Lofoten I (Noruega)

Hola de nou! ja hem tornat de les vacances i us facilitarem tota la informació que tenim sobre les illes Lofoten, al nord de Noruega, en diversos posts a partir d’aquest. Ho hem dividit en un primer post sobre preparatius i tot seguit desglossarem la ruta que vam fer en tres parts (les tres principals illes de Lofoten).
DCIM102GOPROGOPR2860.JPG
Clipboard01

Per què les Lofoten?

Quan vam decidir que Noruega seria el nostre destí de vacances vam haver de descartar coses per veure. És un país enorme i amb distàncies molt llargues. Finalment vam decidir no visitar tota la zona dels fiords al voltant de Bergen, Alesund i Stavanger, ja que en aquests punts s’han de fer algunes excursions (com el Preikestolen) que requereixen excursions a peu d’hora i mitja. I amb un nen de 2 anys no ens venia de gust fer-les, encara. Així que vam optar per deixar-ho més endavant i buscar algun punt de Noruega que ens permetés instal·lar-nos en una base i des d’allà, amb cotxe, fer-hi fàcilment excursions. I llavors ens van recomanar el paradís de les illes Lofoten.

DCIM102GOPROGOPR2938.JPG
DSC_5267
DCIM103GOPROGOPR3919.JPG

Com arribar-hi?

Hi ha diverses opcions en funció del preu:

1- Vol Barcelona – Oslo – Lofoten (Leknes o Svolvaer)

Podeu volar a Oslo (Vueling i Norwegian tenen vols directes des de Barcelona) i a l’aeroport mateix agafar un vol intern de la companyia Wideroe directament a les illes Lofoten. És una companyia força nova, d’avions petits amb hèlices i poquetes places, però la veritat és que funciona molt bé. Fan vols des de Oslo a Leknes (al centre) i Svolvaer (al nord). Aquesta és l’opció més cara, és clar, però segurament surt més a compte que fer alguns quilòmetres de més en cotxe, que la gasolina és molt cara. Fins i tot podeu endinsar-vos una mica més enllà al nord i tornar, per exemple, des de l’aeroport de Narvik.

2. Vol Barcelona – Oslo – BodØ + lloguer cotxe + ferri

Podeu volar a BodØ, fent escala a Oslo, amb Norwegian. Nosaltres vam optar per aquesta via. A BodØ vam llogar el cotxe  i l’endemà (vam arribar tard al vespre) vam agafar un ferri que ens va dur directament al sud de les Lofoten (Moskenes). El ferri ens va costar 108 euros (2 persones + cotxe petit). El trajecte dura 3 hores i si sou sensibles als marejos, us haureu de prendre alguna cosa… Després d’una setmaneta recorrent les illes, vam conduir fins a Tromso i allà vam deixar el cotxe i vam tornar a Oslo amb Norwegian. Calculeu que el vol Barcelona-Oslo són 3 hores i després el vol Oslo-Bodo o Tromso són una hora i mitja. Norwegian és una companyia que té vols a la majoria de ciutats noruegues i ja veureu que a la seva pàgina web podreu fer la planificació de les escales del vol i triar si voleu més o menys estona d’espera. A l’anada només vam fer una hora i mitja d’escala i va ser més que suficient.

img_4637.jpg
Aquest és el ferri que fa el trajecte Bodo-Moskenes

3. Vol Barcelona – Oslo – Bodo + ferri / Svolvaer – Oslo – Barcelona

Una combinació de les anteriors. Mirat ara amb perspectiva, si haguéssim de tornar i nomas tinguéssim temps per recorrer les illes Lofoten, agafariem un vol fins a Bodo per agafar el ferri allà i plantar-nos a Moskenes. I la tornada, optaríem per agafar un vol Winderoe des de Svolvaer fins a Oslo i allà fer escala a Barcelona. Cal dir que l’aeroport d’Oslo és molt fàcil fer-hi escales perquè la terminal de vols domèstics i internacionals estan juntes i no s’ha de caminar massa.

4. Vol Barcelona – Oslo – Tromso + lloguer de cotxe

Si ho voleu fer encara més econòmic, podeu volar a Tromso (amb escala a Oslo) i anar i tornar a les Lofoten amb el cotxe de lloguer. Hi ha uns 500 quilòmetres de distància, i tenenint en compte que a Noruega la gasolina és cara, vam calcular que ens sortia més a compte pagar la taxa per deixar el cotxe de lloguer en un lloc diferent d’on l’has agafat que fer aquests 500 quilòmetres de més anant i 500 més tornant a Tromso. A banda de les hores de viatge en cotxe que també ens estalviàvem. Cal dir que és un trajecte ‘durillo’ perquè les carreteres són d’un sol carril i alguns trams amb corves… A més no es pot córrer (trams de 60 i 80 quilòmetres per hora) i els noruegs compleixen les normes circulatòries escrupulosament i no superen els límits de velocitat per res del món i et miren molt malament si tu ho fas. Així que paciència a la carretera…

Planificar els allotjaments

Noruega és MOLT car. Caríssim. A grans trets, tot val el doble que a Catalunya: el menjar, l’allotjament, la beguda… Perquè us en feu una idea, dues hamburgueses normals i un nuggets al Burger King ens van costar 32 euros. Per tant, no dubteu a buscar sempre apartaments on pugueu cuinar vosaltres mateixos. En el cas de les illes Lofoten, us recomanem especialment que us allotgeu en un rorbu, que són antigues casetes de pescadors, a la riba del mar, que han acondicionat convertint-les en apartaments. Són els allotjaments típics de la zona. En els propers posts us en recomanarem alguns.

Ara bé, si tornéssim a fer aquest viatge, no ho dubteu que ho fariem amb autocaravana. És una opció que vam descartar d’entrada peruqè no ens vèiem amb un nen de 2 anys que no para quiet 10 dies tancat en una autocaravana, però si no és el vostre cas, aquesta és la millor manera de conèixer les Lofoten. No només perquè és un país preparadíssim per aquest tipus de vacances (hi ha càmpings i aparcaments habilitats per passar la nit, per exemple, davant de platges espectaculars) sinó també perquè us donarà la llibertat de moviment que cal per viatjar en zones com aquestes on varia tant el temps, per exemple, i la temperatura. Que si plou al sud t’envàs uns dies a recórrer la zona del nord i que si fa sol et quedes uns dies més a la zona de platja. Doncs això, aquesta seria ara la nostra primera opció.

Quants dies calen per recórrer les illes Lofoten?

Si voleu visitar exclusivament les illes Lofoten, entre 7 i 10 dies és suficient. També dependrà del tipus d’activitats que hi vulgueu fer, si opteu pels trekkings o l’escalada, potser hi haureu de dedicar més dies. Nosaltres hi vam ser 7 dies sencers i ens va quedar molta cosa per fer i només vam fer un parell de caminades. Penseu que entre una punta i l’altra de les illes principals, hi ha uns 130 quilòmetres però, insistim, no es pot córrer a la carretera i per tant…

Quan és millor anar-hi?

Lofoten és un lloc perfecte per veure les aurores boreals, d’octubre a abril. En aquesta zona, tot i la seva altitud, les temperatures a l’hivern són suaus. És l’anomalia meteorològica més gran del món, ja que les corrents càlides del Golf de Mèxic van a morir a les illes Lofoten, cosa que fa que les temperatures baixin per poc dels 0 graus.  A partir del maig i fins a mitjans de juliol podreu viure el sol de mitjanit i no es fa mai fosc (és clar de nit i matinada) i podreu aprofitar moltíssim el dia. Juliol i agost són els mesos més càlids, la temperatura pot superar els 15 graus. Penseu que és cercle polar àrtic i és més al nord d’Islàndia, per exemple! De totes maneres, us recomanem anar-hi ben entrat el mes de juliol, que trobareu temperatures més agradables que al juny i encara podreu disfrutar del sol de mitjanit.

Lofoten amb nens

Tingueu en compte que si hi aneu de maig a juliol, sempre és clar. El sol cau però no es pon, així que de nit i matinada sempre serà clar. Ho diem perquè si voleu fer aquesta ruta amb un bebè ben petit, assegureu-vos de portar unes cortines opaques perquè els noruegs no els importa dormir sense foscor i en molts llocs no en tenen. A un bebè li pot suposar un gran trastorn del son que sempre sigui de dia. Vaja, als grans també, eh! L’avantatge d’aquest país, a banda de molt kidfriendly, molts parcs i trones, és que el preu dels bolquers és molt barat. Vam comprar un paquet de 50 bolquers per 4 euros. No val la pena que us els emporteu de casa! D’altra banda, Noruega és un país molt molt segur, pots anar tranquil de no anar perdent les coses pel camí o despistar-te, que ningú te les robarà!

Preguntes bàsiques per a un país que NO és dins la Unió Europea:

Cal passaport?

No, tot i que Noruega no és dins la Unió Europea, sí que està dins l’espai Schengen. Per tant amb el DNI en teniu prou.

Cal carnet de conduir internacional?

Tampoc fa falta. El carnet de conduir d’un país europeu també és vàlid a Noruega.

Cal assegurança mèdica?

Tampoc. L’espai Schengen també dóna cobertura sanitària.

Hi ha internet al mòbil?

Sí, com també passa a Islàndia i altres països que no són dins la Comunitat Europea, sí que s’inclou aquest tipus de servei. Per cert, sapigueu que a Noruega ja no hi ha ràdio FM (pel cotxe, per exemple) i que funciona digitalment (DAB).

Cal canviar moneda?

No. Tot i que a Noruega no hi ha euros sinó la corona noruega, en aquest país TOT es paga amb targeta de crèdit. Tot, tot, tot. Fins i tot els típics cotxes per nens que es mouen si els hi poses una moneda… a Noruega funcionen amb contactless 😉 Només us direm que no sabem ni com és la moneda noruega físicament…

Comença a descobrir les Illes Lofoten en els seguents posts!

DCIM103GOPROG0533866.JPG

6 pensaments sobre “Lofoten I (Noruega)

  1. Hola! Mil ganes d’anar a Les Illes Lofoten! Ho tenim pendent tant d’anar-hi a l’estiu com a l’hivern! L’estiu passat vam fer la zona dels fiords de Noruega amb una nena de 2 anys i embarassada i tb va ser una viatge espectacular, mooolt recomanable! Acabo de flipar amb el comentari k els noruegs no van amb ràdio FM!! Ens vam passar 10 dies intentant sintonitzar alguna cosa a la ràdio i no enteniem com mai “enganxavem” res! 😂 Vam pensar k era problema del cotxe!! Misteri resolt!!! 😅 Molt bon post! 😉

    1. Hola Laia! moltes gràcies, intentem sempre posar informació logística que sigui d’utilitat! Noruega ens dóna mil voltes com a país en tot, sobretot tecnològicament! 😉 esperem que pugueu visitar les illes Lofoten en el futur i ens hon expliqueu! Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *