Poblets bonics de l’Empordà interior (II)

Corçà, Pals i Romanyà de la Selva completen el post que vam fer fa uns dies de pobles bonics de l’Empordanet. La primera part la podeu llegir aquí, i us parlem de Peratallada, Munells, Madremanya i Púbol, entre altres.

Pals

Pals és un dels pobles més bonics de l’Empordà interior. És molt a prop de Sa Riera, la cala de Begur de la qual us en parlàvem en aquest post, així que és una molt bona opció de visita si esteu per la zona. Pals és a 20 minutets en cotxe de Sa Riera i és molt recomanable.

Hi ha aparcaments amplis a l’entrada del poble, està molt preparat per rebre visites. Des dels apàrcaments s’arriba al nucli antic medieval a peu (zona de vianants). El punt de partida pot ser la plaça Major, on hi ha l’Ajuntament. Allà veureu una portalada magnífica on continua el carrer major. Aquí hi ha el racó més bonic de Pals, per nosaltres.

El carrer major continua, entre galeries d’art, gelateries i restaurants, fins a l’església de Sant Pere.

A un dels seus costat hi ha una carreró que us portarà fins a fora de la muralla. Des d’aquí podreu contemmplar l’antic nuclñi medieval i les vistes al Baix Empordà i fins als Pirineus (es veu el Puigmal!) al mirador Josep Pla.

Un altre dels racons més coneguts és la torre de les Hores, l’antiga torre de l’homenatge dels castells medievals. En temporada alta s’hi pot accedir pagant 1 euro i pujar fins al capdamunt, on hi ha un mirador.

Corçà

A un quart d’hora en cotxe de Pals, i tocant a la Bisbal d’Empordà, hi ha el poblet de Corçà, també de llegat medieval.

La visita s’articula al voltant de l’església de Sant Julià. Podreu aparcar-hi just davant, a la plaça de plataners que des de sempre ha estat el punt de reunió en aquest poble, i del mercat.

Al voltant del carrer major podreu fer una volta circular pels carrerons de pedra, però és una visita més ràpida que Pals ja que Corçà és molt més petit.

Hi ha oferta de restaurants i alguna artesania, sobretot més enllà del nucli antic.

Romanyà de la Selva

El darrer poblet amb encant de l’Empordà interior és el de Romanyà de la Selva, que pertany a Santa Cristina d’Aro però es troba dalt del cim de les Gavarres. És el poble on l’escriptora Mercè Rodoreda hi va passar els adrerrs 11 anys de la seva vida, en tornar de l’exili a França i Suïssa. Hi va morir i hi està enterrada, al cementiri dels afores del poble. A Romanyà hi va escriure, entre altrres ‘Mirall Trencat’.

A Romanyà hi ha un itinerari amb 12 planells en es punts relac ionats entre el poble i Mercè Rodoreda i es pot fer lliurement. La plaça de l’església, una bonica ermita preromànica del segle X, la seva casa, el mirador de les Mirandes, la plaça de la Rectoria o els boscos al voltant del poble són alguns dels punts destacats. En aquest enllaç trobareu més informació.

I un dels punts més impressionants de Romanyà és el dolmen de la Cova d’en Daina. És als afores, molt a prop del cementiri, en mig d’un bosc espectacular d’alzines sureres. Hi ha aparcament i s’hi arriba caminant (200 o 300 metres).

És una construcció de molt abans del 2.000 aC. Un recinte funerari dels més grans que hi ha a Catalunya i s’en conseven no només les pedres circulars sinó també la cova que servia de sepulcre. Per la seva construcció, durant el solstici d’estiu hi entra la llum del sol (actualment hi ha molta vegetació al voltant…).

És un lloc amb una energia especial no només pel que representa, sinó per les alzines sureres que l’envoltren.

I per menjar et recomanem…

Hostal Ses Negres (Sa Riera)

És un molt bon lloc per menjar arran de platja a Sa Riera. La terrassa és just davant del mar. És un restaurant que té al seu darrere en Vicenç Fajardo, un dels impulsols de la cuina empordanesa. Us recomanem l’arròs caldós amb carbra de mar.

Preu: 30 euros/pax

I de postres, si sou fans del pastís de formatge, en tenen un dels més bons que hem provat. I un postre nou d’aquesta temporada: gelat de mojito espectacular.

Ofereixen un menú degustació de tapes amb arròs Ses Negres per 32,50 euros per persona, que inclou les postres.

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *