Bali (Ubud) I

Bali és l’única illa d’Indonèsia amb la majoria de la població budista i no musulmana. S’hi respira molta felicitat, slowlife, olor d’encens i flors de colors. Ioga, terrasses d’arròs, massatges barats, cascades, temples, molts temples i gronxadors és el que es pot fer al nucli cultural de l’illa: Ubud.

Ubud: centre

El centre d’Ubud són dos carrers principals plens de botiguetes, restaurants i un mercat d’artesania a les tardes. Si podeu allotjeu-vos en algun hotel al voltant del carrer del Monkey Forest que pugueu anar caminant al centre així us estalviareu taxis, cotxes o motos. Del Monkey Forest al centre hi ha uns 15-20 minuts caminant però aquesta zona està plena d’hotels, una mica allunyats del bullici, però que amb 10 minuts caminant us plantareu al centre. És el més pràctic.

Al centre d’ubud hi ha dos principals punts d’interès: el palau i el temple Saraswati. Els dos d’entrada gratuïta i que es visiten en un plis plas.

El que té de guai el temple Saraswati és que hi ha el Cafè Lotus, on podreu prendre alguna cosa o sopar amb vistes al jardí i el temple. Molt bonic! tot i que no és el lloc més econòmic on menjar… aneu-hi abans de les 6 de la tarda que a partir de les 7 reserven les taules per veure l’espectacle de dansa balinesa que hi fan a la nit.

Ubud: Champuhan Ridge Walk

Una altra activitat sense haver d’agafar transport al centre d’Ubud és el Campuhan Ridge Walk. És un camí assenyalat que neix a 10 minuts del centre d’Ubud i va recorrent algunes terrasses d’arròs, selva i hi trobareu hotels , cafès i restaurants. El recorregut sencer són uns quants quilòmetres, circular, però podeu fer-ne amb nens un trosset i tornar. Un dels restaurants més coneguts en aquesta zona és el Sari Organik, a 20 minuts a peu de l’inici del recorregut. També trobareu que s’anuncien molts restaurants on podreu menjar i banyar-vos a la seva infinity pool que dóna als camps d’arròs. Al mapa us n’hem deixat un de senyalitzat.

A l’inici del recorregut hi ha el temple Pura Gunung Lebah (nosaltres el vam trobar tancat) i de camí al centre d’Ubud hi ha el també temple visitable Pura Dalem Ubud, molt bonic també.

Ubud: Monkey Forest

Per una altra activitat a prop del centre d’Ubud per la qual no necessitareu transport és per anar al Monkey Forest. Un conjunt de temples habitats per una colònia de monos graciosos. L’entrada val 5 euros.

És un petit recorregut circular que es pot visitar en una hora perfectament. La gràcia és quan els cuidadors els donen menjar. Alerta que són una mica lladres aquests micos! Quan ho fan, veureu els guardes tirar-los pedres amb tira-xines…

Danses balineses a Ubud

A la nit no us podeu perdre un espectacle de danses balineses. Almenys un, encara que sigui una estona, perquè s’ha de dir que encara que és peculiar, acostumen a durar més d’una hora i es pot arribar a fer una mica pesadet… Nosaltres vam anar-hi les tres nits a petició d’en Blai que estava meravellat per la música. La primera nit vam pagar l’entrada sencera (les entrades es compren una estona abans a les portes del mateix temple o palau) però les seguents nits, que ja sabíem de què anava la cosa, hi anàvem amb l’espectacle ja començat (per veure els darrers 20-30 minuts) i així regatejàvem una mica el preu d el’entrada. Veureu que molta gent marxa a mig espectacle (realment alguns són una mica monòtons) així que encara que s’ompli al principi sempre hi ha algun foradet al final. Us expliquem detalladament els que vam veure nosaltres:

Espactecle del Palau d’Ubud: aquest és el primer que vam veure i el que menys ens va agradar. Tenen temàtiques diferents en funció del dia de la setmana (per exemple els dissabtes hi ha un especial mix de tots ells) però en general ens va semblar una mica avorridot. És un bon lloc per veure bla legong dance. Ara bé, la posada en escena, el palau tot il·luminat, la indumentària i maquillatge i tot plegat molt xulo. Val la pena pagar els 6 eurets que costa només per veure-ho una estona (aquest dura 90 minuts i es fa llarg). Aquests espectacles comencen tots a les 19:30h.

Espectacle del temple Saraswati: aquest ens va agradar més ja que era una paròdia/història cantada que tenia una mica més de gràcia. A banda que el temple és preciós il·luminat de nit. L’aforament és més limitat però tot i així nosaltres vam entrar-hi amb l’espectacle començat ja. Teniu l’opció d eveure’l (encara que una mica de lluny) mentre sopeu al Lotus Cafè.

Espectacle al Balai Banjar Ubud Kelod: aquest és l’únic espectacle a cobert. És a dins un teatre que sembla un temple. Aquest espectacle ens va semblar més amè, incorpora moltes màscares i personatges. L’entrada és més econòmica, uns 5 euros més o menys. Molt millor aquest que el del Palau. Quan va acabar l’espectacle van deixar que el Blai toqués una mica els instruments, molt amables!

Ubud: massatges per 3 euros

Per un altre motiu Ubud és un paradís: per massatges de mitja horeta per 3 euros. Trobareu mooolts locals que n’ofereixen. Proveu el massatge balinès (tot el cos) i el massatge de peus.

I per menjar et recomanem…

Arimas Warung (Ubud)

Us recomanem un lloc per menjar bo i barat al centre d’Ubud: l’Arimas Warung. És un lloc tradicional (els warungs són restaurants tradicionals) situat just al centre on podreu menjar sense luxes però a molt bon preu. Els plats d’arròs, de nasi goreng (que és el plat tradicional indonesi) costen 1,5-2 euros. Us recomanem especialment també el chiken satay amb peanut sauce, el gado-gado i el filet de tonyina a la planxa (als vespres normalment no els en queda…).

Preu: plats per 1,5-2 euros

No és un lloc amb decoració romàntica com trobareu a altres locals de la zona, però si voleu menjar econòmic i bé, aquest és un dels més tradicionals i poc turístics. Fan plats de pasta com espaguetis molt bons també.

Piscina infinita sobre els camps d’arròs al centre d’Ubud

Pel que fa a l’allotjament, com ja us comentàvem abans el més còmode és allotjar-vos a alguna zona prop del centre, que us permeti anar caminant sense haver d’agafar transports (cotxe, taxi o moto) per anar a sopar al vespre, per exemple. A la carretera que va del centre al Monkey Forest trobareu molts hotelets que s’allunyen una mica del rebombori del carrer principal però que estan ben situats.

Nosaltres vam estar al Cendana Resort, un hotelet molt correcte que ens permetia estar a 5 minuts caminant del Palau i el temple d’Ubud i a 10 minuts del Monkey Forest. Té dues piscines, una de les quals infinites amb vistes a camps d’arròs. Per cert, la temperatura al mes de juny no era especialment càlida (28-30 graus màxim) i l’aigua de la piscina, fresqueta!

L’esmorzar era boníssim (no és buffet, són plats per escollir) i vam dinar un dia a la piscina i molt correcte (13 euros 3 plats i begudes). El personal molt molt molt amable. No és dels més econòmics però la veritat és que vam quedar molt contents. L’habitació tenia dos llits dobles i era molt correcte. Hi ha també un spa on us podreu fer un massatge d’una hora per 15 euros. És més car que els locals del carrer però també és més luxós.

Transport a Ubud

Per arribar a Ubud (és a una hora de cotxe de l’aeroport de Denpasar o hora i mitja si hi ha molt trànsit) vam contractar el serve de transfer amb l’hotel per 24 euros. Potser agafant un taxi al mateix aeroport obtindríeu una tarifa més econòmica, però penseu que costarà més o menys això.

A Ubud el més comú és llogar una moto per veure els voltants per uns 4 euros al dia. És una opció (alerta que vam veure uns quants accidents), però, que no és per a les famílies (no condueixen especialment calmats ni amb ordre…). Si hi aneu en família, descarteu també llogar cotxe perquè pel mateix preu podeu llogar un taxi driver per vosaltres que us porti durant el dia on li digueu i fent les parades que vulgueu. Nosaltres per una jornada de 9 del matí a 3-4 de la tarda pagàvem 25 euros, la jornada sencera (fins les 5-6) costa uns 30. I sense preocupacions de saber com arribar als llocs, mirar mapes i fer gasolina. I vehicles amb aire condicionat, és clar. De fet, llogar cotxes a Ubud no en vam veure, creiem que s’ha de llogar el cotxe directament a l’aeroport de Denpasar.

Penseu que les carreteres a Ubud són totes secundàries, no hi ha autovies, són estretes, amb corves i algunes en mal estat. Arribar a un lloc que pot semblar proper no és ràpid de vegades i hi ha molt trànsit. I els cotxes tenen el volant a la dreta i es condueix per l’altre costat, així que…

El nostre conductor que ens va acompanyar durant dos dies és en Nyo Rahman (amb qui podeu contactar per whatsup al número +6281237307383). Un senyor adorable, pacient, atent i disposat al que fos. Dels que li pots fer moltes preguntes però no t’atabala ni et vol vendre motos… un 10!

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Un pensament sobre “Bali (Ubud) I

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *