunya
Només hi ha un lloc a Catalunya que no és un museu i on es poden veure pintures de la transició del romànic al gòtic. És al monestir de Lluçà, que conserva el claustre romànic i la imatge de Sant Jordi més antics del nostre país. Aquests són tres dels motius pels quals val la pena la visita al monestir de Lluçà. L’altre, és conèixer el seu conservador, en Joan Vilà, que és un home savi amb el qual aprendreu moltes coses. La visita guiada costa 2 euros per persona i si hi arribeu i la porta és tancada, busqueu el logotip d’informació i piqueu el timbre de la porta. Ell us atendrà molt amablement.
Pujar al castell de Lluçà
És una caminada de 2,9km des del mateix monestir de Santa Maria i que es pot fer en una horeta. És fàcil i s’arriba a les runes de l’antic castell, amb unes vistes panoràmiques a tot l’altiplà del Lluçanès.
Visita al centre d’interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra
Un centre d’interpretació dedicat a les bruixes a Catalunya, ja que a Sant Feliu Sasserra van ser processades 23 dones entre 1618 i 1648. El centre només obre dissabtes i diumenges de 9h a 13h.
Anar a comprar pa al forn Pujals de Sant Boi de Lluçanès
Un dels forns més autèntics de Catalunya és a Sant Boi de Lluçanès. Encara fornegen amb un forn de pedra i el pa, amb massa mare, és espectacular. Fornegen coques a primera hora del matí i a partir de les 11h, el pa. No us estranyeu si heu de fer cua!
Ruta de la bruixa Napa
Per seguir amb la temàtica de bruixes i des del mateix Prats de Lluçanès, podreu fer aquesta caminada fàcil de gairebé 6 quilòmetres (es pot fer en 1 hora i 40 minuts) pels escenaris per on es movia la que es considera la darrers bruixa que va ser executada a Catalunya. Un dels punts més emblemàtics és el Roc Foradat, on diu la llegenda que hi preparava les seves pocions…
Descobrir els pessebres i la forja d’Alpens
Per Nadal el poblet d’Alpens s’omple de pessebres. Els veïns en col·loquen el seu a la finestra de casa seva o a la porta, a un lloc visible des del carrer, i participen a un concurs que en premia la feina i originalitat. N’hi ha més de 40 cada any! A la botigueta del poble podreu demanar el mapa i jugar a trobar-los i puntuar-los. I si visiteu Alpens en temporada que no és Nadal, l’altre atractiu que té és la forja. El poble és ple d’elements forjats en forma d’animals, com les papareres, els passamans i els bancs. Aquest poble també va ser escenari de la Tercera Guerra Carlina i a on va morir el general Cabrinetty.
Visita a l’espai Perot Rocaguinarda
Un espai dedicat al bandoler Perot Rocaguinarda a Olost. Es pot fer una visita guiada a l’exposició i també combinar-ho amb un scape room familiar. Més informació aquí.
El pont romànic de Sant Martí d’Albars
Podeu fer una caminadeta circular d’1 quilòemtre i mig tot passant per aquest emblemàtic pont de pedra. Sortint de l’esglesieta de Sant Martí d’Albars, el recorregut passa pel safareig romànic, la font i el molí fariner. El recorregut es pot fer en mitja horeta. Consulteu més informació i el traçat aquí.
Un passeig per la riera de Merlès
Un recorregut de 3,7 quilòmetres circular que comença des de l’ajuntament de Santa Maria de Merlès i que en uns 50 minuts us portarà a resseguir la bonica riera de Merlès, plena de gorgs, salts d’aigua i baumes. Passareu també pel pont romànic de Sant Martí d’Albars. Consulteu més informació i el traçat aquí.
Visitar una granja on fan formatges i embotits
Al Lluçanpes han traçat l’anomenada ruta de la llet. Hi ha tres formatgeries artesanals que ofereixen visites guiades i tastos: els Formatges de Lluçà (amb cabres alpines de pastura), la granja El Solé de n’Hug a Prats de Lluçanès (amb vaques de llet) i la formatgeria Betara (que fan formatge amb ovelles eclògiques).
Nosaltres vam fer la visita a El Solé de n’Hug a Prats de Lluçanès, que és de la família Peraire. És una d ele spoques explotacions que queden a Catalunya que tinguin bestiar boví, porcí i ovelles, de manera que poden generar producte per la seva botiga sense dependre pràcticament de ningú. Fan venda directe a la botiga que tenen a Prats de Lluçanès i properament obriran una agrobotiga i aula d’entorn rural a la mateixa granja. Durant la visita (1 hora i mitja aprox) vam veure les instal·lacions de les vaques i vedells (en vam veure un que havia nascut aquella mateixa nit!), on pasturen les ovelles i les quadres dels porcs. La visita acaba amb un tast de fuet amb coca (un mix molt típic de la zona) i un veset de iogurt natural elaborat amb la llet de les seves vaques. La visita costa 10€ per adult i es pot reservar aquí.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…