Islàndia (nord)

Teníem pendent la segona part del viatge a Islàndia, que vam fer amb campervan. Al primer post vam abordar tot el sud de l’illa i en aquesta ocasió farem la volta per la part del nord, sortint de Reikiavik. El millor d’aquesta zona són les fumeroles del llac Myvtn, les dues cascades gegants i els fiords. Ah! I els fars taronges!
  1. Península de Snaefellsnes

La primera zona interessant que trobarem si comencem la ruta en cotxe cap al nord sortint de Reikiavik és la península de Snaefellsnes. La primera excursió facileta és anar fins a la cova de Rauðafeldsgjá (us ho hem indicat al mapa). És a només 2 minuts d’Arnastapi i s’hi arriba caminant des del pàrquing que hi ha habilitat. És una cova estreta en què s’hi pot entrar.

Si fa bon temps, també us recomanem una excursió a peu pels penya-segats que hi ha entre els pobles d’Arnastapi i Hellnar. En aquest recorregut podreu veure un arc de basalt al mar que es diu Gatklettur. El recorregut entre els dos pobles (anar i tornar) es fa en una hora aproximadament.

2. Fars taronges

La imatge més emblemàtica de la península és, però, la muntanya Kirkjufell. Però una altra cosa que no us podeu perdre són els fars taronges que hi ha en aquesta costa. Són taronges perquè a l’hivern, quan està tot nevat, es distingeixin del blanc de la neu. Us recomanem especialment el far Svörtuloft (el trobareu marcat al mapa).

En aquest tram de península fixeu-vos bé en algunes curiositats, com ara que les ovelles sempre van en grups de tres en tres. Els islandesos no són massa oberts de caràcter, ni alegres, però en canvi són uns catxondos amb els senyals de trànsit. En trobareu de tota mena, sobretot en zones on hi ha animals.

3. Foques i la roca del follet

Us recomanem que us desvieu de la carretera principal 1 passat el poble de Laugarbaki i feu tota la volta a la península de Vatnsnes. És un recorregut curtet i que val la pena perquè és el punt on hi ha més platges on podreu veure foques. Us hem assenyalat dos punts on hi ha aquestes platges, ja veureu que trobareu senyals a la carretera que ho indiquen. També hi ha la famosa roca amb dos arcs, que diuen els islandesos que és un troll. La platja on és més fàcil veure foques i de més a prop és la del  Illugastadir Camping (trobareu la indicació a la carretera). Podeu aparcar prop del camping i anar caminant fins la platja. L’altre punt és la platja de Híndisvik i prop de la roca del follet (Hvítserkur) també trobareu un punt d’observació de foques.

Imprescindible si feu aquest recorregut fer una parada al poble de Hofsós. No tant pel poble com per la piscina descoberta infinita que tenen que dóna al fiord. És, com totes, una piscina pública barateta amb aigua calenteta, una experiència brutal!

4. Siglufjordur

Aquest nom tan complicat és el d’un poblet pesquer que es mereix una parada. Nosaltres hi vam dormir, en un càmping al centre del poble al costat de tots els restaurants. És el típic poblet de cases marineres de fusta i de colors. Les muntanyes del voltant estaven nevades, tot i que era finals d’agost. La volta al fiord és una carretera molt espectacular.

Akureyri és la ciutat més gran del nord d’Islàndia. És port de creuers i el principal punt comercial (de botigues i restaurants) d’aquesta zona. Nosaltres hi vam parar i ens vam comprar gorros i guants per abrigar-nos (caríssims, per cert)!

DCIM102GOPRO

5. Godafoss

La primera gran cascada que trobareu al nord d’Islàndia és la de Godafoss, la cascada dels Déus. És molt a prop d’Akureyri i, com en totes, trobareu un aparcament habilitat i hi arribareu fent una lleugera caminada. Alerta en aquestes cascades que no hi ha barreres de protecció (sobretot alerta amb els nens!)

6. Llac de Myvtn

El llac de Myvatn és una altra parada obligatòria, un dels quatre més grans d’Islàndia. Està format en zona vulcanosa i la primera activitat que hi heu de fer són els banys termals naturals. Si voleu seguir el nostre consell, obvieu els banys de la Blue Lagoon i opteu per banyar-vos als banys naturals de Myvatn, menys turístics, més naturals i menys cars! Us recomanem que hi aneu a primera hora per evitar que estigui molt massificat, en funció de l’època de l’any!

Al voltant del llac també podreu fer algunes excursions. Nosaltres vam optar per endinsar-nos al bosc Höfði, que és molt bonic i el camí et porta per la riba del llac. En aquest punt podreu observar els pilars de lava dins l’aigua.  Atenció que a la zona de Myvtn està prohibida l’acampada lliure, així que si aneu amb autocaravana o campervan, haureu de dormir a l’únic camping que hi ha (aneu-hi aviat per agafar bon lloc!).

7. Zona volcànica de Namaskarð

Sense dubte si haguèssim de triar el millor del nord d’islàndia seria aquesta zona volcànica que hi ha prop del llac Myvtn. A Namaskard trobareu fumaroles, piscines de fang, muntanyes de color ocre, riuets d’aigua sulfurosa, basses d’aigua bullint i més altres coses rares dignes d’un altre planeta. És un espai pla per caminar, contemplar aquestes coses estranyes i fer fotografies a dojo. I vigilar on trepitgem, és clar!

IMG_1598
IMG_1569

Molt a prop d’aquesta zona volcànica hi ha el cràter Viti, un cràter que té un llac blau turquesa molt espectacular. Podeu arribar en cotxe fins al parquing i pujar dalt de tot del cràter caminant, és un moment. En aquesta zona trobareu altres punts senyalitzats amb coses estrafolàries volcàniques.

8. Husvik

L’últim punt més al nord d’Islàndia és el poble de Husvik. és un altre dels molts pobles pesquers que hi ha en aquest país. Pareu-hi a fer un cafè i, si fa bon temps i hi ha bona mar, no dubteu a agafar un vaixell per veure balenes. Són sortides programades i hi ha un parell o tres d’empreses que ho fan. Si hi ha bona mar, veureu balenes segur!

9. Cascada Dettifoss i Selfoss

És la cascada més gran d’Europa. La que té més cabal. Us direm les xifres (fa 100 metres d’ample i una caiguda de 45 metres) però res servirà per fer-vos una idea de la seva magnitud si no ho veieu en directe. També té un aparcament habilitat i s’hi arriba fent una curteta caminada. Hi trobareu primer un mirador alçat (val la pena pujar-hi) i depsres us podreu acostar fins als peus del salt d’aigua principal (alertaaaaaa no caigueu!!!).  A un quilòmetre i mig de Dettifoss hi ha l’altra cascada, la Selfoss. És una cascada més ampla i no tant alta, però també és molt impressionant.

IMG_2028
IMG_2092
IMG_2078
Fixeu-vos en la mida de les persones per fer-vos una idea de la magnitud de la cascada…

10. Carretera d’Eglissadir a Höfn

Últim punt imprescindible del nord d’Islàndia: la carretera que uneix Eglissadir amb el sud, Höfn. Si teniu temps la zona dels fiords d’Eglissadir també és molt espectacular, però com que ja n’havíem vist al nord i no teniem més dies, nosaltres vam optar directament per anar cap al sud. I ens hi esperava una sorpresa, que és aquesta carretera de gairebé 200 quilòmetres. Gairebé 3 hores d’espectacle.

IMG_2230

Atureu-vos sempre que us vingui de gust, que val molt la pena.

→ Voleu més Islàndia? exploreu el sud en aquest post

DCIM100GOPRO

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Un pensament sobre “Islàndia (nord)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *