Skopje (Macedònia)

No ens agrada anar on va tothom. Així que vam buscar un país de recent creació (es va independitzar el 1991) i on el turisme de masses encara no hi ha posat cap petjada, cosa que dispra els preus en picat, però cap a baix. Vol directe des de Barcelona i molt bona gastronomia. Fàcil, desconegut i econòmic. Així és Macedònia i la seva capital, Skopje. Nosaltres vam visitar el país molt ben assessorats per en Joan i la Patricia, que hi han viscut un any i mig, així que hem recollit molt bones recomanacions! Skopje amb un dia i mig o dos està vista (un parell de nits).

 Barri turc

La joia d’aquesta ciutat és el basar turc, el segon més gran d’Europa després del d’Istanbul. L’antic barri otomà conserva els carrers empedrats i les botiguetes agrupades per oficis i antiquaris.

fora
fora 2
DCIM100GOPROGOPR9495.

Està ple de terrasses per menjar amb preus molt econòmics (al final del post us recomanem un parell de llocs).

Aneu-hi a passejar amb temps i tranquil·litat, que podreu trobar coses ben curioses com ara un quadre per demanar la llibertat dels presos polítics catalans o una senyora que venia xurros amb un cartell a favor del president turc Erdogan.

Mesquita de Mustafa Pasha

A dins el barri turc hi ha almenys tres mesquites, la Murat Pasha, l’Arasta i la Mustafa Pasha. Nosaltres vam optar per entrar a aquesta última, que és la més gran. Està situada al costat del castell. Hi vam anar cap a les 12, just una estona abans de l’oració de la 1 així que ens la vam trobar oberta.

P1150148
P1150169

I la veritat és que l’imam era una persona molt simpàtica i, sense obrir boca, només amb gesticulacions, ens va demanar una foto amb ell. Recordeu treure-us les sabates abans d’entrar i les dones tapar-vos el cap amb un mocador.

Mercat del barri turc

Al final de tot del basar turc hi ha un mercat ambulant de fruites, verdures i tota mena de parades d’objectes i roba (la majoria imitacions). No us estranyi poder-hi comprar unes bambes Adidas o Nike per 15 euros, regatejant fins i tot per menys.

Plaça d’Alexandre el Gran

El centre neuràlgic de Skopje és la plaça d’Alexandre el Gran, l’heroi que s’han atribuit i que dóna nom a totes els coses importants de Macedònia, malgrat que es disputen la paternitat del conqueridor amb Grècia. Si al centre voleu prendre una copa amb vistes al riu Vardar, la plaça Alexandre el Gran i l’antic basar, us recomanem que pugeu al The Loft, que és bar i també restaurant. 

Les estàtues són una obsessió pels ‘skopjequesos’. No només per la mida, que són extremadamaent grans, sinó perquè en col·loquen una a cada racó i cantonada de places i carrers del centre de la ciutat. Al voltant de la plaça d’Alexandre al Gran han començat a construir edificis administratius d’estil clàssic exageradament monumentals i la veritat és que contrasta bastant aquests nous edificis amb els antics, hereus de l’antiga Iugoslàvia, que cauen a trossos.

Altres punts d’inetrès

Hi ha poques coses més per veure a Skopje a banda de museus. Potser el més destacat és el memorial a la Mare Teresa de Calcuta, que va néixer a Skopje quan estava sota l’imperi otomà (per això Albània també en reclama la paternitat…). La casa no és on va néixer, però en aquest punt hi havia l’església on la van batejar. S’hi conserven alguns objectes personals de la monja, una capella i l’entrada és gratuïta.

Un altre punt d’interès és el castell. La veritat és que és més espectacular per fora (emmuralla tot un turó) que no pas per dins, ja que no hi ha res de res. Això sí, le svistes són xules. Per pujar-hi, cal seguir el carrer de la mesquita de Mustafa Pasha.

Vodno

La darrera visita que us recomanem és que pugeu al capdamunt de la muntanya Vodno, des d’on podreu veure vistes de tota la ciutat i les muntanyes de Kosovo. Aquesta muntanya és el Tibidabo de Skopje, el lloc on els skopjesos van a passar els diumenges quan fa sol. Per accedir-hi es pot aparcar a la meitat de la muntanya i allà agafar un telefèric que té el costós preu d’un euro i mig per persona (el viatge d’anada i tornada!). Las pujada en telefèric són 5 minuts i al capdamunt hi ha una creu horrorosa (una de les creus més grans del món).

DCIM100GOPROG0199914.

Però a banda de la creu, la pujada val la pena per les vistes i perquè si hi aneu amb nens, hi ha un parc infantil amb un parell de tobogans i gronxadors. A dalt també hi ha un petit servei de bar per prendre un cafè i menjar un gelat.

MENJAR I DORMIR

Al barri turc

Stara Kaldrma

És la zona més económica per menjar. Hi ha una mena de planceta entre els carrers Arhiepiskop i Salih Asim plena de terrasses amb restauyrants turcs que estan molt bé. Nosaltres vam provar el Stara Kaldrma i vam dinar els tres per 8 euros! Heu de provar el cevapi, una espècie de salsitxa feta de carn picada de vedella o porc, típica dels Balcans, que se serveix amb un pa pla (lepinja) i una mica d’amanida.

Pivnica Star Grad

Diuen que és la cerveseria artesanal més antiga de Skopje. Està en un dels carrers que puja a la mesquita de Mustafa Pasha i té una terrassa molt agradable. Heu de provar les cerveses de tirador i les patates fregides casolanes, que serveixen amb formatge fos per sobre! a l’hivern aneu-hi igualment que el local per dins és molt gran i autèntic, fet tot de fusta. Hi fan música en directe.

Al centre Skopje

Skopski Merak

És una de les moltes kafanes, les típiques tavernes balcàniques, que hi ha a la zona est del centre de Skopje. Normalment hi ha música en directe i s’hi menja cuina macedònia. Us recomanem molt les pleskavica i les pastrmajlija, una pizza però feta amb seva massa de pa pla. Boníssimes! i per 5 euros… I no oblideu d’agafar sempre una amaida macedònia o grega (fetes amb tomàquet, ceva, a vegades pebrot o formatge feta). Valen 1 euro i poc i la veritat és que la fruita i la verdura a Macedònia és de molt bona qualitat. Si esteu al centre podeu anar-hi amb taxi. Per arribar-hi des de la plaça d’Alexander Square ens van cobrar 1 euro i mig.

Altres kafanes: Makedonska kukja, Dukat.

Per menjar plats de pasta o carn a la brasa al centre de Skopje hi ha diversos restaurants, tres dels quals sobre vaixells pirates a la riba del riu (el del mig és el bo), una mica kitch tot plegat. Però a qualsevol lloc un plat de pasta (que no és amb salsa Solís) és boníssim i no costa més de 4 euros… Per exemple hi ha el Pellister, Bella vista, Carpe Diem, Terrazza.

Hotel Alexander Square

És un hotel de 4 estrelles a preu d’un de 3 a l’Europa més occidental. El millor de tot és la seva ubicació, ja que està just darrere la plaça d’Alexander Square i per tant molt a prop del barri turc. Els llits molt còmodes i l’esmorzar molt molt complet. Trobareu allotjaments més econòmics segur, de fet vam estar mirant uns apartaments que 30 euros la nit, però el nostre vol arribava molt tard a la nit i no ens vam voler arriscar a trobar sorpreses… d’altra banda, el menjar és tan econòmic que no val la pena posar-se a cuinar a casa…

PUNTS A FAVOR DE MACEDÒNIA

Parlen anglès, generalment, no hi ha problemes per comunicar-se. També a la majoria de llocs es pot pagar amb euros (els taxis, restaurants, els peatges), tot i que la seva moneda són els dinars macedonis. Hi ha molts llocs de canvi de moneda (nosaltres vam canviar diners al barri turc). En general els macedonis són agradables i molt simpàtics. La gasolina està al mateix preu que a Catalunya.

NO TOT ÉS BONIC A MACEDÒNIA…

Punt número 1 dels contres de Macedònia: fumen. I fumen molt. I es pot fumar als locals, cosa que és molt desagradable. Punt 2: són bastant marranots i no cuiden el seu entorn i la ciutat. Es veu que fan servir el riu Vardar d’abocador, ja veureu que té un color verdós marronós… També hi ha molta corrupció.

COM ARRIBAR-HI?

La companyia Wizz Air té vol directe des de Barcelona dues vegades a la setmana. A nosaltres els bitllets ens van costar 200 euros pels 2 (en Blai encara no paga seient). Des de l’aeroport no hi ha transport públic fins al centre, s’ha d’agafar un taxi però són molt econòmics. A nosaltres ens van venir a buscar el servei de xòfer de l’hotel i ens van cobrar 20 euros. Però per moure’s per la ciutat un taxi és el més fàcil i barat.

CAL TENIR EN COMPTE QUE…

Cal passaport, ja que no és un país de la Unió Europea ni està dins l’espai Schengen. També us recomanem que agafeu una assegurança mèdica si no en teniu, ja que no hi ha cobertura mèdica de la Unió Europea. Tampoc hi ha dades d’internet als mòbils!

MACEDÒNIA AMB NENS

La veritat és que hi ha força facilitats per anar amb nens. A la majoria de restaurants hi ha trones i l’únic inconvenient és que les voreres més amples les utilitzen per aparcar els cotxes i no per passsar-hi amb els cotxets! Nosaltres vam llogar la cadira del cotxe, valia 6 euros al dia.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “Skopje (Macedònia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *