La Cerdanya a l’hivern (II): castell de Llívia, fires de Nadal i parc de Sallagosa

Nou post amb propostes per fer a la Cerdanya!!! Són 4 excursions fàcils per fer en família (amb o sense neu), un parc per anar amb nens genial i tres mercats nadalencs que es fan a la zona durant el pont de la Puríssima (apunteu-vos-ho per l’any que ve!). Us ho deixem tot molt ben indicat, com sempre, al mapa!

Castell de Llívia

Aquesta excursió ja us l’havíem recomanat en un dels primers posts, però és que recentment han trobat noves restes a les excavacions del castell i ens sembla un bon motiu per animar-vos a descobrir-les. Aquesta darrera tardor els arqueòlegs han deixat al descobert dues torres noves -i en total ja en són nou- de la que es creu una de les muralles medievals més llargues de Catalunya. De fet es creu que hi podrien arribar a haver fins a 11 torres i que la muralla podria fer un quilòmetre.

P1220457

A banda de veure la muralla, també podreu trepitjar els fonaments de l’edifici principal del castell. I caminar entre el fossar i les principals torres. Hi ha un mirador i diversos panells informatius.

Per arribar-hi, la millor manera és pujar pel caminat que surt des de darrere l’església de Llívia (ja veureu que hi ha una aprcament). Aquest camí té molta pendent però és ràpid, i no és apte per cotxets ni bicicletes. En canvi, des del camí que va de Llívia a Estavar neix un altre camí més ample, apte per vehicles permesos, però que va rodejant tot el turó. És més llarg però fa menys pendent i sí que podreu pujar-hi amb cotxets de muntanya. Les vistes des de dalt el castell són de les millors de la Cerdanya.

P1220474

De Talló a la Vall d’Ingla

Una de les esglésies més boniques de la Cerdanya és la de Santa Maria de Talló, que és del segle X. La proposta és que la visteu i tot seguit feu una passejada fins a la Vall d’Ingla,  que és a uns 6 quilòmetres (anar i 6 més tornar). El camí és una carretereta asfaltada (on hi passen pocs vehicles) fins que s’endinsa cap a la vall, que llavors és camí de sorra. El recorregut voreja el riu Ingla i fa una lleugera pendent. A mig camí trobareu una àrea de pícnic amb taules i barbacoes a la Font d’Ingla.

P1220545
P1220521
P1220524
P1220522

Camí de Llívia a Ur

Una passejada fàcil des de Llívia és resseguir el camí de Sant Jaume, en el primer tram que uneix l’enclavament amb el poble francès d’Ur. És un camí que no és circular, hi ha 4 quilòmetres entre els nuclis de Llívia i Ur i heu de comptar que caldria fer anada i tornada.

Clipboard01
P1220518
P1220513

En aquest tram passareu per l’hípica de Llívia, tindreu magnífiques vistes a la Cerdanya, vorejareu la falda de la muntanya de l’ermita de Dorres i al Cadí i trobareu un banc fantàstic per descansar.

P1220777

Les fonts de Llívia

Aquesta passejada també es fàcil, amb una lleugera pendent però molt apta per fer amb nens. En total són uns dos quilòmetres d’anada i dos més de tornada. Per començar el recorregut podeu aparcar a l’aparcament darrere l’església de Llívia, caminar pel camí que va a Estavar i aviat trobareu el trencall. Tot el recorregut està senyalitzat.

P1220833

El camí recorre la vall d’Estaüja, un camí diolque uneix Llívia amb Targassona (França). El primer que trobareu, a 700 metres de Llívia molt a l’inici del recorregut, és la font del sofre, una font que com bé indica el nom raja aigua amb propietats hepàtiques i sulfuroses.  En aquest punt hi trobareu taules de pícnic.

La segona font, la del ferro, és a 1,1 quilòmetres d’aquest punt. La particularitat és que hi ha un pont de pedra molt bonic. Veureu que en aquest punt el camí per arribar a la font es fa estret, entremig de pins alpins, i ja forta pujada. La font és a només 5 minuts.

Aquesta passejada no té vistes panoràmiques.

Parc de Sallagosa

Juntament amb el parc de Sant Guillem de Llívia, el de Sallagosa és un dels millors parcs infantils de la Cerdanya. Té un parell d’estanys, connectats entre si per una sèquia, que alimenten dos molins. Als llacs hi ha ànecs i cignes.

DSC_1325
DSC_1279

Però el que també està molt bé d’aquest parc són els jocs infantils. N’hi ha per nens molt petits (un tren, tobogans i gronxadors) però també pensats per nens una mica més grans, com aquest pèndol amb rodes de la foto que als més grans ens encantaaa!

El parc té aparcament i es pot arribar caminant des del centre de Sallagosa. Per trobar-lo, busqueu les indicacions ‘Espace de loisirs’.

Mercats de Nadal pel pont de la Puríssima

Durant el pont de la Puríssima a la zona de la Cerdanya es fan diferents mercats de Nadal, sobretot als pobles francesos. Nosaltres n’hem visitat 3 aquest any i us en fem unes referències per si us hi animeu l’any que ve!

Alp

És un mercat petitet, amb una vintena de paradetes, la majoria artesania, forn i pastisseria i embotits. El que està molt bé és l’oferta pels nens, ja que aquest any hi havia jocs de fusta per jugar al centre de la fira, un taller per fer un tió petit (el taller és gratuït si ensenyes un tiquet de compra en alguna de les parades, per qualsevol import) i animació infantil amb nadales a la tarda.

Sallagosa

Aquest és el mercat de Nadal amb més fama de la zona, també és el més concorregut. La veritat és que el seu punt fort són els productes de menjar artesanals que hi podreu trobar (foies, formatges, etc) i que és bastant gran, però pel nostre gust hi ha massa gent i és massa incòmode per passejar. Hi ha tres carpes però estan separades per la carretera (força transitada aquestes dates ja que és la principal via per accedir a les pistes d’esquí de Font Romeu, per exemple). Tot i això, pels nens fan les visites al Pare Noel i també de Sant Nicolau.

Ossèja

Dels tres, aquest és el que més ens va agradar. Més petit, recollit, menys massificat i amb la millor oferta d’entreteniment pels nens. El nombre de parades és si fa o no fa similar, però la carpa està situada a la plaça de l’Ajuntament i està tallat al pas de vehicles, de manera que és molt còmode. A banda d eproductes i artesania, aquest any hi havia una parada per degustar ostres! Al fons del mercat de Nadal hi havia un espai pensat pels jocs dels nens (jocs de fusta, futbolí, escacs, etc) habilitat amb mantes i  coixins per estar al terra. Molt a favor. També hi havia uns cavallets que funcionaven amb la força d’una bicicleta que els mateixos nens podiem empènyer i la visita del pare Noel, Sant nicolau i espectacles infantils. Fora el recinte, els nens podien fer una passejada gratuïta en poni.

I aprofiteu els boscos i les valls de la Cerdanya per buscar-hi el vostre tió!!

P1220767

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “La Cerdanya a l’hivern (II): castell de Llívia, fires de Nadal i parc de Sallagosa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *