Gili Air

Les platges de Bali en general no són les més boniques, encara que en trobareu algunes de volcàniques molt salvatges. Però si el que voleu és sorra blanca i aigua turquesa, poseu al mapa les illes Gili. Són a dues hores en ferri i tenen allotjaments econòmics a peu de platja, ambient ‘chillout’ i ‘motxiller’, peix fresc a la planxa, postes de sol, gronxadors sobre el mar i sense grans luxes. Gili Air és una illa per anar descalç tot el dia.

Com arribar-hi

Gili Air és la petita de les tres illes Gili que hi ha davant de Lombok. Gili Trawangan es considera l’illa de la festa i Meno la del repòs (realment a la nit hi ha molt poquetes llums obertes i molta tranquil·litat). I Air és una barreja de les dues. Nosaltres no la vam trobar massificada tot i que hi havia força gent, i això que era mes de juny.

Per arribar-hi vam contractar directament des d’Ubud un transfer de bus+vaixell. Uns dies abans vam anar preguntant a diferents agències d’excursions i viatges que hi ha al carrer per comparar preus i al final vam trobar-ne una que per 60 euros els 3 ens oferia el servei. Els transfers inclouen furgoneta des d’Ubud (et recullen a l’hotel) fins al port de Padang Bai (1 hora de durada) i el trajecte en vaixell fins a les illes (dura 2 hores i paren a les 3 illes: primer Trawangan, després Meno i finalment a Gili i també a Lombok). Hi ha companyies amb ferrys ràpids i d’altres de més lents. Però més o menys compteu que si aneu amb un dels ràpids, marxareu a les 7 del matí d’Ubud i arribareu a Gili cap a les 12 del migdia. El ferri de Bali a Gili surt a les 9 del matí o ales 13h.

Per sortir de l’illa, carregueu-vos de paciència. El port és petit, no hi ha lloc per l’espera i està mal organitzat. Com que hi ha diferents companyies de ferris, és tot bastant caòtic. Us donaràn una etiqueta peruqè us poseu a la solapa i van cridant a l’embarcament pel nom de la companyia, però sense ordre. A més recomanen ser al port una hora abans de la sortida del ferri, però en realitat no hi ha lloc per esperar-se peruqè hi ha molta gent. Busqueu un cafè a prop i paciència!!!!

La tornada nosaltres la vam fer directes a Denpasar perquè ja marxàvem de Bali. Estigueu atents perquè hi ha companyies que fan el trajecte entre les Gili i Sanur, que és molt més a prop de Denpasar. Si teniu l’opció de canviar de companyia i fer el trajecte de tornada amb una altra (en cas que aneu a Denpasar), feu-ho. Penseu que de Pendang Bai a Denpasar hi ha 2-3 hores de cotxe depen del trànsit. Nosaltres després del trajecte en vaixell, vam arribar a Pendang Bai i vam optar per agafar un taxi particular que per 20 euros ens va dur en una hora al nostre hotel de Jimbaran. la furgoneta col·lectiva que ens entrava en el bitllet feia diferents parades i ens hi portava en 2-3 hores…. El ferri sortia de Gili Air a les 11 i vam arribar a Padang Bai cap a les 14h. Si compreu els bitllets de vaixell online fan descompte!

Com desplaçar-se per Gili Air

A Gili Air no estan permesos els vehicles motor. És una illa de poc més de 15 quilòmetres quadrats en què tindreu tres opcions: caminant, en carro tirat per cavalls o bicicleta.

Tot just arribar al port si aneu amb moltes maletes podeu agafar un carro a cavall. Per dur-vos a l’hotel no us han de cobrar més de 100.000 rupies (6 euros).

Per desplaçar-vos per l’illa podeu llogar unes bicis per 3-4 euros al dia. Hi ha molts llocs on fer-ho i alguns hotels també n’ofereixen. A la majoria de llocs trobareu bicis amb cadiretes per nens petits.

Descarteu els cotxets per nadons… els camins són de sorra i en alguns trams de sorra de platja. La motxilla portanadons us serà més útil, fins i tot per anar en bicicleta si els nadons són molt petits per anar a la cadireta.

On és millor allotjar-se

Sense dubte, a la platja. El centre de l’illa, on també hi ha allotjaments, és laberíntic i una mica caòtic. A la nit no està il·luminat. El més recomanat és allotjar-se en algun hotel del nord i l’oest de l’illa, que és on hi ha les millors platges i, a l’estiu, on hi veureu la posta de sol.

Quatre coses importants que cal saber: els endolls són europeus (no asiàtics), la moneda és la rupia indonesa com a Bali i és imprescindible portar xancles per caminar per la platja ja que és tot corall i fa mal als peus. També porteu-vos la crema solar, que a Gili Air fan pagar 200 rupies (12-13 euros) per un pot petit…

Hotel Mowie’s on the Beach

Us recomanem molt molt moltíssim l’hotel Mowie’s on the Beach on ens vam allotjar. És petitet, 5 bungalous a prop de la platja, i ofereixen habitacions familiars amb llit doble i lliteres. Està situat al sud oest, i té una de les millors platges de l’illa.

El millor de tot, però, és l’esmorzar, que serveixen a la sorra mateix, i la platja que és una de les millors de l’illa.

El personal que hi treballa és encantador! A més té un dels millors restaurants de tot Gili Air, tant per menjar-hi per dinar com pel caire chillout que prèn a la nit amb la posta de sol. Tenen trones pels bebés. S’hi pot arribar caminant des del port (10 minuts) o si aneu carregats podeu arribar-hi en carro.

Les millors platges

Les millors platges de Gili Air són al nord i a l’oest de l’illa. Són platges de corall blanc, amb una barrera que trenca la força de les onades i per tant trobareu unes platges tranquiles, sense onatge, ideals pels nens. Gairebé piscines.

Per exemple la platja que hi ha davant de l’hotel Mowie’s és una de les més boniques de l’oest, a banda que hi trobareu servei excel·lent per menjar i piscina. En aquest tram de platja trobareu un parell de gronxadors sobre l’aigua, molt típic d’aquestes illes.

Les platges no és que siguin privades dels hotels, però la majoria estan ocupades per hotels. Et pots instal·lar a la sorra on vulguis però si vols ocupar alguna gandula, has de consumir a l’establiment (però clar, estem parlant que la cervesa val menys de 2 euros). I a la majoria de llocs si t’instal·les a dinar a un restaurant o hotel que té piscina i consumeixes, pots utilitzar la piscina, per exemple.

Les altres platges bones són les del nord, per exemple Pelangi Beach. Aquestes tenen d’especial les vistes al volcà de l’illa de Lombok. També són platges sense onatges en general. També hi ha gronxadors sobre l’aigua.

No totes les platges de Gili Air estan urbanitzades. Si camineu una mica podreu trobar platges pràcticament verges, amb vegetació i sense hotels al voltant.

On veure la posta de sol

Les platges on millor veureu la posta de sol són les de l’oest i el nord. El sol al mes d ejuny s’envà per darrere l’illa de Meno, no sobre el mar. Ja veureu que a partir de les 4 de la tarda tots els restaurants de platja comencen a muntar les gandules mirant al nord: es preparen pel sunset i la happy hour de begudes, un ritual molt típic d’aquestes illes.

I en aquest moment del dia agafen especial protagonisme els gronxadors sobre l’aigua.

Atents també a les marees que són molt canviants (des de dies que no es nota fins a altres que veureu que el mar va i ve fins a 4 vegades). La marea baixa coincideix amb la posta de sol.

Excursió per veure tortugues marines

D’excursions per fer des de Gili Air n’hi ha moltes, des d’un creuer de diversos dies per l’illa de Komodo, fins a la descoberta dels volcans de la veïns Lombok. Però n’hi ha una que heu de fer tant sí com no: la que us portarà a nedar entre tortugues.

Al nord de Gili Air si teniu sort en trobareu en alguna platja, on també hi van a pondre ous. Però si voleu estar segurs de veure’n, contracteu un tour de snorkel. N’hi ha d’organitzats en grup (hi ha agències d’excursions per tot arreu) que us portaran fins a tocar de l’illa de Gili Meno en un lloc on n’hi ha sempre segur. Aquests tours duren tot el matí o tot el dia, nosaltres vam optar per contractar un vaixell per nosaltres 2 durant dues hores per fer-ho al nostre aire. De Gili Air al lloc on podreu veure tortugues hi ha poc més de 20 minutets en barca. A nosaltres ens va costar 19 euros més o menys.

Aquesta va ser una de les millors experiències del viatge. Nedar entre tortugues és màgic.

Altres punts d’interès de l’illa

Les illes Gili, a diferència de Bali, són de majoria musulmana. Hi ha una gran mesquita al centre de l’illa (que aquest mes de juny 2019 encara estaven restaurant del terratrèmol de l’agost de 2018) que fa una crida a l’oració quan surt el sol (4 del matí) i quan marxa (6 de la tarda) amb un volum bastant potent, la veritat.

El centre de l’illa i el port està ple de cases tradicionals. A diferència d’altres illes petites de Tailàndia, per exemple, aquí hi ha molta vida local, que és completament diferent de la vida que hi ha a les platges. Casetes de barraques i gallines creuant els camins. Hi ha molts centres de ioga i també de massatges a uns preus bastant semblants a Bali (a la platja, potser una mica més cars, però també per 5-6 euros us faran un massatge de mitja hora)

Les illes Gili i Lombok van patir l’agost del 2018 un importantíssim terratrèmol de magnitud 6.9. Un any després encara hi vam trobar moltes zones desruides i habitatges i hotels en reconstrucció. La mesquita tenia els minarets encara en obres.

La sortida de sol sobre Lombok

I un altre ritual que no us podeu perdre és veure la sortida del sol. És per a l’est de l’illa, amb vistes a l’illa de Lombok i els seu volcà.

I per menjar et recomanem…

Mowie’s on the beach (sud-oest)

És el restaurant del nostre hotel, un dels millors de l’illa. Heu de provar sí o sí les hamburgueses de pollastre i pa negre, que són les que tenen més fama. També fan unes pizzetes de massa fina, boníssimes, i pasta (nosaltres vam provar el gnocchis de carbassa i eren excel·lents). Fan uns esmorzars espectaculars.

Preu: 15-20 euros 3 pax

Camilla (nord)

És més carot però també molt correcte. Opció per fer barbacoa de peix i també sushi. El punt fort és la decoració: a peu de platja, espelmetes, llumetes de colors i al llindar de l’aigua. Romàntic.

Preu: 25 euros 3 pax

Mola 2 (sud)

L’opció que més vegades vam repetir va ser el bufet que proposen a l’hotel Mola, al costat de Mowie’s. Tries quin peix vols a la planxa en funció del preu i el primer plat és un bufet lliure que inclou pasta, amanides, cremes de verdures i pizza. Per 3-4 euros per persona podeu menjar, en funció del peix que trieu. Taules a la sorra. Nosaltres agafàvem dos peixos a la barbacoa i en Blai menjava gratis del bufet 😉

Preu: 12 euros 3 pax

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *