Consol al Matarranya

Hi ha qui busca llocs remots, sense massa gent, on sentir el vent, i el silenci i  refugiar-se de la pluja. Nosaltres som d’aquests i si podem trobar aquests llogarrets tranquils prop de casa, millor que millor. Us animem a provar-ho al Matarranya, a la franja entre Catalunya i l’Aragó, un aiguabarreig de parla i costums entre totes dues que té oliveres, vinyes, pins i avets gairebé a parts iguals. Nosaltres hi vam trobar el consol, a l’hotel Consolacion. 

Consol al Consolación

Si necessiteu fer un regal… us proposem una escapada a l’hotel Consolación, situat als afores del poble de Mont-roig de Tastavins. Ideal parelles, però és també un lloc per anar-hi en família i fins i tot hi podeu portar animals de companyia. 

És un hotel que aprofita una antiga ermita de 1739 i té una part d’habitacions a l’edifici principal i les 10 habitacions estrella, que són a un bungalou de fusta dins un bosc d’alzines.

Estan molt molt ben equipats amb aire condicionat (a l’estiu aquí hi fa molta molta calor), calefacció, llit doble amb possibilitat de convertir en llit familiar per a 3-4 persones, llar de foc davant del llit, finestral i balcó amb vistes i una banyera arran de terra per fer-vos un bany en parella o familiar. 

Nosaltres quan hi vam ser ens va ploure, i això no va fer més que donar-li un caliu especial i ens va permetre aprofitar al màxim la nostra caseta de fusta. Vam descansar, vam fer-nos una banyera i vam demanar sopar a l’habitació. L’hotel té restaurant, però si hi aneu en família no dubteu a demanar el sopar de pícnic, que et porten en un cistell, i podeu triar des d’entrepans, a patates fregides, pollastre arrebossat, gaspatxo de remolatxa i altres tapetes a bon preu. 

Al matí, l’esmorzar se serveis tipus buffet a la mateixa cuina del restaurant i a l’antic graner. Ofereixen des de pastissos casolans (el de formatge és brutal!), fruita, embotits de la zona i ous fregits o truites. Al restaurant també hi podreu sopar i dinar i ofereixen cuina típica del Matarranya.

Si teniu vehicle elèctric disposen de dues estacions per carregar-los. A l’edifici principal de l’hotel hi ha també una sala d’estar i una biblioteca d’ús comú.

Els entorns de l’hotel Consolación


A l’hotel Consolacion hi ha també una piscina inifita, amb vistes als boscos del Matarranya.

Hi tenen instal·lats també dos sofàs panoràmics, estratègicament situats sobre unes roques… el repte és trobar el camí per arribar-hi i fer-hi repòs.

També hi podreu fer excursions a peu, fins a arribar a Mont-roig per camins (hi ha uns 2 km) o a l’ermita de Santa Bàrbara (que és a uns 45 minuts a peu). 

Podreu llogar bicicletes al mateix hotel i fer excursions pels camins i GR que hi passen. L’establiment també servei de massatges (55 euros per persona una hora) i ofereix activitats com sortides en tot terreny pels Ports i el Matarranya, per veure cabres monteses, buscar bolets o veure les llàgrimes de Sant llorenç a l’agost.

Vall-de-roures, Calaceit i Morella

A la zona del Matarranya hi ha tres poblets especialment turístics i amb fama de bonics. Un és Morella (ja a la Comunitat Valenciana), Calaceit i l’altre Vall-de-roures. Nosaltres hi vam anar a dinar de camí a l’hotel Consolación. 

A Vall-de-roures hi ha un pont medieval que creua el riu Matarranya molt bonic. El poble té un castell visitable, un portal medieval i la plaça major renaixentista.

I per menjar et recomanem…

Fonda la Plaza

Molt bona relació qualitat preu. Un restaurant ubicat a la mateixa plaça major, en una antiga fonda del segle XIV. Molt rústic, amb menjar típic del Matarranya. Si plou, aneu a aixoplugar-vos i a menjar-vos una sopa de ‘picadillo’.

Preu: menú entre setmana 13 euros / menú cap de setmana 22 euros

Mirambel i Cantavella

I des de Mont-roig de Tastavins ens en vam anar cap a Terol, travessant per l’interior del Maestrat. En aquesta zona de nuclis aïllats, de molta muntanya i altiplans, hi ha diversos poblets que es poden visitar o fer-hi parada a dinar. Són poblets etiquetats com ‘dels més bonics d’Espanya’.

Per exemple, Mirambel, Tronxó o Cantavella, on nosaltres vam parar a comprar formatges a una agrobotiga al centre. Cantavella té una plaça major molt bonica, fortificada, des de l’església fins a l’Ajuntament, i un castell templari. Valdelinares és un dels pobles situats a més altura de l’estat i té un mirador d’estrelles. 

Cantavella

A Cantavella hi vam trobar una agrobotiga on poder comprar formatges i pernil de la zona.

Imprescindible tastar…

Croquellanes

Són unes croquetes típiques de Morella en forma d’empanada i que poden ser de diferents sabors, com ara foie, bolets, rap, espinacs i carn. També en fan de dolces.

Preu: 1,5 euros

Activitats per fer en família al Matarranya


-Pintures rupestres de La Fenellosa a Beseit

– Excursió a la gola del riu al Parrissal de Beseit

Ruta de les presons del Matarranya

El salt de la Portellada

-Ruta en bicicleta per la Via verda

Tirolines Fontespalda

-recreació de cases de l’edat mitjana a Peñarroya de tastavins

Inospitak – esquelet de dinosaure a Penyarroya de Tastavins

-Centre d’observació d’aus i donar menjar als voltors a Mas de Bunyol

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

4 pensaments sobre “Consol al Matarranya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *