La raó del nom de la nostra filla, Elna, és una història molt bonica de solidaritat, valentia i lluita. De patiment i sobretot d’esperança per a tots els catalans i espanyols que van haver de fugir a l’exili, per la guerra, i que es van trobar a l’infern dels camps de concentració. A Elna, un petit poblet de la Catalunya Nord, la Creu Roja Suïssa hi va instal·lar una maternitat, un lloc on dones embarassades dels camps de concentració de la zona hi podien anar a parir. Hi naixia vida i ho va fer possible una infermera, Elisabeth Eidenbenz. Perquè no s’oblidi aquesta història, aquella casa que va ser bressol de gairebé 600 nadons avui es pot visitar en un poblet que té una església i claustre romànic més bonic de la zona. Us ho expliquem!
Visita a la maternitat d’Elna
La Maternitat d’Elna és un palauet d’estil Art Noveau als afores del poble d’Elna que la Creu Roja Suïssa va trobar en desús i que va llogar a la família d’un empresari de Perpinyà. Era el 1939. La guerra Civil espanyola ja havia començat i milers de catalans i espanyols fugien per la frontera amb França cap a l’exili. Al país veí els esperaven camps de concentració. Eren 3 camps: Argelès,Sant Cebrià i Ribesaltes situats sobre la sorra de la platja. En aquest post us expliquem com visitar el memorial d’Argelès i Ribesaltes.
En aquest context, la Creu Roja Suïssa va encarregar a la infermera Elisabeth Eidenbenz que busqués un lloc on poguessin cuidar de les dones embarassades i els seus fills peruqè no haguessin de donar a llum als camps de concentració. Ella mateixa recollida les dones dels camps i les portava a l’anonemat castell de Bardon. Durant 5 anys les seves parets van veure néixer gairebé 600 nadons, sans i feliços, i va ser un lloc sanador per les mares en tots els sentits: emocional i físic.
La torre avui és pràcticament buida: hi ha un parell de bressols de vímet a la sala de parts, amb vistes al mar. Es conserva la llar de foc i les escales d’estil art noveau que van donar vida en un moment de tant patiment. S’hi pot veure un petit audiovisual amb una de les darreres entrevistes en vida que va concedir Elisabeth Eidenbenz. I també panells informatius i fotografies de tota la labor que va fer a la maternitat.
És un lloc per passejar-s’hi en silenci: captar la llum que entrava per tots els racons; contemplar el Canigó (nevat a l’hivern) que feia de frontera amb la Catalunya que els exiliats havien deixat encrere. I veure el mar, al fons, que el 1939 recordava a aquelles dones el que era l’horror dels camps, a la platja, a la sorra, al fred, a la gana.
La visita es pot fer per lliure tot i que també fan visites guiades´. No hi ha audioguia, són panells informatius en català, francès i anglès.
Preus
- Adults: 4,5 euros
- Menors de 10 anys: gratuït
- De 10 a 25 anys: 3 euros
- Més informació: en aquesta pàgina
- Les entrades es poden comprar online aquí però habitualment no cal cita prèvia
Horaris
- (d’octubre a març) de dimarts a diumenge de 10 a 12:30h i de 14h a 17h
- (abril, maig i setembre) cada dia de 10h a 18h
- (juliol i agost) cada dia de 10 a 19h
Altres serveis:
- A l’exterior hi ha taules de pícnic amb ombra
- Hi ha aparcament (hi caben autocaravanes) a l’entrada
- Si teniu una filla que es digui Elna o un fill que es digui Nael, el podreu incriure al registre d’Elnes i Naels que tenen a recepció
- Hi ha una petita botiga amb llibres sobre la maternitat, clauers, puzzles i tasses
El claustre i la catedral d’Elna
Més enllà de la maternitat, Elna és un poblet bonic ple d’artistes i galeries d’art, restaurants i terrasses. És un poble molt tranquil. L’element patrimonial més destacable, per això, és la seva catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia i el seu claustre, que daten del segle XI. Es pot visitar amb entrades combinades amb la maternitat.
El claustre té de particular que és dels pocs claustres romànics que és de mida gran. Està construit amb marbre blanc de Ceret i té els capitells amb moltes representacions historiades: escenes de Quo Vadis, de la creació de l’home, … una joia.
En canvi, l’interior de la catedral és austera, molt del romànic rural. Un dels punts que val més la pena és pujar a la terrassa i veure les vistes i el claustre des de l’aire. Es pot veure el palauet de la Maternitat i també el mar.
Preus
- Adults: 4,5 euros
- Menors de 10 anys: gratuït
- De 10 a 25 anys: 3 euros
- Més informació: en aquesta pàgina
Horaris
- (d’octubre a març) de dimarts a diumenge de 10 a 12:30h i de 14h a 17h
- (abril, maig i setembre) cada dia de 10h a 18h
- (juliol i agost) cada dia de 10 a 19h
Altres serveis:
- Per als infants, tenen una guia didàctica especial per fer la visita de la catedral. Demaneu-la a la repeció.
- A Elna es pot visitar també el museu de pintura Terrus
- Per aparcar millor que ho feu abans d’entrar al centre històric, que els carrers són estrets i hi ha poc aparcament.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…