Aviat podrem començar a moure’ns una mica mĂ©s enllĂ del municipi aixĂ que us fem un recull de propostes dins la nostra regiĂ³ sanitĂ ria: el que seria Baix Llobregat i Garraf. Teniu un primer recull de propostes en aquest post i ampliem amb 5 idees mĂ©s a continuaciĂ³.
L’ermita romĂ nica de Sant Ponç a Corbera de Llobregat
L’ermita de Sant Ponç Ă©s l’Ăºnic edifici que queda d’un antic priorat benedictĂ a Corbera de Llobregat. És del segle XI i els primers documents on es troba registrada daten de l’any 1068.
L’esglĂ©sia Ă©s d’estil romĂ nic (primer romĂ nic o llombard). TĂ© una cĂºpula de base quadrada, pintures romĂ nques a l’absis central i conserva encara les sitges i dipĂ²sits soterranis pel gra de l’època medieval.
S’hi arriba fent una caminada fĂ cil de 10 minutets des del barri de l’Amunt de Corbera, on podreu deixar el cotxe. Hi ha un camĂ de 3 quilĂ²metres que es pot fer en bici fins a Corbera. L’ermita es troba dins el parc natural de les muntanyes de l’Ordal.
Passeig per la Penya del Corb de Corbera
Resseguir els escenaris del pessebre vivent de Corbera (el mĂ©s antic de Catalunya, es fa des de 1962) Ă©s possible, tot l’any. Podreu veure les cases que serveixen per ambientar el pessebre en un recorregut de 700 metres que començaal costat de l’esglĂ©sia de Santa Maria del poble vell de Corbera.
La zona mĂ©s impressioonant Ă©s l’anomenada Penya del Corb, una roca vermellosa de mĂ©s de 40 metres que a la representaciĂ³ del pessebre serveix per representar el naixement. Hi veureu l’establia i podreu pujar dalt de la penya, per un conjunt d’escales i ponts que serpentegen la roca.
El recorregut passa pels diferents escenaris del pessebre: l’anunciaciĂ³, l’adoraciĂ³ i una representaciĂ³ del poble de Natzaret, amb les seves cases tĂpiques on s’hi poden veure representacions d’oficis durant el pessebre. SĂ³n decorats de mida real que durant l’any es mantenen construĂ¯ts.
A Corbera hi podreu visitar l’esglĂ©sia de Santa Maria, feta de la mateixa roca vermellosa de la zona, i d’origen medieval. Al costat hi ha les restes de l’antic castell de Corbera de Cavallers, que data dels volts de l’any 1.000. Com a curisitat, durant la Guerra de SuccessiĂ³ va ser pres per les tropes de Felip V, que va ordenar destruir-lo i, amb les seves pedres, construir les cases que ara l’envolten.
Sota l’esglĂ©sia hi ha un antic convent, que va servir d’hopsitalitat dels peregrins del segle XV. Molt a prop, un parc infantil molt acollidor.
I per menjar et recomanem…
Restaurant el Mirador
Restaurant familiar amb bona cuina catalana i unes vistes espectaculars a la seva terrassa i menjador. Hi hem menjat una de les millors sopes d’escudella que hem provat mai! TĂ© trones i parc i zona infantil amb tobogans, gronxadors i llit elĂ stic.
Preu: MenĂº diari 11,50 a la barra i 15 al menjador mirador. Plat de macarrons: 4,5 euros.
Laberint de Torreblanca de Sant Joan DespĂ
Entre Sant Joan Despà i Sant Just Desvern hi ha un parc urbà que té un laberint gegant molt divertit. Us hi recomanem anar un dia entre setmana a la tarda, quan hi ha més poqueta gent. Podreu jugar a cuit i amagar! Té un mirador alçat des del qual podreu veure tota la panorà mica del laberint.
El parc tĂ© tambĂ© un estany d’aquests d’estil romĂ ntic, amb bancs, una casacada i Ă necs. Hi ha una altra zona de jocs infantils i un roser molt gran.
Els diuemnges s’hi celebra el mercat de pagès amb productes del parc agrari del Baix Llobregat.
Pont del diable de Martorell
Un dels sĂmbols patrimonials del Baix Llobregat Ă©s el pont del diable a Martorell. Data de l’època romana, durant l’imperi d’August, i era un dels ponts que creuava el riu Llobregat per donar continuitat a la Via Augusta. Durant molt de temps va ser el lĂmit entre les TĂ rraco i Barcino romanes. El pont va ser destuĂ¯t per una riuada cap al 1200.
El podeu visitar lliurement sense pagar entrada, perĂ² al centre l’Enrajolada podeu concertar visites guiades.
Barraques de pedra seca de Sant Climent
La darrera proposta Ă©s una ruta a peu per les barraques de pedra seca als voltants de Sant Climent de Llobregat. Antigament quan totesles muntanyes que envolten aquesta poblaciĂ³ eren conreus o vinyes els pagesos construĂ¯en barraques de pedra seca per aixoplugar-se en cas de pluja o fred. L’entitat MemĂ²ria i Vida n’ha restaurat una vintena, les ha senyalitzat i ara es poden visitar. Trobreu el llistat i el mapa en aquest enllaç. Us recomanem, com a mĂ©s fĂ cils i accessibles, la barraca de Molins, de la Marota i la de Cal BaquĂ©s.
Pingback: Recull de racons del Baix Llobregat i Garraf – El mĂ³n ens espera