La Cerdanya a l’estiu (IV): esterregalls d’All, la Guingueta d’Ix, el tren groc i el Puigmal

Hem preparat una nova entrada amb propostes per fer a la Cerdanya, en aquest cas a l’estiu. Dos miradors espectaculars, unes muntanyes diferents, una estació d’esquí abandonada i la mítica ruta del Tren Groc de la Cerdanya i el Conflent.

Esterregalls d’All

Per trencar una mica amb els boscos alpins de les muntanyes de la cerdanya, us proposem visitar el conjunt de badlands més impressionants del Pirineu. Són els Esterregalls d’All, una formació rocosa formada per còdols per l’erosió de l’aigua.

És un itinerari fàcil per fer a peu, que està recentment acondicionat amb graons per facilitar les pujades, i que està senyalitzat amb marques de color groc. Té tres miradors panoràmics, el més espectacular és el que se situa a l’altre costat d’on comença el camí, és el que està més allunyat.

És una excursió fàcil per fer amb nens (o almenys un trosset fins al primer mirador) però alerta que el terreny pot ser relliscós si ha plogut. Encara que té algunes tanques de protecció de fusta, una vegada pugeu als miradors heu de tenir cura amb els petits que no caiguin i sobretot que no sobrepassin el límit de les tanques. El recorregut es pot completar amb una hora a peu. No es pot fer amb cotxet, haureu de portat motxilla portanadons.

S’hi arriba des de la carretera entre Puigcerdà i la Seu, pel trencar en direcció al cementiri d’All. Quan hàgiu passat el cementiri veureu que hi ha un aparcament per deixar el cotxe i el camí que comença. Al principi de tot veureu que hi ha una àrea de pícnic.

Mirador de la Guingueta d’Ix

Un dels millors miradors de la Cerdanya és el del Pla de Dalt a la Guingueta d’Ix. Hi arribareu per la carretera C-1 entre Bourg Madame i Sallagosa, en un trencar direcció a Càldegues (RN 116).

Hi ha vistes de 360º de l’altiplà de la Cerdanya i tots els seus pics, des del Carlit, al Puigmal, la Tossa d’Alp i el Cadí al fons. Hi ha una bonica panoràmica especialment de Puigcerdà, predominat pel campanar de Santa Maria.

Si hi aneu especialment a l’estiu, trobareu els camps engroguits, pel blat assecat. És un molt bon lloc per veure una posta de sol.

El Tren Groc des de Montlluís a Vilafranca del Conflent

Una de les excursions més tradicionals a la Cerdanya és el Tren Groc que uneix la Tor de Querol amb Vilafranca del Conflent. és un trenet turístic, a l’estiu amb vagons sense sostre, que recorre els petits pobles de la Cerdanya i el Conflent, passant per ponts de principis de segle XX i estacions cuquis.

El problema és que el trajecte des de la Tor de Querol fins a Vilafranca dura ni més ni menys que 3 hores d’anada i 3 de tornada i pot arribar a ser pesat amb nens. Per tant el que us recomanem nosaltres és que aneu en cotxe fins a l’estació de Montlluís-La Cabanassa i que l’agafeu allà, ja que el trajecte fins a Vilafranca és llavors de poc més d’una hora. Podeu fer el mateix a l’estació anteior, la de Font Romeu, pe`ro no hi ha tant aparcament disponible pels cotxes. Us estalviareu tot el trajecte de la Cerdanya, però en realitat les vies van en paral·lel a la carretera així que el paisatge és el mateix. En tren es triga dues hores i en cotxe 25 minuts. I agafant el tren a Montlluís també serà més econòmic: fer-ho a La Tor de Querol costa 44 euros per persona i des de Montlluís, 22.

Coses importants: els trens tenen capacitat limitada i no es poden comprar els bitllets online. Per tant, heu de ser a l’estació almenys tres quarts d’hora abans que passi el tren per assegurar-vos seient peruqè clar, els combois comencen a omplir-se a les estacions anteriors. Nosaltres evitaríem el mes d’agost per fer aquesta excursió, és possible que hi aneu més d’un dia i no trobeu bitllets.

L’altre apunt a tenir en compte és que el preu dels bitllets no és barat (segurament surt més a compte anar fins a Vilafranca del Conflent en cotxe). Des de Montlluís el viatge d’anada i tornada els adults costa gairebé 22 euros (els nens paguen a partir dels 4 anys). És una experiència per fer una vegada i ja està.

La veritat és que el recorregut és xulo, ja que passa per molts túnels (el costum és que els nens i nenes cridin al pas dels túnels, ja que en el vagó sense sostre queden completament a les fosques).

Hi ha dos viaductes importants durant el trajecte: el primer que trobareu és pont Gisclard, un pont metàl·lic espectacular a l’estil ruta 66 d’Estats Units. Hi ha un mirador a la carretera per parar a veure’l, us l’hem assenyalat al mapa.

L’altre és el viaducte de Fontpedrosa, passat aquest poble, un pont de pedra també espectacular.

Una vegada arribeu a Vilafranca del Conflent haureu d’anar caminant 10 minuts fins al poble, en un caminet sense asfaltar paral·lel a les vies. Vilafranca del Conflent és un poble emmurallat, un dels més bonics de França, ple de botiguetes i restaurants. Té un castell, Fort Libéria, obra del famós enginyer francés Vauban que es pot visitar. La particularitat d’aquest castell és que la baixada la podeu fer per un túnel subterrani que uneix la fortificació i el nucli de Vilafranca amb 734 esglaons. Amb el bitllet del tren teniu transfer gratuït amb autobús al capdamunt del castell, des de l’estació de Vilafranca. Hi ha altres descomptes inclosos, per exemple a les coves de Canalettes situades als afores de Vilafranca o als banys de Saint Thomas.

Val, doncs, la pena? Si realment us fa molta gràcia viatjar en un tren cuqui és una experiència per fer una vegada. Heu de tenir en compte molt bé els horaris del tren peruqè hi ha poca freqüència i els trajectes són llargs. Els vagons coberts no tenen aire condicionat i són vellets, retros, que té la seva gràcia, però no són còmodes. Si realment el que us fa gràcia és anar a Vilafranca del Conflent, aneu-hi en cotxe.

Els horaris del tren varien en funció de la temporada. Consulteu-los aquí.

L’estació d’esquí abandonada del Puigmal

El Prípiat català és l’antiga estació d’esquí de Puigmal. Com va passar arran de la catàstrofe de Txernòbil, sembla 6 anys més tard del seu tancament que aquestes instal·lacions fossin abandonades precipitadament. Segurament van tancar temporada el 2013 pensant que obririen l’hivern seguent, i no ho van fer.

Per això si hi aneu veureu la caseta de venda de forfets, la cafeteria o l’escola d’esquí encara amb tots els objectes que hi tenien. Plats, gots, paelles, sofàs, fotografies dels esquiadors, mapes de les pistes, taules i cadires són encara al seu lloc, víctimes del pillatge de qui entra a les instal·lacions (malgrat els cartells de perill).

Als exteriors, la pista principal és ocupada per les vaques i els remuntadors, sense desmuntar, es gronxen amb el vent. Una pena tot plegat, però un decorat de pel·lícula de terror si hi voleu anar!

Després de visitar les pistes podeu continuar la carretera en direcció muntanya i arribareu a l’aparcament del camí per començar a pujar al Puigmal. És una ascensió molt típica de l’estiu a una de les muntanyes més emblemàtiques del Pirineu. És relativament fàcil, es pot fer amb nens i nenes grans (10 anys per exemple). Són uns 8-9 quilòmetres, amb un desnivell de 800 metres. Es triga una mica més de 5 hores, 2 i mitja de pujada i 2 i mitja de baixada i el recorregut és circular.

Ara bé, si no esteu preparats per tanta aventura, aquesta zona és molt bonica per anar-hi a fer una petita excursió (un tram del recorregut que puja al Puigmal) i un pícnic.

Per cert que la carretera per arribar fins a l’estació d’esquí, des de Santa Llocaia, és fantàstica i té unes vistes de tot l’altiplà de la Cerdanya. Us en parlem en aquest post.

Parc d’activitats de Prullans

Pla d’activitats en família. A Prullans, però no al poble, a tocar de la carretera entre Puigcerdà i la Seu, hi ha un parc d’activitats per famílies, propietat del Cerdamnya Ecoresort. És un parc-granja on podreu fer jocs en família (karts, llits elàstics, camí sensorial, laberint, …) i visitar uns quants animals de granja (hi ha cabres, porc vietnamita, un burro, gallines, ànecs). Al costat hi ha l’hípica i els nens poden fer un tomb a cavall o poni per 8 euros.

Es pot entrar en horari de tarda o de matí, però no a les dues franges (s’ha de pagar el doble). L’entrada val 5,90 cada membre de la família, però fan packs combinats amb restaurant i piscina que poden sortir més a compte.

La veritat és que ho vam trobar una mica car pel que era, ja que hi ha activitats que ens han agradat molt més per fer a la Cerdanya (com la visita a la granja Rialet o les activitats d’estiu a la Molina). Per exemple a l’entrada et diuen que tenen un ‘xiquipark’ i en realitat és una caseta de fusta amb tres jocs per nadons…

I per menjar et recomanem…

Cal Rita Porta (Llívia)

A Llívia teniu molta oferta de restaurants, però Cal Rita Porta és un clàssic que fa molt temps que funciona. És al centre del poble i ofereixen un menú de 19,90 euros per persona que està super super bé. Inclou carn a la llosa i a la brasa i té sis plats per triar de primer i sis de segon. A més a l’hivern un podeu refugiar a dins l’antiga pallissa, un edifici alt de biges de fusta molt acollidor. Per a l’estiu, hi ha una petita terrassa tranquila

Preu: menú 19,90

Forn Sant Pierre (Puigcerdà)

Per últim, no us recomanarem un restaurant sinó el forn on fan el millor pa de la Cerdanya. És el forn Saint Pierre situat a Puigcerdà (no al centre, sinó al barri de l’estació, el trobareiu marcat al mapa que hi ha al principi del post). Fan uns pans densos i gegants amb varietats com l’espelta o el sègol. I unes coques i pans de pessic per llepar-se’n els dits. Però de veritat que el millor és el pa.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “La Cerdanya a l’estiu (IV): esterregalls d’All, la Guingueta d’Ix, el tren groc i el Puigmal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *