Espais de la batalla de l’Ebre (1): poble vell de Corbera d’Ebre, els barrancs i la serra de Pàndols

Aquest és un post encara incomplert peruqè no els hem vist tots, però sí que us podem recomanar tres dels espais més destacats de la batalla de l’Ebre. Per començar, el poble destruit de Corbera d’Ebre, on s’hi manté d’empeus l’estructiura de la seva vella església. També les trinxeres de Vilalba dels Arcs i el mirador de la Serra de Pàndols punt estratègic de les batalles més sagnants de la Guerra Civil.

Poble vell de Corbera d’Ebre

Les restes del poble vell de Corbera és la prova més fefaent i ben conservada fins avui de la Guerra Civil a Cataunya. És un poble destruït, bombardejat, de cases i carrers caiguts que no es van reconstruir. El poble es va traslladar, sencer, a les faldes del turó on s’ubicava.

L’espai més impressionant és l’antiga església de la qualnomés se’n conserven la façana, els murs laterals i el campanar. És buida per dins, però protegida ara per una cúpula de vidre transparent. Actualment és un espai d’exposicions i reflexions sobre el conflicte.

També podreu passejar entre les restes de les cases i carrers destruïts. Corbera d’Ebre era un poble de 2.500 habitants quan el van bombardejar.

L’espai es pot visitar amb una visita guiada de l’Associació del Poble Vell. Us la recomanem molt perquè són els mateixos supervivents dels bombardejos, molts dels quals llavors eren nens, els qui us portaran per tots els racons del seu poble. La visita inclou el recorregut, la visita a l’abecedari de la llibertat (un mural fet pels nens del poble), la visita a l’església vella i les seves exposicions i al campanar.

La visita per lliure costa només 3 euros i la guiada (us recomanem fer reserva prèvia) 5 euros.

Amb infants podeu fer part de la visita amb cotxet (o tricicle,com vam fer nosaltres). Es pot arribar fins l’església sobre rodes però la part de les runes del poble vell millor fer-la amb motxilla portanadons.

A Corbera d’Ebre també podeu visitar el centre d’interpretació 115 dies. És a la part baixa del poble, no és al poble vell. És una petita exposició que explica els 115 dies de combat que van viure aquestes comarques. Hi ha material recopilat, escenografies i audiovisuals. L’entrada val 4 euros (adults, i 2 entrada reduïda) i val la pena.

A Corbera també podeu visitar un museu privat, La Trinxera, una col·lecció d’obejctes d’un particular, ubicada molt a prop del centre d’interpretació. Us recomanem visitar les dues exposicions.

Les trinxeres de Vilalba dels Arcs

Hi ha una línia de 700 metres de trinxeres (l’anomenen ‘Els barrancs‘) entre Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Estan en perfecte estat, hi podreu caminar, veure els tiradors, els refugis i barraques. Va formar part de la línia de defensa del bàndol republicà.

Està als afores de la població però està indicat i hi veureu també panells informatius. No s’ha de pagar entrada i es visita per lliure.

Serra de Pàndols

A la serra de Pàndos s’hi pot pujar en cotxe, fins al mirador dela Cota 750. Les vistes són impressionants, tota la vall de l’Ebre de la Terra Alta, escenari de durs combats l’agost de 1938.

Avui hi ha un mirador on us podreu fer una idea de l’estretègia de les tropes republicanes i franquistes sobre l’Ebre.

El refugi de Benissanet, l’estació de Bot i el castell de Miravet

També podreu visitar el refugi antiaeri que van construir les dones de Benissanet i del qual us en parlem en aquest post.

Una altra visita que podeu fer a la zona ésal castell de Miravet, que va ser refugi de les tropes republicanes fins al juliol de 1938. Podeu llegir-ne més en aquest post.

La darrera proposta és la visita a l’estació del poble de Bot. Era la darrera parada dels combois de l’exèrcit franquista i que els permetia proveir-los de material i reforços. Avui l’estació és tancada però hi passa la Via Verda (un recorregut en bicicleta per la Terra Alta) i un restauraant amb terrassa dins un vagó antic de tren.

De la resta d’espais en trobareu més informació aquí.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Un pensament sobre “Espais de la batalla de l’Ebre (1): poble vell de Corbera d’Ebre, els barrancs i la serra de Pàndols

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *