Islàndia (sud)

Islàndia està de moda i ja correu tots a explorar-la perquè tot el que diuen és cert. En poc territori i relativament a prop de casa nostra (no s’ha de donar la volta al món, perquè ens entenguem) pots veure-hi la naturalesa en el seu estat més bèstia. Que se’t mori una glacera als peus és de les coses més enormes que he vist mai. A més és natura accessible: no cal fer grans caminades per veure meravelles naturals, com la cascada més gran d’Europa. Nosaltres vam fer la volta sencera a l’illa.

Us recomanaríem que comencèssiu la volta a l’illa pel nord, que per aconseguir un efecte increxxendo. El nord és més semblant a una costa com la que podríem trobar a Noruega, Suècia o Escòcia. Hi ha fiords i penya-segats verds però també un element molt característic i indispensable de veure: el llac de Myvtn i la zona termal. Tot i això, comançarem els posts pel sud d’Islàndia i els hem ordenat de l’1 al 10 els llocs més apassionants! Nosaltres vam fer el recorregut amb un campervan tot terreny!

DCIM103GOPRO

1. Península de Keflavik

És al sud de Reykjavik i a on hi ha l’aeroport. Per tant és un bon lloc per fer temps, per exemple, abans d’agafar l’avió. És on hi ha la Blue Lagoon, els banys termals naturals. La nostra recomanació és que si feu la volta sencera a l’illa, no cal que aneu a la Blue Lagoon que és massa turístic i car. Al llarg del viatge trobareu altres termes més autèntiques i menys massificades. En aquesta península hi ha una zona de fumeroles semblant a les de Myvatn però més petitetes. Es diu Gunnuhver.  A Gardur, a la punteta, hi ha un far xulo i en aquest poble vam estar a un càmping que estava molt bé perquè tenia una zona comuna molt àmplia amb cuina i sala d’estar amb sofàs (si fa mal temps i no us voleu tancar a l’autocaravana ho agraireu). És el millor càmping que vam estar. Hi ha platges també de roca negra volcànica xules. A la zona de Sandvik hi ha un pont que uneix el continent americà i l’europeu, és a dir, que travessa les dues plaques tactòniques. La part d’aquesta costa és bonica també.

2. El cercle daurat

És la típica excursió que es fa des de Reykjavik perquè està a prop de la ciutat i en què es pot veure el gèiser actiu més freqüent d’Europa, la cascada Gullfoss i el Parlament més antic d’Europa, de l’època dels vikings. Tot el parc natural de Pingvellir es pot veure amb un sol dia.

Nosaltres a la zona prop de les restes dels edificis de l’assemblea de l’època dels víkings vam fer una activitat que consistia a fer snorkel entre les dues plaques tectòniques d’Europa i Amèrica. El fons era espectacular però jo no he passat més fred en la meva vida tot i portar neoprè.

3. Platja Reynisfjara a Vik

Es considera una de les platges més maques del món. Si l’enganxeu amb bon temps, segur que ho és! a nosaltres ans va fer vent i pluja…

4. Cascada Svartifoss (nota:  tot el que acabi en ‘foss’ vol dir cascada)

És una cascada negra feta de columnes de basalt. Està bé perquè és diferent a totes les altres, però no és una de les imprescindibles. S’hi arriba fent una petita caminada de menys d’una hora, fàcil de fer encara que no estiguis en massa forma (uns 2 km d’anar i 2 de tornar). Si aneu amb nens, amb motxilla portabebés perquè hi ha alguna pujadeta… S’hi arriba des d’una espècia de camp base que és un camping.

5. Cascada Seljalandsfoss

DCIM103GOPRO

Aquesta cascada té la peculiaritat que pots passar-hi per darrere, des de l’interior del penya-segat, per un un caminet s’endinsa per darrere el salt d’aigua. Està a tocar de la carretera, la podreu veure de lluny des del cotxe.

Aquesta cascada és a prop del famós volcà Evjafjallajökull que el 2010 va col·lapsar mig món per les cendres que va expulsar i no va permetre el vol d’avions. Doncs bé, aquest volcà té un petit museu que trobareu a la mateixa carretera, on s’hi projecta un audiovisual i es poden tocar fragments de lava. Hi ha un recull de les conseqüències que va tenir.

6. Cascada Skogafoss

IMG_2961

Si sou fans de la sèrie Vikings, aquesta cascada és la qual en Floki veu un dels seus Déus, quan arriba a la deriva al que ell anomena ‘la terra dels Déus’. Doncs bé, aquesta seria el prototip de cascada perfecta alta i esvelta. Per arribar-hi no s’ha de caminar gens, hi ha un aparcament just a sota i el que sí quie es pot fer és pujar unes escales a mà dreta que et potren fins al capdamunt de la cascada. Pugeu-les que val la pena.

7. Canyó de Fjaðrárgljúfur

IMG_2752

És un espectacular canyó verd que sembla que estiguis en terra del Senyor dels Anells. Aquest és el primer dels nostres tres imprescindibles del sud d’Islàndia. S’hi arriba passant el poble de Kirkjubæjarklaustur, i a uns 6 quilòmetres hi ha l’aparcament. Es poden fer dos camins, però el que té les vistes més espectaculars és el que ressegueix la part de dalt del canyó. és una excursió curteta, que es pot fer durant un matí i les vistes són meravelloses. Alerta amb els penya-segats!

8. Llac de Jokursalon

És la manera més fàcil d’accedir als peus d’una glacera. El llac de Jokursalon és a tocar de la carretera del sud d’Islàndia i és un lloc màgic. Passegeu-hi pels voltants amb tranquil·litat i si us ve de gust, agafeu algun dels vaixells amfibis (l’experiència per si sola és guai) que us passejaran per dins del llac fins a gairebé a tocar de la glacera, podreu escoltar com cauen els trossos i fins i tot tastar el gel!

A Jokursalon teniu també l’oportunitat de veure com el gel que es despenja de la glacera arriba a morir al mar. Travesseu la carretera cap a l’altra banda, direcció a l’oceà, i arribareu a una platja negra que és també la desembocadura dels trossos de gel de la glacera. És impressionant!

9. Llac de Fsjarsallon

IMG_2588

Jokursalon és el llac més conegut d’Islàndia però si voleu un lloc més tranquil, molt a prop d’aquest llac hi ha el de Fsjarsallon. és una glacera molt més petita i menys coneguda, però la veritat és que en aquest llac copses molt millor la immensitat d’una glacera, perquè està més a prop que la de Jokursalon. I hi ha menys gent, segur.

10. Landmannalaugar

Si hi ha un camí estrany com si fos d’un altre planeta, aquest és el camí que porta a Landmannalaugar. És un paisatge de lava coberta de molsa verda, combinat amb muntanyes de capes de diferents tons de marró i alguna sorpresa estranya que no es pot descriure en paraules. Landmannalaugar és un ‘camp base’ amb càmping i allotjament enmig del parc natural que serveix de punt d’inici de diversos treekings per gairebé professionals. Hi ha una travessa molt famosa, per exemple, entre Landmannalaugar i la cascada Skogafoss. Hi ha també uns banys termals naturals, molt recomanables! Si hi aneu podeu fer una petita excursió o un tram dels diversos camins que comencen en aquest punt.

L’apunt important per arribar a Landmannalaugar, que és el cul del món, és el camí. N’hi ha un de fàcil (els hem marcat al mapa que teniu al principi del blog) que d’agafa des de la carretera de Landvegur. Són uns 50 quilòmetres que es fan en una mica més d’una hora. Però si teniu llogat un tot terreny, sense dubte us recomanem la millor carretera que vam fer a Islàndia, que és la que uneix Landmannalaugar amb la carretera del sud. Són poc més de 70 quilòmetres espectaculars (més de 2 hores),  tot i que heu de tenir en compte el temps ja que s’han de creuar diversos rius amb el cotxe, tota una aventura! Cal dir que el riu més ample i important que s’ha de creuar és justament a dins de Landmannalaugar si vols arribar en cotxe al camp base, tot i que també pots fer-ho caminant. Sigueu valents! Si no us atreviu, podeu anar i tornar pel camí del nord.

Altres recomanacions

  • Si feu el viatge amb campervan o amb autocaravana heu de tenir en compte que no a tots els llocs es pot fer acampanya lliure, sobretot als parcs naturals. Cal dir que els càmpings estan molt ben preparats i equipats. Nosaltres fins i tot en alguns ens vam trobar que no vam saber a on i a qui pagar la taxa, perquè són espais públics com podria ser un parc infantil, així que vam utilitzar els serveis (de dutxa i alguns de cuina) gratuïtament.
  • Si alguna nit opteu per dormir a per lliure, una opció que vam fer servir nosaltres moltes vegades és al matí anar a la piscina pública del poble on estàvem més a prop (allà l’aigyua calenta els surt per les orelles i tots els pobles en tenen) així aprofiràvem per remullar-nos i dutxar-nos al matí. L’entrada era ridícula, uns 2 euros. A més aquestes piscines són molt guais perquè en trobareu algunes (com les de Hofn) que tenen tobogans exteriors i tot! És una bona alternativa si enganxeu un dia plujós i no sabeu què fer…
  • Pel que fa a la roba que cal portar: abrigueu-vos. Nosaltres hi vam anar a finals d’agost i portàvem sempre pantalons llargs i jersei, algun dia ens vam atrevir a anar en màniga curta… però quan feia molt sol, i no és el més habitual. Nosaltres ens vam haver de comprar guants i gorro de llana pel fred, fins i tot (per cert, caríssims!). El temps canvia molt ràpid en un sol dia, tant avait plou com fa un sol espatarrant. D’altra banda no oblideu el banyador per anar als banys termals i les piscines 😉
  • Menjar en restaurants és caríssim. Un plat de sopa al restaurant al costat de Godafoss ens va costar 15 euros. Nosaltres només vam menjar en restaurants un dia, a Hofn, per provar els llagostins, que són molt típics. Si aneu al supermercat no deixeu de comprar els iogurts skyr i salmó fumat que veureu les estrelles. Alerta, per això, que a a l’aeroport posen restriccions si te’n vols endur molta quantitat!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Islàndia (sud)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *