Perigord (I)

Comarca de castells medievals, de cavallers, princeses i prínceps… comarca de coves, pintures rupestres, cromanyons i dinosaures… comarca de nous, foie i canard… El Perigord és a 6 hores en cotxe de Catalunya i és destí ideal si us agrada la prehistòria i l’edat medieval. En aquest primer post us parlem dels 4 principals poblets cuquis a la llera del riu Dordonya amb els seus respectius castells medievals, en un dels quals hi va viure Ricard cor de Lleó.

La Ròca de Gajac (La Roque-Gageac)

La primera parada és al poble la Ròca de Gajac, potser el més bonic de tots. Té la particularitat que és un poble allargat, al peu d’una gran roca i a tocar de la riba del riu Dordonya…

La visita és ràpida: d’una banda hi ha el passeig que dona al riu, amb terrasses i restaurants i també podeu pujar als carrerons interiors, que escalen la roca que dóna nom a aquest poblet.

Passeig en gabara

La millor manera de descobrir-lo, però, és amb una gabara, una embarcació tradicional del riu Dordonya que us portarà a recórrer un tram del riu d’anada i tornada i veure la resta de castells i poblets des d’aquesta perspectiva.

Aquestes embarcacions funcionen d’abril a octubre (a l’octubre només a la tarda) i en trobareu tant a Roca de Gajac com a Bainac. El passeig en gabarra dura uns 55 minuts en una distància de 6,5 quilòmetres. Nosaltres vam agafar les Gabarres Norbert de Roca de Gajac (surten des del moll que hi ha al poble). El viatge costa 10 euros per persona i 8 els nens i t’ofereixen una audioguia en català per 0,50 cèntims. Al juliol i agost ofereixen una guia i llibret específic didàctic pels nens.

Hi ha una altra companyia al costat i està bé perquè planifiquen les sortides amb mitja hora de diferència, així que cada mitja hora tindreu alguna opció per agafar una barca. Normalment al matí fan sortides a les 10:30, 11, 11:30, 12h, 12:30h i després ja a les 14h:30h. Sobretot en temporada alta, reserveu!!! Molt bona experiència!

Bainac (Beynac)

Bainac és al segon lloc del nostre top de pobles cuquis del Perigord. D’una banda hi ha la visita indispensable al castell, que és el castell del segle XII on durant un temps s’hi va establir el rei anglès Ricard Cor de Lleó. Va ser escenari de la Guerra dels Cent Anys.

La visita al castell (no accepten carnet de premsa) val 8 euros, els nens menors de 5 anys no paguen i de 5 a 11 anys paguien 4 euros. És el castell amb millors vistes sobre el riu Dordonya, ja que hi podreu albirar el meandre que fa just als vostres peus. Està obert cada dia de 10 del matí a 18:30h i d’abril a octubre fan visites guiades. També tenen audioguia.

Si aneu amb nens, us recomanem que aparqueu directament a l’aparcament que hi ha al capdamunt del castell, que el visiteu i després baixeu al poble. Si aparqueu el poble, el castell é sa 10 minuts a peu en pujada.

La visita al castell inclou diverses estances, com el menjador, les cuines o l’habitació que Ricard Cor de Lleó tenia en una de les torres.

Ja a la part de baix del poblet de Bainac, tocant al riu, hi trobareu diferents botiguetes i sobretot restaurants i bars amb terrasses.

A Bainac també podeu fer una excursió en gabara, des de Bainac fins al castell de Marquessac. És un tram diferent al que fan les gabares de Roca de Gajac.

Jardins del castell de Marqueyssac

Una altra visita que ens va agradar molt són els jardins del castell de Marqueyssac. Imagineu-vos els típics jardins senyorials plens d’arbustos rodonets perfectament tallats a mà. Està situat a dalt de tot d’uns penya-segats i té un dels miradors més espectaculars del Perigord.

Doncs bé, aquests jardins són una activcitat perfecta per fer amb família ja que hi ha diverses propostes per ells: un laberint d’arbustos, jocs infantils, cabanes, un túnel enreixat sobre els arbres, una via ferrada, l’esquelet d’un dinosaure, …

En total hi ha un quilòmetre de distància des de la mansió inicial fins al mirador. Es pot fer perfectament en cotxet ja que hi ha camins asfaltats i ofereixen la possibilitat de tornar en vehicle elèctric.
Als jardins també hi ha un petit restaurant i saló de té.

Els dijous de juliol i agost la visita es pot fer també de nit, amb els jardins il·luminats. A principis de juny celebren la festa de les marraines, amb composicions vegetals i un espectacle de nit.

L’entrada costa 9,80 euros per persona, els menors de 10 anys no paguen i dels 10 als 17 anys l’entrada val 4,90. No accepten carnet de premsa però sí que es pot fer la visita amb gossos. Hi ha espais per fer pícnic i l’aparcament és gratuït.

Castelnaud

Castelnaud és l’altre gran castell a la riba del riu Dordonya. És imponent i coronat per banderes medievals. Per visitar el poble i el castell, pugeu amb cotxe fins al capdamunt de la roca on descansa, l’aparcament de la part baixa del poble és pels qui s’aventuren a pujar-lo a peu fent pendent. A la part alta hi ha també l’aparcament per autocaravanes i autocars.

El castell de Castelnaud, del segle XII, és el que està més explotat temàticament. A dins, a banda de visitar-lo, els nens i nenes hi poden practicar tir amb arc, posar-se disfresses de cavallers i princeses o veure una demostració de lluita amb espases o de forja. Tot i això són activitats per a nens més grans de 5 anys potser, així que nosaltres ens vam guardar aquesta visita per més endavant.

L’entrada val 10,80 euros, els menors de 10 anys no paguen i els majors de 10 5,40 euros. No admeten carnet de premsa. A l’estiu hi fan espectacles temàtics. Obren cada dia de 10h a 19h però l’horari varia a l’hivern. Es pot fer la visita per lliure o guiada (en castellà) o et poden oferir un llibret informatiu en català.

Doma (Domme)

Finalment el darrer dels pobles cuquis del Perigord és Doma. Potser és el més diferent de tots ja que es troba alçat al capdamunt d’un penya-segat, lluny del riu. És petitó, envoltat de muralles.


Hi ha un carrer principal amb botiguetes i restaurants i un mirador a la vall. Visita ràpida.

A Doma hi ha una particularitat curiosa i és que des de la mateixa plaça central del poble podreu visitar unes coves plenes d’estalactites i estalacmites. S’hi accedeix des de l’oficina de turisme i baixareu a les profunditats amb un ascensor, fins a descobrir 450 metres de galeries subterrànies. La visita guiada dura 45 minuts i no estan permesos els cotxets de bebés ni els animals. L’entrada val 8,60 euros els adults i 6 els nens.

Dinar a una ‘ferme auberge’

No podeu visitar el Perigord sense tastar la seva cuina: el foie. Una bona manera de fer-ho és anant a menjar a les granges, que trobareu a molts llocs amb nom de ‘ferme auberge’. Venen a ser cases de turisme rural on us hi podeu allotjar i també menjar. Nosaltres vam dinar a l’Auberge Le Colombier, en una terrasseta amb sol, tranquil·litat i en una casa envoltada de noguers.

Tenien un menú per 24 euros per persona amb tres plats, i vam compartir-lo entre els 3. Una sopa casolana de primer, amanida amb foie gras de canard micuit, aumonière de formatge, mel i nous del Perigord, magret a la planxa i confit de canard. I les millors maduixes (del seu hortet) que hem tastat mai! Impressionant!

És la millor manera de provar producte local i de proximitat.

A on és el Perigord i quina és la millor època per visitar-lo?

El Perigord és una comparca dins la zona d’Occitània, al nord de Tolosa i a l’est de Bordeus. És al centre de França, perquè ens entenguem. És a unes 6 hores en cotxe de Barcelona.

És una zona de turisme familiar, hi ha moltes activitats que es poden fer amb nens: des de visites a coves, a parcs temàtics dedicats a la prehistòria, parcs d’animals, granges fins a sortides en canoa i bicicleta. Sense dubte, és una comarca ideal per instal·lar-s’hi uns dies i des d’allà fer les diverses visites.

Atenció perquè juliol i agost són els mesos amb més turisme i a moltes activitats veureu que recomanen fer reserva prèvia. Nosaltres evitariem aquests dos mesos (també hi fa molta calor!) i, si podeu, escapeu-vos-hi a la primavera (els camps estan en plena esplendor, tot verds i florits) i a la tardor (amb l’explosió del taronja de fulles caduques). Nosaltres vam estar-hi 5 dies per Setmana Santa i no vam tenir temps de veure-ho tot!

Altres activitats

Vol en globus sobre el riu Dordonya: al matí i al vespre podeu contractar un vol en globus que s’aixeca des de la Roca de Gajac i veure la panoràmica del Perigord des de l’aire. Els vols valen a partir de 200 euros per persona.

Excursió en canoa pel riu Dordonya: pràctica molt estesa. Trobareu mooolts llocs on llogar un caiac i fer un tram del riu tranquil per lliure en canoa.

-Visita al poblet de Limuèlh: és un altre dels pobles al registre dels més bonics de France. És el més petit de tots

-Visita als jardins panoràmics de Limuèlh: Són uns jardins situats al capdamunt del poble de Limuèlh pensats per visitar amb nens. Tenen diferents centres d’interpretació, camins per anar descalós, jardí d’insectes, jocs gegants, tallers i activitats,

Parc temàtic de l’any 1900: Prop de Limuèlh hi ha un parc temàtic on podreu viure com si fòssiu a l’any 1900. és un petit poblat amb artesans que fan forja, pa… amb animals com oques, vens, paons reials, cabres, porcs, o vaques… també hi ha un petit estany amb barques. I el més inetressant de tot: atraccions com si fos una fira de principis de segle XX, amb una nòria de fusta, un caroussel, cadiretes i espectacles de malabars. També us podreu fer fotografies amb vestits de l’època. L’entrada val 14,50 els adults i 10 euros els nens. Menors de 4 anys gratuït.

Coves de Proumeyssac: està considerada la catedral de cristall. És una cova que es visita per unes passarel·les i que té la particularitat que té piscines d’aigua tuquesa. A més, la visita inclou l’entrada a un ecoparc amb múltiples activitats per a nens i nenes com ara jocs infantils de fusta, zona s’escalada en roques naturals per a nens petits, zona de pícnic.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *