Hamburg per Nadal (I)

En el nostre propòsit per trepitjar els mercats nadalencs del nord d’Europa us presentem el d’Hamburg. La primera ciutat que va quedar devastada per un bombardeig a la Segona Guerra Mundial, construïda pràcticament de nou als anys 50 i 60, la ciutat amb el port més important d’Europa, tot i no tenir mar. La ciutat on els Beatles van començar a fer les seves primeres gires i que ha reconvertit els antics magatzems del port en equimanets culturals i moderns apartaments.

COP D’ULL RÀPID


  • És un viatge que heu de fer si… us agraden els mercats de Nadal, els Beatles, ciutats amb empremta de la II Guerra Mundial
  • No hi aneu si no… suporteu la boira pixanera i la pluja
  • És ideal per nens i nenes que… els agradin les maquetes de trens i avions
  • El millor moment per anar-hi és… o durant els mercats de Nadal (l’advent) o a l’estiu quan hi ha moltes hores de sol
  • Aneu-hi com a mínim… 2 dies

El centre d’Hamburg

La zona més important és la plaça de l’Ajuntament (Rathaus) i la del llac, que és on per Nadal hi ha els mercats. El centre és molt petit i aviat es recorre a peu. La majoria dels edificis són reconstruïts ja que Hamburg va quedar molt malmesa durant la Segona Guerra Mundial. L’edifici més important és el de l’Ajuntament, en el qual podreu fer una visita guiada que dura poc més de mitja horeta.

La zona del passeig al costat del llac es diu Jungfernsteig. Aquest llac és molt típic per Nadal perquè al centre hi ha un arbre de Nadal (a l’estiu és una font).

El mercat de Nadal de la plaça de l’Ajuntament

En total al centre d’Hamburg hi ha 4 mercats de Nadal. El més gran de tots i el que és més important és el de la plaça de l’Ajuntament. Totes les casetes tenen la mateixa estètica, un verd nadalenc amb dues portes principals molt il·luminades. S’instal·la durant tot l’advent, és a dir, des de finals de novembre a abans del dia de Nadal.

És un mercat ordenat, amb una combinació de parades de menjar i també artesania.

Té un parell de parades grans on serveixen vi calent i on resguardar-se del fred.

Té detalls bonics, com ara un tren de joguina que recorre algunes de les parades.

Mercat de Nadal de Monckebergstrabe

És el segon mercat de Nadal més gran, situat també al centre, al carrer Monckeberstrabe i la placeta adjacent. Té una temàtica més rústica, amb casetes de fusta, parades d’artesania i llocs per menjar. També hi ha uns cavallets pels nens amb un toc vintage soviètic molt xulo.

Justament té un wintergarten, un espai habilitat amb taules de fusta per asseure’s a menjar a l’aire lliure.

A les tardes, els nens i nenes poden conèixer al Pare Noel en persona!

En aquest mercat una de les coses que més ens va agradar és que hi havia un lavabo per nens, una caseta de fusta amb una porteta, un lavabo i pica de mida petita i un canviador. I calefacció I gratuït. Bravo pels alemanys.

El mercat de Nadal del llac

És el mercat que hi ha a la riba del llac. Més modest, però amb una temàtica d’estrelles, en blanc i blau. També hi ha artesania i llocs per menjar.

Una de les coses que més ens ha agradat d’aquest mercat és que en els vaixells que hi ha a la riba del llac hi fan activitats per nens. Un vaixell és un petit teatret, l’altre està preparat per fer tallers de cuina.

El mercat de Nadal de l’església de Sant Pere

El quart mercat del centre d’Hamburg és el que envolta l’església de Sankt Petri (Sant Pere). És el més petitonet, les parades són al voltant de l’església i ja està però hi ha tant artesanies com menjar.

Al costat d’aquest també comença el mercat de Spitalesrteabe, el carrer més comercial de la ciutat. és una ranglera de paradetes al llarg de tot el carrer fins a l’estació central, però és el menys carismàtic de tots.

Parc d’atraccions Hamburger Dom

Tres vegades l’any s’instal·la a una esplanada del centre d’Hamburg un dels parcs d’atraccions més grans del nord d’Europa. Una d’aquestes vegades és durant el mes de novembre i fins principis de desembre (abans de Nadal), i normalment a la primavera i a l’estiu (les dates varien cada any però les podeu consultar aquí).

És una fira de grans dimensions. Tot és gros. Les atraccions són de nivell, divertides i les que són per nens són molt originals. Hi ha des de muntanyes russes, una nòria gegant, cadires voladores, tot tipus de cavallets i autos de xoc, i coses més rares!

També trobareu grans casetes on refugiar-vos a menjar.

Per cert al costat d’aquesta esplanada hi ha la torre Flack IV, un dels búnquers que va fer construir Hitler i que va servir de defensa antiaèria i antimíssils. Actualment l’estan reformant per reconvertir-la en equipaments i un hotel.

Hi ha encara un altre mercat de Nadal, el de Sant pauli, a Reeperbahn, que és un mercat recomanat per majors de 18 anys, tot i que ens consta que és molt divertit! El de Sant Pauli és el barri roig de la ciutat, de la festa, dels locals nocturns i sales de concerts.

Imprescindible tastar…

Si hi ha un motiu per visitar Hamburg durant l’advent és que els mercats de Nadal us permetran menjar a un preu econòmic. No us perdeu, és clar, les salsitxes bratwurst, que cuinen a la brasa a totes les paradetes dels mercats.

També trobareu entrepans amb raclettes de formatge o de salmó fumat i xampinyons cuinats a la planxa amb ceba.

I unes pizzetes que són una especialitat hongaresa que es diuen Langos, amb una massa una mica més fineta i amb tomàquet i formatge d’untar boníssimes.

Una altra especialitat molt alemanya són les truitetes de patata fregida, que serveixen acompanyades de compota de poma o melmelada amb Camembert.

I pel que fa als dolços, el més comú són una espècie de pa dolç fregit (com el pa que posen als restaurants xinesos) que serveixen amb sucre en pols o xocolata. Un vici!

També trobareu les típiques pomes ensucrades o fruites recobertes de xocolata. I no oblideu provar el vi calent glüwein, les cerveses o si preferiu alguna cosa sense alcohol, l’apple punch (suc de poma calent, molt dolç!).

Com arribar a Hamburg i desplaçar-se

A Hamburg hi podeu arribar amb vol directe des de Barcelona amb la companyia Vueling. De l’aeroport al centre de la ciutat s’hi arriba en tren que surt de la mateixa terminal de l’aeroport i es triguen 25 minuts (els bitllets valen 3 euros per persona, però no hi ha barreres per accedir-hi). Una vegada a l’estació central, el centre és a 5 minuts a peu. L’estació central és preciosa i us deixarà bocabadats.

Hem de dir que els metros no estan massa adaptats per anar-hi amb cotxets, hi ha moltes estacions que només tenen escales i costa trobar ascensors. Si podeu, us serà més còmode anar amb motxilla portanadons, també és més pràctic fer-ho així als mercats de Nadal quan hi ha molta gent…

Nosaltres també vam provar l’experiència del patinet elèctric, ja que hi ha un parell de companyies de lloguer casual a la ciutat. Vam provar la Lime a través de la seva app i funaciona molt bé, però resulta car tenint en compte que el metro no té barreres.

Quin és el millor moment per visitar Hamburg?

Si podeu anar-hi entre finals de novebre i finals de desembre é squan coincidireu amb els mercats de Nadal. L’oferta gastronòmica dels mercats fa que sigui més econòmic menjar en aquests llocs que als restaurants, que són més aviat carots. Així que és bo aprofitar-ho. A més que els mercats fan que hi hagi un ambient al carrer en ciutats que són fredes i tendeix a ploure i es fa de nit molt aviat (16h) en aquesta època de l’any. I malgrat tot, gràcies als mercats la gent surt al carrer qualsevol dir a de la setmana. Fa que les ciutats estiguin vives.

Però una altra molt bona opció per anar-hi és a l’estiu: els dies duren moltes hores perquè el sol no marxa fins les 11 de la nit i també s’hi fa molta vida al carrer. A més instal·len platgetes al llac, es poden fer passejos en barca i no fa massa calor.

I per dormir et recomanem…

Ibis Budget Hamburg City

Situat molt a prop de l’estació central i a 15 minuts a peu del centre. És a prop també de la zona del port, així que estareu a un pas de tot el més interessant. Habitacions familiars amb llitera. Els nens no paguen fins als 12 anys.

Preu: a partir 70 euros/nit

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Hamburg per Nadal (I)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *