A la Vall de Núria s’hi ha d’anar de tant en tant i a l’estiu especialment per gaudir de la vall amb caminades, activitats infantils i sobretot, l’experiència de pujar en cremallera. Us expliquem què fer amb nens un dia d’estiu a la Vall de Núria. Si us agrada el Ripollès, aquí us expliquem més visites per fer a la comarca.
Pujar en tren cremallera
L’aventura del dia comença pujant amb el tren cremallera, el més alt del sud d’Europa. Salva un desnivell de més de 1000 metres en 12km, un recorreegut que dura uns 40 minuts des de Ribes de Freser i 20 minutets des de Queralbs.
Teniu l’opció de fer un trajecte d’anada i tornada o només un dels dos i pujar o baixar caminant. Els bitllets es compren online i cal reservar prèviavemt amb una mica d’antel·lació per assegurar-vos lloc (sobretot a l’agost). Haureu de triar horari d’anda i de tornada, però una vegada a Núria, podreu canviar en una màquina l’hora del bitllet de tornada si hi ha disponibilitat (són unes màquines situades just a l’entrada de l’estació on podreu escanejar el vostre codi QR dels bitllets). Podeu comprar els bitllets aquí.
Algunes consideracions:
- El bitllet del cremallera inclou el telefèric Coma del Clot
- Es pot pujar al cremallera amb gossos (han de dur morrió i anar lligats) però és gratuït
- Es pot pujar amb cotxet de nadons, és accessible
- Preu del bitllet adult: 30 euros anar i tornar en temporada alta Consulta els preus aquí
- Menors de 3 anys no paguen i de tant en tant és gratuït amb el Carnet del Super 3
- La promo del bitllet gratuït per a les persones que es diuen Núria i Gil ja no està activa
- Hi ha descomptes per a famñilies nombroses, monoparentals i discapacitats
- Hi ha preu de pack familiar per a 2 adults + 1 nen o 2 adults + 2 nens per 66€
- Els clients que s’allotgen a l’Hotel de Núria tenen el cremallera inclòs si agafen un paquet de mitja pensió o pensió completa o algun pack amb activitats
- Consulta els horaris del cremallera aquí
Activitats per fer a Núria amb nens
Hi ha múltiples propostes per passar el dia amb nens a Núria, per a totes les edats i pressupostos:
- Volta al llac a peu: fàcil, planer i gratuït. Es triga menys de mitja hora. Teniu l’opció de pujar fins al mirador (hi ha escales) i passareu a la vora del trajecte del cremallera. Es pot fer en cotxet (hi ha un tram petitet de 4 o 5 escales). Hi ha moltes zones de pícnic.
- Passejada en barca pel llac: es pot fer tot l’any menys a l’hivern. Hi ha barques (costen 12 euros mitja hora i són per a 4 persones) o canoes per a 2 persones (6 euros mitja hora). Aquí en trobareu més informació. Poden pujar gossos però els infants han de tenir mínim 3 anys.
- Pujada al telefèric Coma del Clot: està inclòs amb el preu del cremallera. Podreu accedir a l’alberg de Núria (hi ha bar i restaurant) i al mirador a 2.100 metres d’alçada. Aquí en trobareu més informació. Una de les caminades fàcils per fer en família és el ‘Camí del bosc’ que fa un descens fins al santuari de 2km. Es pot fer el descens en mitja horeta i fer un tram del camí que voreja el torrent de Noufonts fins al pont de l’Escudé. Nosaltres vam veure moltes marmotes!
- Passejades en poni o a cavall: Hi ha un itinerari per a debutants i unes voltes exteriors que es poden fer d’iniciació. Activitat a partir de 10 euros. Més info aquí.
- Parc lúdic infantil: ESTIU 2024: activitat més reduïda però gratuïta al costat del llac. Hi ha diverses propostes com ara karts de muntanya, patinets, jocs d’equilibri, piscina sensorial, llits elàstics, rocòdrom i tirolina. El circuiot de tubbing és el que més ens va agradar: hi ha dues baixades de dieferents dificultats, una més llarga que l’altra, i s’hi accedeix amb cinta transportadora. El que està bé és que es paga una tarifa plana per temps, no per activitat. 30 minuts costen 10 euros, 1 hora 15 euros i tot el dia 25 euros. Aquí trobareu més informació.
- Caminada fàcil ‘Camí del Canal’: és una caminada que es pot fer en 40 minutets, seguint el camí que voreja la zona d’acampada fins a la vall de Finestrelles. Sovint hi ha bestiar pasturant i ja veureu que forma part d’una de les pistes verdes de l’estació d’esquí. Hi ha un parell de ponts que travessen el riu i gairebé no fa pujada. És 1,4km circulars.
- Caminada fàcil pels ponts històrics: una caminada que passa per 4 ponts antics molt bonics, als voltants del santuari. Aquí en trobareu més detall
- Entrar al santuari i a l’ermita de Sant Gil: és el peregrinatge per veure la verge de Núria i a l’ermita de Sant Gil, situada entre el santuari i el llac, s’hi poden deixar missatges
Logística per pujar amb nens i gossos
- Al cremallera s’hi pot pujar amb cotxet i les estacions també estan adaptades per pujar en cadira de rodes.
- Hi ha un aparcament a cobert per a cotxets a dins el recinte de la Vall de Núria.És ideal si voleu pujar amb cotxet perquè el necessitareu pels nadons que fan la migdiada però al matí voleu fer una caminada amb la motxilla de porteig per la muntanya. Doncs a la part dels serveis tocant a la pista de debutants dels nens hi ha un espai on es poden deixar els cotxets lligats (costa 1 euro), amb una cadena com els carros de la compra.
- Els gossos han d’anar lligats tant a l’interior de les instal·lacions del santuari com al voltant del llac. També en algunes zones de muntanya on hi ha bestiar. Poden pujar tant al cremallera com al telefèric.
- Hi ha una sala de lactància i cambiadors als lavabos
On es pot menjar?
Hi ha diverses opcions de restauració al voltant del santuari de Núria. Des del restaurant de l’hotel, fins a un bufet i fins i tot casetes amb entrepans al voltant del llac. Aquí trobareu informació de totes les opcions, però també trobareu taules de fusta i ombres per fer pícnics, que és el que vam fer nosaltres.
El bufet de l’hotel s’hi pot anar encara que no sigueu hostes de l’hotel. Costa 24,5 euros per persona (begudes no incloses). És recomanat reservar.
Exposició sobre els cremalleres a l’estació de Ribes-Vila
El cremallera de Núria té més de 90 anys i és un dels més antics d’Europa. Es va inaugurar el març de 1931 i a una exposició a l’estació de Ribes de Freser (Ribes-Vila) hi trobareu els primers exemplars de tren exposats. Hi ha informació i fotografies de la construcció del cremallera, podreu pujar i veure a la primera locomotora i alguns vagons antics i expluquen com funciona el sistema del cremallera. L’exposició és gratuïta.
On aparcar per pujar al cremallera
Per agafar el remallera hi ha habilitats tres aparcaments grans i gratuïts (a les estacions de Ribes Enllaç, Ribes-Vila i Queralbs). Just al costat de l’estació de Ribes-Vila n’hi ha un de força gran, però és el primer que s’omple. Una alternativa on noslatres vam trobar aparcament gratuït és a la carretera que va entre Ribes i Pardines (us ho deixem assenyalat al mapa).
Altres propostes per fer al Ripollès
Si esteu pel Ripollès podeu fer un recorregut pels monestirs i esglésies de la comarca relacionades amb la llegenda del comte Arnau o la petjada que va deixar-hi Guifré el Pilós. Us ho expliquem en aquest post.
I per últim, una altra proposta per fer tot l’any és la visita al parc d’animals de Molló Parc i aprofitant que esteu a la zona, visitar els pobles bonics de Molló, Prats de Molló i Beget. Us en parlem en aquest post.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…