Us detallem com és exatament el viatge que PSPTravel organitza per famílies fins al desert del Marroc per viure l’experiència de la trobada amb els Reis d’Orient. En aquest cas és un viatge pensat per fer des d’Ouarzazate durant 5 dies, encara que pot ser extensible a 6 fent una nit més al desert per gaudir amb calma de la haima si hi ha bona combinació de vols. Si teniu pensat fer aquest trajectes des de Marràqueix, us servirà també perquè són totes les parades i visites que es fan d’anada i tornada (és una ruta circular) des que travesseu les muntanyes de l’Atles. Us detallem també els allotjaments i els llocs on vam menjar.
Dia 1: d’Ouarzazate al Dades (1 hora i mitja de viatge en bus- 100km)
Depen de l’hora que arribi el vol a Ouarzazate de Ryanair (directe des de Barcelona i Madrid), el primer dia segurament serà per fer el primer trasllat del viatge per passar la primera nit. El nostre vol directe des de Barcelona a Ouarzazate va arribar cap a les 15:30h de la tarda i el minibus de PSPTravel ens va recollir directament a l’aeroport (és un aeroport petit: hi ha només una cinta per maletes, un hall on es fa la cua del control de seguretat, 4 mostradors de facturació, 4 companyies per llogar cotxes, una oficina per canviar diners i una petita botigueta de records).
Nosaltres vam fer una horeta i mitja de trajecte aquella tarda per arribar al Dades. Abans d’anar a l’allotjament, vam anar a veure les muntanyes Ait Larbi, conegudes popularment com els ‘dits de mico’. És una visita ràpida, fins a un mirador on contemplar-la. És una muntanya que ens recorda molt a Montserrat i nosaltres la vam veure durant la posta de sol.
Allotjament dia 1: Ksar Sultan Dades
El Ksar Sultan Dades és un riad molt nou, situat en una zona amb vistasses als afores del Dades. Té una piscineta exterior petita amb vistes, amb gandules per descansar. Vam dormir en una habitació familiar amb un llit doble i dos llits individuals. Hi ha aire condicionat i bomba de calor per l’hivern. Per sopar, vam menjar una crema de carbassa boníssima (no picant), una albergínia escalivada, i pollastre a la planxa amb acompanyament. Per esmorzar hi havia bufet lliure amb creps msemen molt típiques del Marroc, ous durs, pans, fruita i formatges. Cafè, sucs i té.
Dia 2: visites a Tinghir, les gorgues del Todra i arribada al desert (4 hores de viatge en bus-260km )
La primera parada del segon dia és Tinghir, un poble oasi enmig d’un palmerar molt verd. El palmerar fa 25 km de llarg i és una passada. La parada és des d’un mirador des d’on es contempla la vista (no es visita el poble).
La segona parada és a les gorgues del Todra, una passejada lliure d’una horeta entre aquest estret canó. És un riu estacional que brolla aigua una mica calenta. A l’estiu és una zona on la gent hi acostuma a anar-hi a remullar-se, però a l’hivern el cabal és petit. és un important punt d’escalada de gent de tot el món, que s’enfila per les parets. És habitual trobar-hi grups de nòmades. La passejada per aquesta zona és curta, lliure i no cal cotxet.
Dinar: Auberge Muxu Berbere
La parada per dinar del dia la vam fer a mig camí entre Tinghir i Merzouga, a l’Auberge Muxu Berbere. És un hotel i restaurant, molt acostumat i preparat per rebre turistes de pas al desert. Hi ha dues opcions: bufet lliure o carta. Nosaltres vam optar pel bufet lliure així cadascú anava triant el que volia i vam menjar molt bé en una terrasseta amb sol, al costat de la piscina (és pels clients tant de l’hotel com del restaurant, us hi podeu banyar a l’estiu si feu una aturada per menjar-hi). Hi havia una varietat gran de plats típics de la cuina marroquina: cuscús, tagine, amanides, empanades, pizza berbere, … pels nens hi havia macarrons amb salsa de formatge i mandonguilles. Les postres (fruita i flams) estan inclosos però la beguda no. Es pot pagar amb targeta de crèdit. Preu del bufet: 10 euros adults / 7 euros nens / menors de 3 anys gratis.
Ja que hi èrem, vam aprofitar per visitar el poble berbere d’El Khorbat, que està al costat. És un ksar típic (un poblet emmurallat) i molt peculiar. Hi ha aparcament i en 10 minuts està vist que és molt petit. Aquí podeu veure un vídeo resum d’aquest primer tram del recorregut.
Allotjament: Riad Madu
La segona nit la vam fer als peus de les dunes. El riad Madu està als afores de Merzouga, abans d’arribar a la ciutat en un poblet que es diu Hassilabied. Està apartadot de tot, no es pot arribar a Merzouga caminant, ni tampoc a les dunes, que es veuen de lluny. Així que aquí el que s’ha de fer és relaxar-se: té una piscina espectacular amb vistes a les dunes (aigua freda al gener i febrer) i un pati gran amb diverses zones de relax, com haimes. Si fa fred, tenen un menjador interior amb sofàs i coixins on ens van encendre la llar de foc.
Nosaltres vam dormir en una habitació familiar amb llit doble i dos llits indivisuals, enorme i un labavo també molt gran. A l’habitació hi ha aire condicionat i bomba de calor.
Aquí hi vam fer el sopar, que ens van servir una crema de verdures molt bona, carn de vedella i de postres un pastisset. L‘esmorzar també va ser molt complet, amb assortiment de creps, truita marroquina (amb tromàquet i ceba), cafè i té per tothom.
Dia 3: excursió en 4×4 al desert i experiència amb els Reis d’Orient
El tercer dia de viatge és una expedició pel desert en tot terreny. Ens esperaven 4 vehicles 4×4 amb el seu conductor a l’aparcament del riad després d’esmorzar i en vam ocupar un per família.
Si voleu, podeu demanar cadireta de retenció infantil, tot i que per circular per les dunes, la normativa no n’exigeix. Nosaltres vam circular sense cadiretes de retenció infantil ja que el tram per carretera són 5-10 minuts. Durant el dia, vam fer les següents parades:
- Morocco National 4×4 Auto Museum
Museu Nacional de cotxes 4x4 vinculats al desert. Es visita ràpid, però és xulo per veure-hi vehicles antics tot terreny. Hi ha una trentena de vehicles i als nens els hi va agradar per veure cotxes amb rodasses per anar pel desert. Hi tenen un jeep que és la unió de dos vehicles, com si fos un Hummer. L’emtrada està inclosa però està bé deixar alguna propina (5-10 dirhams).
- Actuació de música berbere a Et-Taous
La següent parada va ser a una entitat que fa música tradicional berbere. Tenen una espècie de petit espai cultural on ens van fer una demostració de música i dansa berbere, mentre ens servien un té. És música feta amb cròtals, tambors i la veu. Vam acabar ballant amb ells. Vam deixar una propina d’uns 5-10 dirhams per família.
- Visita a una mina de variscita
Una de les parades més interessants va ser a una mina de variscita. Hi estaven treballant 4-5 miners, que es dediquen a extreure pedres amb aquest mineral per fer-ne vidre. Ens ho van ensneyar tot, inclosa la maquinària i també l’epsai a la mina on hi dormen.
- Visita a una família nòmada
Aquesta é suna altra de la visites típiques que es fan al desert. Era a la tenda d’una de les famílies nòmades que hi viuen. Una dona molt agradable que ens va servir té i cacauets. Vam poder veure el forn on cuinaven. Els nens s’ho van passar bé visitant les cabretes (justament van arribar de pasturar en aquell moment). En Tarik els hi havia comprat una mica d’ous, menjar i una pilota pel nen de la fmília com agraïment.
- Pícnic per dinar al desert
Després de recórrer un bon tros de dunes de sorra, vam fer una parada a l’ombra d’un arbre enmig del desert. Ens havien preparat una taula amb coixins per seure, taula parada amb coberts i aigua a punt. Vam fer un pica-pica amb formatges, patates i embotits i tot seguit ens van servir una amanida de pebrots i tomàquet i els conductors dels tot terreny van cuinar una barbacoa amb carn de vedella i pollastre allà mateix. I té i fruita per acabar.
Campament a les dunes: Madu Camp
L’arribada al campament Madu de les dunes per dormir-hi es pot fer en camell (excursió d’una horeta) o en el mateix tot terreny. Quan vam arribar ens van servir té i pastes dolces, boníssimes! El campament és una passada, en tendes de color negre i situat en un lloc molt discret, amb vistes a dues de les dunes més grans.
Hi ha haimes familiars: la nostra tenia un llit doble i dos llits indivisuals i estan equipadíssimes: calefacció elèctrica, aire condicionat, lavabo normal, dutxa amb aigua calenta, electricitat i aigua corrent. Al voltant d eles haimes hi ha un espai de relax on hi van fer una foguera i a la nit hi van fer una mica de gresca amb cançons i música berbere.
Per sopar ens van servir unes albergínies amb formatge fos (tipus musaka) super bones, i un plat de carn a la brasa amb papates boníssim. L’esmorzar també era completíssim.
Experiència trobada amb els Reis d’Orient
Al vepsre, abans d’anar a sopar, és quan vam fer l’experiència de la trobada amb els Reis d’Orient que us expliquem en aquest post. Van aparèixer del darrere de la duna (només ens van demanar que tinguéssim els nens entretinguts a la zona del centre del camp) i va ser sorpresa total per a ells. Van arribar, van baixar i van seure a les tres cadires al voltant del foc que els hi havien preparat i els nens van poder-los abraçar. PSP Travel havia preparat per la canalla una bosseta de roba amb 3 detallets: un dromedari de peluix, un dromedari fet de marbre i un clauer amb el símbol berber. Tot seguir els Reis van pujar al seu dromedari i van marxar. Aquí teniu un vídeo resum de l’experiència.
Dia 4: visita a Rissani i arribada a (400 km – 5:30h de trajecte)
El quart dia de viatge va ser el més dur ja que vam fer les 5 hores de trajecte per carretera fins a Ouarzazate. Primer ens van venir a buscar al campament en 4×4 i vam seure tots al darrere de la seva pickup. Vam fer una ruta divertida per les dunes i ens van portar fins a un punt molt molt alt, a la duna Yasmine, per fer fotografies. Després ens van deixar a un punt de la carretera principal on ens esperava el nostre minibús.
Vam fer el trajecte fins a Ouarzazate xino-xano durant tot el dia i això va fer que no fos tan pesat. Us explico les parades que vam anar fent:
Primer vam visitar la ciutat de Rissani, que és a uns 40 minuts de Merzouga. Allà hi van un dels mercats més importants de la zona, i vam fer una parada per visitar i comprar alguna coseta local, per exemple espècies. Vam fer una passejada d’una horeta i tot seguit vam visitar el Mausoleu de Moulay Ali Chrif (la tomba de l’avi de l’actual rei del Marroc) i la seva mesquita. Ens van fer una visita guiada breu (30 minutets) i vam poder veure un trosset de l’oració de les 13h des de la porta de la mesquita (al Marroc, l’única mesquita visitable per a no-musulmans és la de Casablanca). També vam visitar el ksbah Moulay i vam acabar fent un té a una botigueta d’una cooperativa que fabrica alfombres. El dinar el vam fer pel camí: en tarik havia encarregat unes pizzes del desert, ‘madfouna’ de verdura i carn molt típiques de la zona i vam parar al costat d’un arbre a la carretera per aprofitar la seva ombra.
A la tarda vam fer la tirada de carretera més llarga, fins arribar a dormir a prop de Merzouga
Allotjament: Riad Tamdakhte
El riad Tamdakhte és l’allotjament més senzillet de tots els que vam estar. És un riad tradicional situat a un turonet amb vistes. Tenen habitacions familiars i dos patis interiors amb gatets que van distreure molt als nens. Vam sopar cuscús i vam esmorzar les darreres truites marroquines amb msemen.
Dia 5: visita Ksar Aït Ben Haddou a i tornada des d’Ouarzazate
L’endemà el nostre vol sortia a les 15:30h de la tarda però vam poder aprofitar el matí per visitar el poblet bonic d’Aït Ben Haddou, un poblet declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO perquè s’hi conserven part de les torres i muralles del poblet dels segles XVII. S’hi han rodat moltíssimes pel·lícules, entre ells Laurence de Arabia, Gladiator, La Mòmia o la sèrie Joc de Trons.
Vam fer una passejada d’una horeta i mitja, creuant el riu, entrant al poble i visitant els seus tallers artesanals. Vam pujar fins al capdamunt del turó per veure les vistes i vam tornar.
De tornada a Ouarzazate vam parar als estudis de cinema Atlas Studios (que ara també són un hotel, heu dormit mai dins uns estudis de cinema?), que es poden visitar també si teniu més temps.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…