Bali (Ubud) II

Aquest segon post (podeu veure el primer aquí) Ubud el dediquem a explicar-vos quines activitats podeu fer al voltant: visites de temples, terraces d’arròs i cascades.

Com preparar les excursions als afores d’Ubud

Ubud és un molt bon lloc per allotjar-se, per establir-hi un camp base, per veure camps d’arròs, els temples més importants i cascades. Compteu fer-hi almenys 3 o 4 nits (si voleu veure el més bàsic) però paga la pena allargar l’estada si podeu més dies per arribar, per exemple, en una excursió al volcà Batur.

Per visitar els afores podeu fer-ho llogant una moto per menys de 5 euros al dia. Però si viatgeu en família, la millor opció és que pacteu amb un taxi el preu per fer excursions de mig dia o un dia sencer, com us convingui. En el primer post sobre Ubud ja us vam explicar la nostra experiència amb el nostre taxi driver.

Nosaltres us explicarem les excursions de mig dia (de 9h a 15h) que vam fer dos dies. L’altra opció és fer excursions de tot el dia, que duren fins les 6 de la tarda. El primer dia ens va donar temps de fer terraces d’arròs i dos temples al nord d’Ubud i el segon un temple i dues cascades a l’est d’Ubud.

Dia 1: Terraces d’arròs de Tegallalang

Estan a mitja horeta al nord del centre d’Ubud. Convé arribar-hi aviat per evitar tooots els grups organitzats que les visiten. A nosaltres el nostre taxi ens va deixar a un aparcament on es va esperar mentre vam fer la visita.

Hi ha des de trekkings, a visites guiades amb tastos, però nosaltres vam fer-ho pel nostre compte. No hi ha una entrada principal, no us atabaleu. Ja veureu que des de la carretera hi ha molts cafès i restaurants que tenen entrada i vistes ales terraces. Baixeu les escales i investigueu pels caminets que es van obrint entre camps d’arròs. La idea era explorar i perdre’s una mica, fer una caminada al nostre ritme i en total hi vam estar una hora i mitja.

En algunes terraces els camperols et fan deixar la voluntat i t’expliquen com funciona el conreu. Si no és per això, la de les terraces és una visita gratuïta. Com a molt haureu de pagar per l’aparcament del taxi pe`ro no hi ha cap taxa oficial que s’hagi de pagar per veure-les. I quan necessiteu una pausa, feu-la en algun dels bars amb vistes a les terraces…

Per cert, ja veureu que està ple de gronxadors i nius gegants per fer-se fotos. La veritat és que és xulo i la majoria només valen 3 euros. Dit això, hi ha una espècie de parc temàtic que es diu Bali Swing (també situat als afores d’Ubud, gairebé a tres quarts d’hora en cotxe) ple de gronxadors d’aquests diferents. NO hi aneu. L’entrada costa gairebé 30 euros per persona i els nens i nenes no poden pujar a tots els gronxadors. Val mooolt més la pena que aprofiteu els gronxadors de les terraces de Tegallalang.

Dia 1: Temple Gunung Kawi

Segona parada: és a només 15 minuts en cotxe de les terraces d’arròs. Aquest és un dels temples imprescindibles a Bali. És petitet, l’entrada val menys d’un euro i els nens no paguen.

Es visita ràpid i té unes piscines on els balinesos s’hi banyen per rentar-se. Són piscines separades dones i homes i acostumen a fer-ho despullats. Alerta perquè heu de seguir el rierol i les escales que us portaran a la joia d’aquest temple: unes tombes esculpides a la roca.

Dia 1: Temple Pura Tirta Empul

Tercera parada del dia: res, a tres minuts en cotxe de Gunung Kawi hi ha el temple Pura Tirta Empul, un altre dels imprescindibles i un dels més sagrats. . Nosaltres ho vam poder comprovar ja que quan hi vam arribar hi estaven fent una cerimònia, multitudinària. I malgrat que estigui en plena pregària, es pot visitar.

La particularitat d’aquest temple és que té una font amb aigua amb propietats curatives. Ja veureu que hi ha molts balinesos que s’hi banyen i hi fan ofrenes. L’entrada també costa entre 1 i 3 euros i a fora hi ha un mercat d’artesania que té millors preus que el del centre d’Ubud. Però cal negociar!

Dia 1: Camps d’arròs al voltant d’Ubud

De tornada a Ubud vam demanar al nostre conductor que ens portés per alguna carretera que passés entre camps d’arròs. És fàcil, els afores d’Ubud estan plens de plantacions!

I per menjar et recomanem…

Warung Wr. Gula Bali

Nosaltres ens vam deixar aconsellar pel nostre conductor que ens va dur a un warung a la carretera, molt a prop de Tirta Empul. Un warung obert, amb cases típiques balieses i vistes als camps d’arròs. Menjar molt bo, però més car de l’habitual ja que era un lloc típic per turistes (sense estar massificat), bàsicament que els locals no hi acostumen a anar.

Preu: 20 euros 3 persones


Dia 2: museu de gegants i màscares Setia Darma

La primera exscursió del segon dia als voltants d’Ubud va ser al museu de titelles Setia Darma, a 15 minuts del centre de la ciutat. Nosaltres tenim un fill amant, apassionat dels gegants i vam trobar a prop d’Ubud un museu dedicat a les màscares, els gegants i les figures que també fan servir a Bali durant les cerimònies.

És un museu gratuït i ens va agradar moltíssim perquè hi ha una sala plena de gegants balinesos i una altra plena de màscares i titelles. Molt recomanable si teniu nens que els hi agradin els gegants i una molt bona manera d’explicar-li les semblances entre cultures!

Dia 2: temple Goa Gajah

A 5 minuts en cotxe del museu, hi ha el darrer dels temples que vam visitar, el de la cova de l’elefant. L’entrada també val menys d’un euro per persona i, com en tots els temples, et serveixen els sarongs gratuïtament perquè et cobreixis les cames.

La particularitat d’aquest temple és que hi ha una cova escultida a la roca i s’entra per la boca de la figura que representa. A dins hi ha una petita capella dedicada a l’elefant.

També té una piscina amb aigua sagrada i un passeig molt bonic fins a una cascada i un petit temple del buda.

Dia 2: cascada Tibumana

La tercera parada del dia va ser la cascada Tibumana. A uns 25 minuts en cotxe del temple Goa Gajah. De les dues cascades que vam veure en aquesta zona, aquesta és la que més ens va agradar, malgrat que és la més comvencional.

En realitat és un salt d’aigua perfecte en un gorg on és molt fàcil banyar-se, però l’accès és molt fàcil (s’ha de caminar uns 100 metres des de l’aparcament i baixar unes quantes escales) però s’arriba a una platgeta petita davant el salt d’aigua molt agradable. Aquesta cascada és molt fàcil d eveure encara que no et vulguis banyar, a diferència de Kanto Lampo. També està menys massificada. Si haguèssim de triar una de les dues, triariem Tibumana.

Hi ha dos petits restaurants a l’entrada per si voleu prendre alguna cosa.

Dia 2: cascada Kanto Lampo

La darrera visita del dia va ser la pitjor. Aquesta cascada té molta fama però sincerament ens va semblar molt més bonica l’anterior. Pegues que té: si la vols contemplar bé, t’has de banyar per posar-t’hi a davant. Si no, la veuràs de perfil i sí que és cert que és xula perquè és esglaonada.

Però arribar-hi és bastant dramàtic peruqè has de baixar per unes escales relliscants i a més no hi ha espai per deixar la motxilla quan hi arribes: són roques molles d’aigua perilloses i està ple de gent normalment. Així que a no ser que us faci molta il·lusió posar-vos sota la dutxa de la cascada, per nosaltres és prescindible. L’entrada val menys d’un euro per persona.

I per menjar et recomanem…

Warung Layana

I resulta que portàvem tot el matí anant de cascada en cascada i la més perfecta la vam trobar al restaurant on vam dinar, a uns 15 minuts de la cascada Kanto Lampo (està molt a prop de Goa Gajah). Apunteu-vos aquest nom i que us hi portin: Warung Layana. És un warung situat davant una cascada molt bonica amb totes les taules exposades al salt d’aigua. Tranquil i tot molt bo.

Preu: 25 euros 3 persones

Nosaltres vam dinar a un porxo balinès per nosaltres sols just davant de la cascada. Una mica més car de l’habitual (20 euros el dinar pels tres) però val molt la pena.

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *