Perigord (II)

Sarlat és la ciutat francesa que conserva més edificis medievals. En aquest segon post sobre el Perigord us en parlem i també de Rocamador i de les coves amb les pintures rupestres més importants del país veí: Lascaux.

Sarlat

Imagineu-vos un petit nucli encantador ple de cases de teules i bigues de fusta. A Sarlat és on els francesos han millor conservat més construccions d’origen medieval: cases, esglésies, muralles, torres…

És un poblet (el més gran de la zona) molt agradable per passejar-hi i passar-hi un matí. I perdre-us pels carrerons empedrats. Us recomanem per exemple els carrers Jean Jaques Rousseau, rue de la Charité, Coté de Toulouse, rue de la Boétie, rue du Siège i la rue du Consuls.

Un dels punts més destacats és la plaça de la Liberté, la principal plaça, on hi ha el mercat de Santa Maria, que té la particularitat que està situat dins una església. La va reformar Jean Nouvel amb una porta espetacular i un mirador al campanar (si voleu pujar reserveu perquè pugen poques persones a la vegada). El mercat només està obert al matí i hi venen productes del Perigord com formatges, foie o nous. Però és un mercadet petitet, potser enfocat més als turistes.

Els dissabtes sí que s’hi celebra un mercat autèntic a la plaça de la Liberté, on hi podreu trobar també productes del Perigord.

Una de les places més boniques és just darrere l’església de Santa Maria i és on antigament s’hi posaven les parades d’oques al mercat. La plaça es diu justament plaça del Mercat de les Tres Oques.

Sarlat té una gran abadia benedictina del segle XIII que és preciosa i inclou l’anomenada llanterna dels Morts, una construcció ovalada medievakl al costat del cementiri.

A la plaça de l’abadia benedictina fixeu-vos en les dues casetes que hi ha just al davant, la maison Boétie.

Hi ha una visita que es pot fer que és a la casa Gisson, l’única casa medieval que es pot visitar de Sarlat. Es poden visitar totes les estances, els salons, els dormitoris, la cuina i fins i tot les golfes.

Dinar: galettes bretones amb canard

Us recomanem per parar a dinar la creperia Lou Dotze on hi fan galettes bretones molt bona, just davant de l’església benedictina. Nosaltres vam provar les dues galettes amb confit de canard i amb foie i estaven boníssimes, acompanyades de sidra. També hi fan truites (omelettes).

Les coves de Lascaux

Una visita obligada a la zona us agradi la història o no són les coves de Lascaux. Són l’equivalent a les pintures rupestres d’Altimira: les pintures rupestres més importants de França. Com ja va passar també amb les de Cantàbria, les coves originals es van tancar al públic fa anys per evitar-ne la degradació. El que van inaugurar l’any 2016 a Lascaux és una rèplica exacta de la cova, tant exacta que hi ha la mateixa llum i temperatura que a la cova original.

A Lascaux hi ha la que s’anomena la capella Sixtina de l’art rupestre, un túnel ple de pintures (més de 2.000) que representen vaques, cavalls, bisons i cabres salvatges.

La visita és guiada, en castellà en fan una a les 12 del migdia. Però reserveu amb temps si hi aneu en temporada alta… El preu de l’entrada són 20 euros els adults (gratuït amb carnet de premsa) i els nens no paguen fins als 13 anys.

La veritat és que pels nens no es fa gens pesat. El primer que fas a la visita guiada és entrar a la cova, que és el més espectacular, i aquesta visita és aproximadament de mitja hora. La segona part és una visita per lliure, en una sala molt interactiva amb les representacions de les pintures. L’avantatge si aneu amb nens molt petits és que aquesta part te la pots saltar. Però si ja teniu nens més grans és una visita que també es pot fer perfectament, perquè t’ofereixen una tauleta electrònica i els nens tenen un aplicatiu específic per ells amb dibuixos animats que els hi va explicant tot plegat.

Les coves de Lascaux estan situades al municipi de Montinhac, que també és molt bonic per passejar. Hi ha oferta de restaurants, tot i que al recinte de les coves també hi ha un petit restaurant.

De camí, podreu veure l’impressionant castell de Losse

Les Eisiás de Taiac

Aquest és l’atre principal punt neuràlgic relacionat amb la prehistòria a la zona del Perigord. D’entrada perquè hi ha el museu Nacional de la Prehistòria i l’important abric cromanyó. El poble de Les Eisiás és molt bonic, escolpides les cases adaptant-se a la roca que fa d’abric, que tants anys enrere va servir de refugi dels primers homes de la humanitat.

Granja d’oques de Turnac

No podeu marxar del Perigord sense endur-vos, si us agrada, una miqueta de foie d’oca. Tant a Sarlat com a la resta de poblets trobareu moltes botiguetes de productors, però amb preus per a turistes. Nosaltres ens vam acostar fins al poblet de Turnac a veure una granja d’oques, que a això als nens sempre els agrada. És la ferme de Turnac, que ofereixen també visites guiades, tastos i botigueta per comprar (també hi ha camp per acampar autocaravana).

Si no voleu fer la visita guiada i compreu alguna cosa a la botigueta iguakment us deixaran visitar les oques (tant les petites com les grans) que viuen en espais molt amplis en semi-llibertat. No és la típica granja d0animals tancat en estables continuament menjant…

Rocamador

Ja deixant la zona del Perigord, de tornada a Catalunya, una de les parades que podeu fer és a Rocamador, un espectacular poble esculpit en un penya-segat de 120 metres d’alçada i que té un santuari que li dona un rollo molt místic.

El cas és que el santuari té una verge negra i entre això i la ubicació us recordarà molt a Montserrat.

Rocamador és lloc de peregrinatge, forma part del camí de Sant Jaume, i la prova final d’aquest peregrinatge consistia a pujar de genolls l’escala de 216 graons fins al santuari.

Per visitar el poble teniu dues opcions: aparcar a la part de dalt (on hi ha un castell medieval) i baixar fins al poble amb un ascensor de pagament o aparcar a la part de baix i pujar a peu o un trenet que no és un camí massa difícil. Nosaltres vam aparcar a baix i vam pujar fins al santuari caminant (no vam pujar al castell).

A Rocamador hi ha moltes botigues i restaurants, és molt turístic.

Per cert, la millor panoràmica de Rocamador és des de la carretera que va a Coson.

Allotjament al Perigord

Si busqueu allotjament nosaltres us recomanem els apartaments on vam estar a Les Eisiás. Molt baratets (4 nits 200 euros per Setmana Santa) i ideals per anar-hi amb nens: piscina exterior, gimnàs, zona de jocs i recinte tancat perquè ells poguessin anar en bicicleta tranquil·lament. Ara bé, si realment voleu visitar sobretot els pobles al voltant de la Dordonya, us recomanaríem que busquèssiu un allotjament en un d’aquests pobles. No és que el Clos de Rocher estigui lluny d’aquesta zona (està a 20 minutets en cotxe) però al cap dels dies s’ens feia pesat anar i tornar sempre.

Altres activitats

Maison Forte de Reignac: és una casa medieval que es pot visitar i que té la particularitat que està esculpida i perfectament adaptada al penya-segat. és a mig camí de les Eyzies i Montignac.

Parc du Thot: parc amb una representació d’animals de la prehistòria, com ara bisons, cavalls, llops, cabres, … Té un epsai museogràfic amb projeccions 3D i realitat augmentada.

La Roque Saint-Christophe: abric de roca en què s’hi ha recreat la vida dels homes de cromanyó. és la més gran i dels més antics llocs rupestres del món. S’hi ha recreat escenes prehistòriques, medievals.

Coves del Roc de Cazzelle: molt similar a l’anterior. Un abric on han recreat escenes prehistòriques i medievals.

Coves de Maxange: coves on podreu veure l’extracció de minerals precisos.

Coves de Cougnac: és una de les poques coves que podreu veure pintures rupestres originals amb figures humanes. A més d¡un gran ventall d’estalactites i estalacmites.

-Castell de Commarque: Un altre dels molts castells medievals…

Jardins d’Eyrignac: es venen com els jardins més bonics del Perigord. Estan situats en una mansió històrica i fan activitats familiars i esdeveniments especials.

Parc de la prehistòria: és un parc temàtic en què hi ha representacions d’escenes de la prehistòria amb figures. Vas passejant i vas trobant escenes diferets, com un combat d’homes cromanyons amb mamuts, una homes pintant a les coves, preparant menjar, etc. És divulgatiu però segurament per a famílies amb nens i nenes que ja interpretin aquesta part de la història.

Castell de Puymartin: és un dels mooolts castells que trobareu en aquesta zona, situat entre Sarlat i Les Eyzies. Es pot visitar per dins i t’expliquen la seva història, des del segle XIII al XX.

Le Conquil: és un parc d’aventura i tirolines però enfocada a la prehistòria. A més de trepar pels arbres, podreu aprendre afer foc com ho feien els homes de cromanyó o fer tir amb arc.

Reserva zoològica de Calviac: és un zoo sobretot amb espècies de micos especials, algun linz, mussols, …

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *